Golden Promise Pale Ale Malt - tilgjengelighet og mulige substitutter

Spennende med en SMASH med BX. Spesiell humle. Jeg har brukt den mye sammen med andre humler - gjerne enten Cascade eller EKG - men tror ikke jeg har turdt å slippe dem løs på egenhånd:). Hva med å slenge i en del et par dager ut i gjæringa, for å se hva litt biotransformasjon kan gjøre? Mener å ha sett at det kan være det som gir deg full solbær- (ikke Solberg!) effekt.



Det høres godt ut. Men det høres også ut som en APA, bortsett fra alkoholstyrken:). Jeg har ikke skjønt hva som skiller en GA fra en APA når det er "lov" (etter BJCP) å bruke amerikanske humler? Men dette speiler vel praksis blant engelske bryggerier, har jeg forstått.

Jeg tipper solbær kommer av lengre kontakttid enn av biotransformering.
 
Jeg tipper solbær kommer av lengre kontakttid enn av biotransformering.

Nå har jeg ikke verdens fineste nese, men jeg har aldri opplevd å kunne kjenne solbær fra denne humla, som jeg har brukt en del av. Den har en karakteristisk profil, men jeg klarer ikke å sette navn på hva det lukter/smaker. Det jeg ikke har prøvd, er tilsetting under gjæring, og sånn sett hørtes jo det ut som en mulighet. Men du har altså ikke hørt - eller erfart - noe som kan gi grunnlag for det?
 
Nå har jeg ikke verdens fineste nese, men jeg har aldri opplevd å kunne kjenne solbær fra denne humla, som jeg har brukt en del av. Den har en karakteristisk profil, men jeg klarer ikke å sette navn på hva det lukter/smaker. Det jeg ikke har prøvd, er tilsetting under gjæring, og sånn sett hørtes jo det ut som en mulighet. Men du har altså ikke hørt - eller erfart - noe som kan gi grunnlag for det?

Det er jo vill gjetting. Men det jeg vet (og fått høre fra vedkommende som utviklet typene) er iallefall at f.eks de nye tyske humlene trenger lang kontakttid for å få noen av smakene som blir beskrevet. Jeg tenker selv at biotransformering noen ganger får tilskrevet mer enn det som er tilfelle, og at det kanskje bare er den lengre kontakttiden som er årsaken.
 
Mener å ha sett at det kan være det som gir deg full solbær- (ikke Solberg!) effekt.



Det høres godt ut. Men det høres også ut som en APA, bortsett fra alkoholstyrken:). Jeg har ikke skjønt hva som skiller en GA fra en APA når det er "lov" (etter BJCP) å bruke amerikanske humler? Men dette speiler vel praksis blant engelske bryggerier, har jeg forstått.

Plutselig ligger Erna og svømmer i ølet...

Jeg valte å kalle min Golden da den besto av GO, pluss at den var en løssluppen versjon av Kona Big Wave, som de påstår er golden ale, og alkoholstyrken.
I tillegg er den veldig gylden...
 
Plutselig ligger Erna og svømmer i ølet...

Jeg valte å kalle min Golden da den besto av GO, pluss at den var en løssluppen versjon av Kona Big Wave, som de påstår er golden ale, og alkoholstyrken.
I tillegg er den veldig gylden...

Og du er i din fulle rett, i følge både engelsk bryggeripraksis og BJCP:).

Det foregår nok en utvisking av skillet mellom engelsk og amerikansk pale ale/golden ale, eller det finnes ganske mange øl som utgjør glidende overganger. Og det er sjølsagt helt greit - et av mine favorittøl hører til der (O'Hara*s Irish Pale Ale). Men samtidig er det forvirrende, og det er ugreit, synes jeg, at hva et øl faktisk er, i så liten grad framgår av hva produsenten kaller det.
 
Og du er i din fulle rett, i følge både engelsk bryggeripraksis og BJCP:).

