Jeg har rimelig teken på IPA og juleøl, men har også lyst på en Belgisk Wit på repertoaret. Jeg har forsøkt fire ganger, med omtrent samme resultat: En litt "tråkk", kjedelig, ufruktig øl langt fra målbildet som er Hoegaarden eller Austmann Utpå - park & picnic wit.
Den siste jeg forsøkte het Varnas Hvete (fra Varnaveien Mineralvann). Dette er vel kanskje snarere en tysk weissbiervariant - det er jo forskjell på det og Belgisk, men smaken har uansett blitt den samme!:
Mesk - 2300g hvetlemalt, 2200g pilsnermalt, 350 g Munichmalt. Mesket på 63 grader 50 min, 73 grader 35 min, 78 grader 15 min
Kok - Tettnager 20g 70min, Hellertauer Mittelfruh 33g 15 min
Gjæring - Safbrew WB-06 på ca 23 grader i 14 dager (karet sto i stua sommerstid, så noe variasjon men ikke voldsomt)
Jeg tilsetter protafloc og "five star" 5² pH stabilizer. Tidligere har jeg forsøkt meg med litt appelsinskall (ferskt) og knuste korianderfrø ved kokslutt.
Hva gjør jeg feil? Har noen tips til hvordan å få til den fruktigheten denne øltypen skal ha? Oppskrifter dere har god erfaring med? Varmere gjæring på slutten? En spesiell gjær folk har god erfaring med?
Jeg mistenker gjæren, men har altså forsøkt litt ulike typer og trolig litt ulike temperaturer med ganske nøyaktig samme resultat. Jeg har surfet litt på forumet her og lest litt om laktose, vannkontroll og gjæringstemperaturkontroll.
Mvh Lars
Den siste jeg forsøkte het Varnas Hvete (fra Varnaveien Mineralvann). Dette er vel kanskje snarere en tysk weissbiervariant - det er jo forskjell på det og Belgisk, men smaken har uansett blitt den samme!:
Mesk - 2300g hvetlemalt, 2200g pilsnermalt, 350 g Munichmalt. Mesket på 63 grader 50 min, 73 grader 35 min, 78 grader 15 min
Kok - Tettnager 20g 70min, Hellertauer Mittelfruh 33g 15 min
Gjæring - Safbrew WB-06 på ca 23 grader i 14 dager (karet sto i stua sommerstid, så noe variasjon men ikke voldsomt)
Jeg tilsetter protafloc og "five star" 5² pH stabilizer. Tidligere har jeg forsøkt meg med litt appelsinskall (ferskt) og knuste korianderfrø ved kokslutt.
Hva gjør jeg feil? Har noen tips til hvordan å få til den fruktigheten denne øltypen skal ha? Oppskrifter dere har god erfaring med? Varmere gjæring på slutten? En spesiell gjær folk har god erfaring med?
Jeg mistenker gjæren, men har altså forsøkt litt ulike typer og trolig litt ulike temperaturer med ganske nøyaktig samme resultat. Jeg har surfet litt på forumet her og lest litt om laktose, vannkontroll og gjæringstemperaturkontroll.
Mvh Lars
Sist redigert: