1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Golden Promise Pale Ale Malt - tilgjengelighet og mulige substitutter

En tråd i 'Råvarer' startet av JEG, 9 Mar 2017.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg tipper solbær kommer av lengre kontakttid enn av biotransformering.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nå har jeg ikke verdens fineste nese, men jeg har aldri opplevd å kunne kjenne solbær fra denne humla, som jeg har brukt en del av. Den har en karakteristisk profil, men jeg klarer ikke å sette navn på hva det lukter/smaker. Det jeg ikke har prøvd, er tilsetting under gjæring, og sånn sett hørtes jo det ut som en mulighet. Men du har altså ikke hørt - eller erfart - noe som kan gi grunnlag for det?
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det er jo vill gjetting. Men det jeg vet (og fått høre fra vedkommende som utviklet typene) er iallefall at f.eks de nye tyske humlene trenger lang kontakttid for å få noen av smakene som blir beskrevet. Jeg tenker selv at biotransformering noen ganger får tilskrevet mer enn det som er tilfelle, og at det kanskje bare er den lengre kontakttiden som er årsaken.
     
  4. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Plutselig ligger Erna og svømmer i ølet...

    Jeg valte å kalle min Golden da den besto av GO, pluss at den var en løssluppen versjon av Kona Big Wave, som de påstår er golden ale, og alkoholstyrken.
    I tillegg er den veldig gylden...
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Og du er i din fulle rett, i følge både engelsk bryggeripraksis og BJCP:).

    Det foregår nok en utvisking av skillet mellom engelsk og amerikansk pale ale/golden ale, eller det finnes ganske mange øl som utgjør glidende overganger. Og det er sjølsagt helt greit - et av mine favorittøl hører til der (O'Hara*s Irish Pale Ale). Men samtidig er det forvirrende, og det er ugreit, synes jeg, at hva et øl faktisk er, i så liten grad framgår av hva produsenten kaller det.
     
  6. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    I min verden, er en APA mer bitter. Hadde eg kjøpt min GA og trodde eg fikk en APA hadde eg følt meg litt lurt. Den skal ha en markant bitterhet, noe min GA ikke har, ikke veldig bitter iallefall.
    Veldig lettdrikkelig. Da blir det GA.
    Eg navngir mine øl, da bestemmer eg.
    Det er lite eg bestemmer, men dette bestemmer eg. Det er en Golden Ale og den heter Christmas Down Under! :D
     
    erikraude og Finn Berger liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Den øvre grensa for IBU etter BJCP er den samme for de to, nemlig 45. Men den nedre er 20 for GA og 30 for APA. Så ligger din under 30, kan den bare være en GA. Ligger den over, kan den være begge deler:). Og sjølsagt bestemmer du;).
     
  8. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Dette blir en remake hvor jeg tørrhumler 1g/L i syv dager. Syns det blir helt nydelig. Aner solbærene, men kanskje fordi jeg og leter etter de.

    I dag er det forøvrig råøl med golden promise, einerloge, avrenning gjennom saaz og Raftevold Gårdskveik. [​IMG]
     
    LarsUlv og Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Og der dukka ideen om å bruke oppskrifta til Vestkyst, men med 100% Bramling X, opp:). Kinn tørrhumler i 7 dager, også - men jeg er ikke overbevist om at det er den mest effektive måten å gjøre det på. Men når du sier det ... ;).
     
    1Morten liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Vel, det er snart på tide å åpne sekken med Golden Promise. Det blir en Golden Ale som ser sånn ut på tegnebrettet:

    OG 1.046, FG 1.010, ABV 4,6%, IBU 35, Beregnet etter 81% meskeeffektivitet og 77% utgjæring. Batch sparge. Meske på 65 og 72. Starter gjæringa på 17 grader og lar den stige til 19 etter at gjæringa er kommet godt i gang. 33 liter til kok, koke i 70 minutter. 28 liter etter kok. 24 liter til gjæring, og 2 liter tatt av til karbonering. (Dekanteres fra grumset etter et døgn eller så.)

    Malt
    5 kg Golden Promise (Simpson's)
    0,15 kg syremalt
    Humle
    30 gr Target 11,5% @ 60
    20 gr Fuggles 4% @ 5
    20 gr EKG 5% @ 5
    Gjær
    WLP 013 London Ale
    Annet
    5 gr Supermoss @ 5
    10 dråper Clarex ved gjærtilsetning
    2 ts sulfat og 0,5 ts klorid fordelt på mesk og kok. Sikter mot en pH på 5,1 til gjæring.
     
    #30 Finn Berger, 12 Nov 2018
    Sist redigert: 12 Nov 2018
    erikraude liker dette.
  11. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Sitter med smashen i hånden nå, og må innrømme at det solbæret, det er langt unna det. Faktisk så langt unna at jeg ikke klarer å huske hvordan sånne lukter en gang.
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det hjelper sikkert ikke mye, men jeg innbiller meg at det er mer lukta av bladene/stilkene enn egentlig smaken av bæret du skal kunne kjenne.

    Men ellers synes jeg Bramling Cross har en egen smak som jeg overhodet ikke klarer å sette ord på. Litt spesiell, men jeg har lært meg å like den.
     
  13. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Nå smaker den mest sitron her syns jeg. Blir ikke klok på den.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Sitron er en av smakene i den, i følge de som har greie på det.

    Googla litt. Her påstås det at du må ta i skikkelig når det gjelder mengde for at du skal få utbytte av den: http://www.hopslist.com/hops/dual-purpose-hops/bramling-cross/
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Betyr vel bare at den er svak på oljer hvis man må bruke mye/mer av den?
     
    Finn Berger liker dette.
  16. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Hvordan er erfaringene dine med GP nå, sånn en stund etterpå, @Finn Berger ? Ser ut fra tråder at du har det i arsenalet enda.
     
    #36 JEG, 24 Feb 2019
    Sist redigert: 24 Feb 2019
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det blir godt øl av det. Litt mer "nøytralt" på en måte, enn Maris Otter, men ikke sånn at det blir pregløst. "Behagelig" er kanskje en grei karakteristikk? Har en engelsk golden ale med 50/50 Golden Promise og Maris Otter på gang, og den tegner veldig godt. Jeg tror det er en fin kombinasjon.
     
    JEG liker dette.
  18. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er ikke GP omtrent det samme som om du hadde brukt 50/50 pils og pale da? Og dermed apa maltet über alles?
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja og nei. Jeg tror jeg vil si at det har sin egen karakter. Men at det skulle bli en bra APA med det, tviler jeg ikke på.
     
  20. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    GP er vel anerkjent som et meget bra valg til humleøl. Tror Mike Murphy (LERVIG) sverger til det for alt av humleøl (uten LJ og sånt,hvor de bruker pilsner, som jo er en del rimeligere). Mener enn av begrunnelsene er munnfylde. Mike avstår jo helst fra bruk av karamellmalt i sine IPA-er, så mulig det forklarer valget.
     

Del denne siden