Det foregår nok en utvisking av skillet mellom engelsk og amerikansk pale ale/golden ale, eller det finnes ganske mange øl som utgjør glidende overganger. Og det er sjølsagt helt greit - et av mine favorittøl hører til der (O'Hara*s Irish Pale Ale). Men samtidig er det forvirrende, og det er ugreit, synes jeg, at hva et øl faktisk er, i så liten grad framgår av hva produsenten kaller det.

I min verden, er en APA mer bitter. Hadde eg kjøpt min GA og trodde eg fikk en APA hadde eg følt meg litt lurt. Den skal ha en markant bitterhet, noe min GA ikke har, ikke veldig bitter iallefall.
Veldig lettdrikkelig. Da blir det GA.
Eg navngir mine øl, da bestemmer eg.
Det er lite eg bestemmer, men dette bestemmer eg. Det er en Golden Ale og den heter Christmas Down Under! :D
 
I min verden, er en APA mer bitter. Hadde eg kjøpt min GA og trodde eg fikk en APA hadde eg følt meg litt lurt. Den skal ha en markant bitterhet, noe min GA ikke har, ikke veldig bitter iallefall.
Veldig lettdrikkelig. Da blir det GA.
Eg navngir mine øl, da bestemmer eg.
Det er lite eg bestemmer, men dette bestemmer eg. Det er en Golden Ale og den heter Christmas Down Under! :D

Den øvre grensa for IBU etter BJCP er den samme for de to, nemlig 45. Men den nedre er 20 for GA og 30 for APA. Så ligger din under 30, kan den bare være en GA. Ligger den over, kan den være begge deler:). Og sjølsagt bestemmer du;).
 
Spennende med en SMASH med BX. Spesiell humle. Jeg har brukt den mye sammen med andre humler - gjerne enten Cascade eller EKG - men tror ikke jeg har turdt å slippe dem løs på egenhånd:). Hva med å slenge i en del et par dager ut i gjæringa, for å se hva litt biotransformasjon kan gjøre? Mener å ha sett at det kan være det som gir deg full solbær- (ikke Solberg!) effekt.

Dette blir en remake hvor jeg tørrhumler 1g/L i syv dager. Syns det blir helt nydelig. Aner solbærene, men kanskje fordi jeg og leter etter de.

I dag er det forøvrig råøl med golden promise, einerloge, avrenning gjennom saaz og Raftevold Gårdskveik. [emoji1417]
2a4a9dfa30cd750f39e9b993a0896da1.jpg
 
Dette blir en remake hvor jeg tørrhumler 1g/L i syv dager. Syns det blir helt nydelig. Aner solbærene, men kanskje fordi jeg og leter etter de.

I dag er det forøvrig råøl med golden promise, einerloge, avrenning gjennom saaz og Raftevold Gårdskveik. [emoji1417]
2a4a9dfa30cd750f39e9b993a0896da1.jpg

Og der dukka ideen om å bruke oppskrifta til Vestkyst, men med 100% Bramling X, opp:). Kinn tørrhumler i 7 dager, også - men jeg er ikke overbevist om at det er den mest effektive måten å gjøre det på. Men når du sier det ... ;).
 
Vel, det er snart på tide å åpne sekken med Golden Promise. Det blir en Golden Ale som ser sånn ut på tegnebrettet:

OG 1.046, FG 1.010, ABV 4,6%, IBU 35, Beregnet etter 81% meskeeffektivitet og 77% utgjæring. Batch sparge. Meske på 65 og 72. Starter gjæringa på 17 grader og lar den stige til 19 etter at gjæringa er kommet godt i gang. 33 liter til kok, koke i 70 minutter. 28 liter etter kok. 24 liter til gjæring, og 2 liter tatt av til karbonering. (Dekanteres fra grumset etter et døgn eller så.)

Malt
5 kg Golden Promise (Simpson's)
0,15 kg syremalt
Humle
30 gr Target 11,5% @ 60
20 gr Fuggles 4% @ 5
20 gr EKG 5% @ 5
Gjær
WLP 013 London Ale
Annet
5 gr Supermoss @ 5
10 dråper Clarex ved gjærtilsetning
2 ts sulfat og 0,5 ts klorid fordelt på mesk og kok. Sikter mot en pH på 5,1 til gjæring.
 
