Det anbefales å koke opp en del vann til 55 C i GF og bruke PBW eller lignende. Dette skal brukes til å gjøre maskinen ren for produksjonsoljer og annet som kan ha havnet oppi gjennom frakt og håndtering. Kjør denne blandingen gjennom både motstrømskjøler (5-10 min) og sirukalsjonsarm (samme tid). Dette forhindrer å sette en litt metallisk smak på første brygg.
Etter vask med middel, bør du også kjøre gjennom med rent varmt vann. Gjennom motstrømskjøler og sirkulasjonsarm. Tøm gjerne motstrømskjøleren for alt vann, for rester blir sirkulert rett i vørteren etter kok, så da er det best om det er minimalt igjen i motstrømskjøleren.
Når du har varmet opp vannet til 55 C, sett mesketønnen inn i GF og gjør denne fuktig på innsiden. Dypp nederste filterring i samme løsningen og sett denne i bunnen på skrå nedover. Dette letter friksjonen mellom sideveggene og silikonpakningen, så monteringen blir lekende lett. Skulle silikonringen prøve å "rulle" seg av risten, press med fingrene akkurat der den begynner å rulle. Da sitter den som regel godt på. Fordel presset og skubbingen rundt ringen. Så er det bare å skru sammen røret og la alt få en liten vask med PBW (eller lignende).
Bruk god tid på innmesk. Jeg fikk en treg mesk og burde brukt mer tid der, og på skylling.
Jeg brukte en del tid på å se YouTube videoer for både montering og første brygg. Eneste forskjellen fra gamle og nå nye Connect er at knappen i bunn (rød bak silikondeksel) skal
stå på hele tiden. Connect boksen regulerer varmen selv. Jeg knotet litt med dette i starten, da jeg trodde denne skulle være av under meskingen, og kun settes på under oppkok.
Ellers var det greit rett frem med GF. En finfin maskin
- Fyll GF ca halvfull med rent vann, sett target temp på 100, og se at den når rullende kok. Kjedelig å finne ut at det er noe galt med elementet eller connect boksen akkurat i det du er ferdig med mesken og skal koke opp.
- Gjør deg kjent med hvor filteret er montert. Dette gjør at når du skraper bunnen (ca hvert 20 min) under kok, så slipper du treffe dette og få det demontert.
- Mål opp vann i GF uten mesketønnen montert. Men sett mesketønnen i GF når du skal varme opp til mesketemperatur.
- Vil anbefale humleposer for å slippe alt for mye trub i bunnen etter kok. Husk en whirlpool for å både få sirkulert alt, fjernet trub fra filteret og samlet det meste i midten av GF før bruk av pumpen og motstrømskjøleren. Flere anbefalte å vente 15 min etter en whilrpool, så det meste har fått lagt seg i bunn.
- Motstrømskjøleren skal desinfiseres ved å kjøre kokende vørter gjennom kjøleren, uten påkoblet kaldevann i maks 5 min.
- Kjøp en meskespade som er lang nok. Standardspader av plast er gjerne ikke lang nok til å nå bunn av GF om du har et start kokevolum på 30L. Jeg kjøpte GF sin av metall. Alt for dyr inkl frakt, men fungerer.
- Ikke bruk sterkt trykk på kaldevann gjennom motstrømskjøler, denne er mer effektiv enn man først tror. Juster "flow"en av vørter ved å bruke kranen (rød krane) på pumpetårnet. Vannet man kjører gjennom motstrømskjøleren blir varmt, og kan samles i eget kar og brukes til oppvask etterpå.
- Merk deg at "reset" knappen på GF er montert under, og om du skulle ende opp med at varmeelementet slår seg av, kan det være en falsk alarm at den beskytter seg mot brenning i bunn (sikkerhetsfunksjon for å hindre tørrkok).
Kommer ikke på så mye mer i farten, men oppdaterer innlegget om jeg kommer hjem og finner noe gull verdt å nevne fra notatene fra første brygg
Lykke til! Kos deg, ta deg tida og ikke stress.