Gjærstarter og brewfather

bryren

Norbrygg-medlem
Hei.

Planlegger årets juleøl. Dobbelbock med en OG på 1094. Tenkte gjæring på 10 grader+diacetylrast. I følge Brewfather trenger jeg i underkant av 1000 millarder celler. Se vedlagt bilde.

Blir aldri klok på dette. Sette en starter på 3,3 liter først. La det bunnfelle og dekantere. Så sette ny starter på gjærkaka på 3,5 liter. Er det riktig?Screenshot_20210520-210309_Chrome.jpg
 

Finn Berger

Moderator
Du kan også erstatte den andre runden med en ekstra dose med oksygen etter 10-12 timer, eller eventuelt litt seinere. Poenget er å vente til gjæren har gjennomført en runde med celledeling. Da har du dobbelt så mye gjær, men hver celle har halverte lagre av cellemembranråstoff. Når du gi derm oksygen, bygger gjæren opp lagrene igjen. Dette gir omtrent samme effekt som å starte med dobbelt så mye gjær.

Rådet kom fra en representant for en gjærprodusent i en av Master Brewers Podcast'ene.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Du kan også erstatte den andre runden med en ekstra dose med oksygen etter 10-12 timer, eller eventuelt litt seinere. Poenget er å vente til gjæren har gjennomført en runde med celledeling. Da har du dobbelt så mye gjær, men hver celle har halverte lagre av cellemembranråstoff. Når du gi derm oksygen, bygger gjæren opp lagrene igjen. Dette gir omtrent samme effekt som å starte med dobbelt så mye gjær.

Rådet kom fra en representant for en gjærprodusent i en av Master Brewers Podcast'ene.
Ekstra dose O2 på en magnetrører? Hvordan gjøres det?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Hei.

Planlegger årets juleøl. Dobbelbock med en OG på 1094. Tenkte gjæring på 10 grader+diacetylrast. I følge Brewfather trenger jeg i underkant av 1000 millarder celler. Se vedlagt bilde.

Blir aldri klok på dette. Sette en starter på 3,3 liter først. La det bunnfelle og dekantere. Så sette ny starter på gjærkaka på 3,5 liter. Er det riktig?Vis vedlegget 51750
Du trenger ikke kjøle ned og dekantere: Når den er ferdig med runde 1 kan du riste opp innholdet til en homogen slurry og tømme ca. 3 liter over på en ren, desinfisert beholder. Den settes i kjøleskapet – og så fyller du opp kolben med ny startervørter og kjører en runde til. De tre desiliterne i kolben burde være mer enn nok til å starte en ny kultur. Husk gjærnæring. Både lagringsbeholderen og kolben bunnfelles og dekanteres før du overfører gjæren til vørteren på bryggedagen.
 
Sist redigert:
Topp