Sist redigert:
Og der dukka ideen om å bruke oppskrifta til Vestkyst, men med 100% Bramling X, opp:). Kinn tørrhumler i 7 dager, også - men jeg er ikke overbevist om at det er den mest effektive måten å gjøre det på. Men når du sier det ... ;).

Sitter med smashen i hånden nå, og må innrømme at det solbæret, det er langt unna det. Faktisk så langt unna at jeg ikke klarer å huske hvordan sånne lukter en gang.
 
Sitter med smashen i hånden nå, og må innrømme at det solbæret, det er langt unna det. Faktisk så langt unna at jeg ikke klarer å huske hvordan sånne lukter en gang.

Det hjelper sikkert ikke mye, men jeg innbiller meg at det er mer lukta av bladene/stilkene enn egentlig smaken av bæret du skal kunne kjenne.

Men ellers synes jeg Bramling Cross har en egen smak som jeg overhodet ikke klarer å sette ord på. Litt spesiell, men jeg har lært meg å like den.
 
Det hjelper sikkert ikke mye, men jeg innbiller meg at det er mer lukta av bladene/stilkene enn egentlig smaken av bæret du skal kunne kjenne.

Men ellers synes jeg Bramling Cross har en egen smak som jeg overhodet ikke klarer å sette ord på. Litt spesiell, men jeg har lært meg å like den.

Nå smaker den mest sitron her syns jeg. Blir ikke klok på den.
 
Vel, det er snart på tide å åpne sekken med Golden Promise. Det blir en Golden Ale som ser sånn ut på tegnebrettet:

OG 1.046, FG 1.010, ABV 4,6%, IBU 35, Beregnet etter 81% meskeeffektivitet og 77% utgjæring. Batch sparge. Meske på 65 og 72. Starter gjæringa på 17 grader og lar den stige til 19 etter at gjæringa er kommet godt i gang. 33 liter til kok, koke i 70 minutter. 28 liter etter kok. 24 liter til gjæring, og 2 liter tatt av til karbonering. (Dekanteres fra grumset etter et døgn eller så.)

Malt
5 kg Golden Promise (Simpson's)
0,15 kg syremalt
Humle
30 gr Target 11,5% @ 60
20 gr Fuggles 4% @ 5
20 gr EKG 5% @ 5
Gjær
WLP 013 London Ale
Annet
5 gr Supermoss @ 5
10 dråper Clarex ved gjærtilsetning
2 ts sulfat og 0,5 ts klorid fordelt på mesk og kok. Sikter mot en pH på 5,1 til gjæring.
Hvordan er erfaringene dine med GP nå, sånn en stund etterpå, @Finn Berger ? Ser ut fra tråder at du har det i arsenalet enda.
 
Sist redigert:
Hvordan er erfaringene dine med GP nå, sånn en stund etterpå, @Finn Berger ?

Det blir godt øl av det. Litt mer "nøytralt" på en måte, enn Maris Otter, men ikke sånn at det blir pregløst. "Behagelig" er kanskje en grei karakteristikk? Har en engelsk golden ale med 50/50 Golden Promise og Maris Otter på gang, og den tegner veldig godt. Jeg tror det er en fin kombinasjon.
 
  • Like
Reaksjoner: JEG
Er ikke GP omtrent det samme som om du hadde brukt 50/50 pils og pale da? Og dermed apa maltet über alles?
 
GP er vel anerkjent som et meget bra valg til humleøl. Tror Mike Murphy (LERVIG) sverger til det for alt av humleøl (uten LJ og sånt,hvor de bruker pilsner, som jo er en del rimeligere). Mener enn av begrunnelsene er munnfylde. Mike avstår jo helst fra bruk av karamellmalt i sine IPA-er, så mulig det forklarer valget.
 
Tilbake
Topp