Finn Berger
Moderator
Kaldt?? Mener du??
Skulle vel sagt "kjølig"
Sist redigert:
Kaldt?? Mener du??
Nei starteren går på ca 23 graderSkulle vel sagt "kjølig". Tenkte meg at det ville bremse formeringstakten noe om du plasserte den i et rom med 15-16 grader. Men jeg regner med at det er den lille overflaten, der noen få dråper silikon blir til mye mer silikon per cm2, som forklarer at det går bra.
@msevland: Sjekka med kalkulatoren hva du får ut av den tostegsmetoden du foreslår versus å sette en dobbelt så stor starter, og det blir sånn røffly 1200 milliarder mot 900 milliarder. Så den ideen din om at du får merkbart mer ut av to steg, stemmer med kalkulatorberegningene.
Nei starteren går på ca 23 grader
For dem som er like distré som meg, anbefales det å ta av dosen til gjærbanken FØR pitching...
Er det farlig å la gjærstarter gå 48timer uansett? Bare sånn får å være på den sikre siden. eller er den stort sett ferdig på 24?
Hvordan tar du vare på så stor mengde gjær? Vasker du den? Hvor lenge har du den stående?Kjøpte magnetrører og kolber, som mange andre. Trygt parkert i et skap nå. Har jeg for lite gjær, og det har jeg ofte, når batchene er 2-300 liter (vi er et team på 5). Lager ganske enkelt et skikkelig øl i ei mengde som gjæren jeg har håndterer. Så har jeg slurry nok til hva som helst..
Tappa av 7 liter slurry de siste dagene fra den koniske, tok vare på ca 5 liter av den. Kjedelig US-05 denne gangen, men det er IPA neste, så..
Da blir utgangspunktet 24 timerHvor mye har temperaturen i rommet der gjærstarter står å si? vi har ca 17 grader i bryggerommet, kan det blir litt lite?
Må vurdere å varme opp bryggetrommet til et par og 20 grader da, evt flytte gjærstarterene hjem til kjøkkenet da å transportere gjæren til bryggerommet når den er ferdig![]()
Må vurdere å varme opp bryggetrommet til et par og 20 grader da, evt flytte gjærstarterene hjem til kjøkkenet da å transportere gjæren til bryggerommet når den er ferdig![]()
Skulle ikke være noe problem med 17 grader i rommet, egentlig, sjøl om den bruker noe lengre tid. Gjærkvaliteten blir optimal. Dessuten; hvis du har en magnetrører av type Bryggselv, så produserer den så mye varme at det er en fordel å ha et litt kjølig rom. Jeg må plassere små legoklosser mellom plata og kolben for å få litt lufting, så det ikke skal bli for varmt.
Tok av i 1 liters glasskåler,og dekka med clingfilm før de blei satt i kjøleskap. Ingen vasking. Tappa først av endel "gugge" som blei kasta. Til slutt blei de to som så mest grumsete ut slått vekk, de som var tappa først. Resten satt i kjøleskap på en Olden dunk. Endel skal brukes til en ny IPA innen et par uker. Det går endel på 280 liter øl.Hvordan tar du vare på så stor mengde gjær? Vasker du den? Hvor lenge har du den stående?
Apropos den røreren fra BS. Jeg skal kjøpe en sånn en, mest fordi det er en fyr som selger en brukt.. Men varmen den genererer, er den vesentlig? Type, Kan jeg ha den i kjelleren som holder litt kald kjellertemperatur, og så vil varmen holde lunk i kolben?