Gjærstarter - størrelse på Erlenmeyer kolbe

Hei,
Klar for min første starter til torsdag.
Har 2 rør med gjær som skal brukes til 22 L pils-vørter.
Kjøpt spraymalt, 200g til 2L starter.
Har kjøpt en 2L Erlenmeyerkolbe. Er denne stor nok, eller vil det boble over ved gjæring?
Alternativt lage 1Liter ganger 2 og tilsette 2 ganger?
 
2-liters kolbe er nok i det minste laget. Selv bruker jeg kolbe på 5 liter (og har opplevd at hissig gjær bobler over på 2 liter med starter).
 
Det bør kunne gå greit hvis du setter den litt kjølig. Bruk litt lengre tid og senk temperaturen til 10-12 grader.
 
Jeg bruker en 3L erlenmeyerflaske fra bryggselv. Bruker også defoamer fra samme leverandør. Sistnevnte er gull verdt i både startere og under koking. Har ikke hatt problemer med 2,1 liter starter i 3L flaske, annet enn den gangen jeg glemte defoamer og hele greia endte opp som en geysir og skøyt vørter over alt...
 
Rune Alm skrev:
Det bør kunne gå greit hvis du setter den litt kjølig. Bruk litt lengre tid og senk temperaturen til 10-12 grader.

Ved produksjon av gjærstartere er det ikke anbefalt å la det gjære på så lav temperatur, rett og slett fordi det hemmer veksten til gjæren, og dermed motvirker noe av hensikten med starteren. Kjøp heller et skumdempende middel (som dette). Noen dråper av dette i starteren før koking tar greit hånd om skummet. La starteren stå i romtemperatur.
 
Bruker du magnetrører vil dette også forhindre skumdannelse og bonus er at man også får økt gjærvekst....
 
Tilbake
Topp