1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjæring stoppet på Fermzilla All Rounder

En tråd i 'Brygging' startet av Kjetil Hansen, 22 Nov 2020.

  1. Kjetil Hansen

    Kjetil Hansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det har nå snart gått 2 uker siden vi overførte 50l 7 Fjell Småtøs (Bryggselv) til 2 stk Fermzilla. Begge ble satt i kjeller med temp. på ca.15 - 16 grader og under trykk (0.8 Bar). Resultatet ble OG 1.043 som vi var godt fornøyd med. Dagene har gått og ser at vi har fått en svært dårlig utgjæring. FG ligger nå på 1.020 og det er et stykke unna målet på 1.010. Ser jo helt klart at temperaturen har vært for lav, men er det noe vi kan gjøre nå eller må vi ta til takke med et svakere øl?
     
  2. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Hvordan har dere målt SG?

    Skru opp tempen noen grader og rist gjæren opp igjen.
     
    Dag Hovland liker dette.
  3. Kjetil Hansen

    Kjetil Hansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Koblet på en piknik slange til øl ut på Fermzillaen og lot prøven stå i ca.20 min. på benken for å få ut litt Co2. Dette er nå gjort over 1 ukes tid med mange prøver og samme resultat. Vil prøve å sette dem i romtemperatur noen dager, riste lett å se om det kan hjelpe. Kan dette øke faren for usmak i ølet? Vil gjerne ha et svakere øl enn et øl med dårlig smak.
     
  4. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Men du har målt med hydrometer? Refraktometer gir feil verdier når det er alkohol i bildet.

    Såpass sent i gjæringen tror jeg ikke du risikerer så mye usmaker, iallefall ikke under trykk. Dette er jo uansett et øl som normalt gjæres rundt 20°C
     
    Dag Hovland liker dette.
  5. Kjetil Hansen

    Kjetil Hansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi har benyttet et hydrometer til måling. Setter Fermzillane i romtemperatur å håper på en litt bedre utgjæring.
     
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Slik jeg har forstått det, vil trykk hemme celleveksten. Kombinert med lav temperatur, kan nok dårligere utgjæring bli resultatet. De jeg kjenner som har testet dette grundig hevder i hvert fall at man bør kompensere med mer gjær.
     
    Jørgen O og Dag Hovland liker dette.
  7. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg skjønner ikke helt poenget med å hemme gjæringen og utviklingen av en ale med å gjære under trykk? Someone care to explain? :)
     
    Finn Berger og Jørgen O liker dette.
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det er noen slue markedsføringsmekanismer i bakgrunnen her. Visse produsenter, importører og YouTube-påvirkere både her og i Sverige har gjort en imponerende innsats...
     
  9. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fy søren... det er jo nesten dårlig gjort det. Kan skjønne et lite trykk om man ønsker å gjære lager ved tilnærmet romtemperatur, da må man jo begrense gjæren litt, men ellers...? :(
     
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det kan være en god idé å sette på litt trykk ved CC. Disse Pet-karene imploderer allerede ved svakt undertrykk. Ellers er det veldig lite fordeler forbundet med trykkgjæring av ale – og en god del ulemper.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Gode ord. Jeg synes det har tatt helt av - ikke bare når det gjelder trykkgjæring. Men trykkgjæring topper.
     
    Janea liker dette.
  12. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva tenker der om trykkgjæring av vanlig ale på sommeren når temperaturen kan stige opp mot 25 og høyere ?
     
  13. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det kan vel også nevnes at Brasserie de la Senne har egendesignet gjæringskar for å minske trykket så mye som mulig, se denne posten. Og Zinne Bir er et av mine favoritt øl:)
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Vakumgjæring neste:p.
     
    erikraude og loebrygg liker dette.
  15. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Tanken har slått meg :)
     
  16. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gjære ekstra kaldt da :)
     
    loebrygg liker dette.
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og lenge..
     
    YngveKL liker dette.
  18. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg som tydeligvis er helt ute og ikke følger med. Hvem er disse frekke influencerne? Jeg og vil vite.
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg ser for meg ei vakumpumpe som kan monteres på stålgjæringskar. Der har vi et nytt og interessant marked:). Elektronisk styrt, selvfølgelig, m. WIFI.
     
  20. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Den må stå og gå hele tida, da. Lite energieffektivt.
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden