n5k
Norbrygg-medlem
Heisan!
Jeg har ekstremt begrenset erfaring med brygging fra før. Satte et Europris-øl en gang i 2001, og det er det. Det ble vel greit nok, men tror aldri det ble drukket opp.
Uansett - jeg har gått til innkjøp av 36-liters BIAB-kit fra Bryggselv, sammen med alt det andre man trenger (gjæringskar, hydrometer, termometer, Star-San osv.). For snart en uke siden brygget vi American IPA-settet deres. Vi hadde en finfin opplevelse, og syns egentlig alt gikk som smurt, til tross for at varmekilden, av diverse tilfeldige årsaker, endte opp med å bli en gammel Grepa kokeplate på 1500 watt.
Jeg hadde lyst til å gå gjennom kvelden basert på notatene våre her, og høre om vi har gjort alt rett, og evt. få litt veiledning til neste runde:
Når dunken var båret inn så målte vi også OG. Mulig vi skulle gjort det før vi tilsatte gjæren, men sånn ble det ikke denne gang ihvertfall. OG skulle, i følge oppskrifta, ligge på mellom 1.063 og 1.067. Vi endte på 1.066, og følte oss veldig fornøyd med det.
En ting som ikke stemte overens med oppskrifta var mengden vørter til gjæring. I oppskrifta står det 25 liter. Vi tok med trub og alt fra kjelen, og endte på nesten 23 liter. Regner med vi sitter igjen med +/- 20 liter ferdig øl til slutt. Hva dette kommer av vet jeg ikke, men tar det ikke så tungt heller - selv om det hadde vært moro å vite hvorfor.
Så nå gjenstår det to dager til med gjæring - så er det tørrhumling - og en uke igjen. Så er det bare å blande opp med StarSan, og gå igang med flaskevaskeren og få flasket prosjektet.
For øyeblikket er gjæringsskapet en bod i kjelleren, hvor tempen ligger på 18,5ºC rimelig stabilt, men flashbar STC-1000 ligger på pulten min her, så nå mangler bare et stort kjøleskap i garasjen, så er gjæringsprosessen også bedre kontrollert.
Så - slik så vår første bryggedag ut. Hvordan ser den ut i forhold til dere som har drevet med BIAB en del? Er det helt på trynet, eller er vi sånn noenlunde på rett spor? Noen ting vi bør endre på først som sist? (lettere før det blir rutine av det, enn etterpå, hehe)
Tips og triks mottas med takk - og ha en fin jul, folkens!
Mvh.
n5k
Jeg har ekstremt begrenset erfaring med brygging fra før. Satte et Europris-øl en gang i 2001, og det er det. Det ble vel greit nok, men tror aldri det ble drukket opp.
Uansett - jeg har gått til innkjøp av 36-liters BIAB-kit fra Bryggselv, sammen med alt det andre man trenger (gjæringskar, hydrometer, termometer, Star-San osv.). For snart en uke siden brygget vi American IPA-settet deres. Vi hadde en finfin opplevelse, og syns egentlig alt gikk som smurt, til tross for at varmekilden, av diverse tilfeldige årsaker, endte opp med å bli en gammel Grepa kokeplate på 1500 watt.
Jeg hadde lyst til å gå gjennom kvelden basert på notatene våre her, og høre om vi har gjort alt rett, og evt. få litt veiledning til neste runde:
- Starta med å varme opp 25 liter vann til 68ºC. Holdt denne temperaturen i ca. 10 min. for å se om vi klarte holde den stabil. Kjelen er utstyrt med liggeunderlag, men mangler isolasjon på lokket.
- Oppi med malt og rørte denne godt inn, og på med lokket.
- Målte temperatur hvert femte minutt, og rørte godt. Temperaturen holdt seg stabilt på 65ºC, med et unntak etter 25 minutter, da den var nede på 64ºC i ca. ti minutter. Siste fem minuttene steg den til 68ºC. Mesketid: 65 minutter.
- Varmet opp ca. 10 liter (78ºC) til skylling mens mesken sto og koste seg.
- Etter 65 minutter med mesk, justerte vi temperaturen opp til 78ºC og holdt den i ca. 5 minutter.
- Løftet så opp meskeposen, og la en rein grillrist på gryta, og posen oppå denne. Lot posen renne av seg, og skylte rolig og kontrollert (med en Hario Buono hellekanne) til vi nådde kokevolumet på 28 liter.
- Her målte vi (SG?) med hydrometeret, og endte på 1.020
- Så var det å få gang på kok! En stor fordel med den gamle kokeplata fra krigen er ihvertfall at den aldri noensinne kommer til å forårsake noen form for overkok på den kjelen - det er ihvertfall helt sikkert! Vi hadde på lokket helt til det starta å koke, og med plata på bånn fyring, så holdt det akkurat til kokingen. Kokte uten lokk.
- Etter 30 minutter med kok la vi i den første humlen. Den skulle koke en time, og total koketid var 90 minutter.
- Etter 45 minutter, la vi i neste porsjon med humle, og satte også kjøleren nedi.
- 13 minutter til med kok, så siste humlepose (bortsett fra det som skal tørrhumles, da).
- Til slutt: to minutter med kok. Etter to minutter var gått tok vi kjelen av plata, og satte i gang kjølingen. Bryggselv var heldigvis tomme for rustfrie kjølere til det settet, så vi fikk med en større kobberutgave - beregnet for 50-liters kittet deres - istedenfor. Jeg tror ikke det tok et kvarter engang, så var vørteren kald.
- Mens vørteren kjøltes ned, rehydrerte vi gjæren (Safale US-05) i henhold til oppskriften.
- Når vørteren målte 20 grader, tilsatte vi gjæren, på med lokket, og ristet det vi var gode for.
Når dunken var båret inn så målte vi også OG. Mulig vi skulle gjort det før vi tilsatte gjæren, men sånn ble det ikke denne gang ihvertfall. OG skulle, i følge oppskrifta, ligge på mellom 1.063 og 1.067. Vi endte på 1.066, og følte oss veldig fornøyd med det.
En ting som ikke stemte overens med oppskrifta var mengden vørter til gjæring. I oppskrifta står det 25 liter. Vi tok med trub og alt fra kjelen, og endte på nesten 23 liter. Regner med vi sitter igjen med +/- 20 liter ferdig øl til slutt. Hva dette kommer av vet jeg ikke, men tar det ikke så tungt heller - selv om det hadde vært moro å vite hvorfor.
Så nå gjenstår det to dager til med gjæring - så er det tørrhumling - og en uke igjen. Så er det bare å blande opp med StarSan, og gå igang med flaskevaskeren og få flasket prosjektet.
For øyeblikket er gjæringsskapet en bod i kjelleren, hvor tempen ligger på 18,5ºC rimelig stabilt, men flashbar STC-1000 ligger på pulten min her, så nå mangler bare et stort kjøleskap i garasjen, så er gjæringsprosessen også bedre kontrollert.
Så - slik så vår første bryggedag ut. Hvordan ser den ut i forhold til dere som har drevet med BIAB en del? Er det helt på trynet, eller er vi sånn noenlunde på rett spor? Noen ting vi bør endre på først som sist? (lettere før det blir rutine av det, enn etterpå, hehe)
Tips og triks mottas med takk - og ha en fin jul, folkens!
Mvh.
n5k