Grainfather connect

Blir spennede å se hvordan denne blir. Må si jeg er veldig ambivalent om den er verdt pengene - det er ikke nødvendigvis de store "wow" endringene.
 
Hei,riktig godt nyttår :)
Bestillte mej connect boksen og Grainfather sparge water heater i nyttårs gave til mej sjøl i går
He lest litt erfaringer i dag,å blei litt overrasket av mye trøbbel med tilkobling til nettbrett og Pad,problemer me overføring av oppskrifter,mm
Har selv android tlf og pad'er.
Korleis er erfaringene her?
Er dere fornøyd med boksen,eller er det mye trøbbel?
 
Jeg har ikke hatt noen problemer med bruk av pad, dog apple. Er storfornøyd med den, og det er bare å glede seg.
Har en venn av meg som også har den, han bruker android og har ikke snakket noe om problemer.
 
Har prøvd den på to brygg og det fungerer utmerket! Blir nesten for enkelt å brygge med GF nå [emoji23]


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg må også føye meg inn i rekken og skryte av GF connect. Fikk den for et par uker siden og planla samme uke et ambisiøst oppsett:

13:00 - Fylte på vann, 3 timer heated delay
16:00 - GF starter oppvarming til 55c
17:30 - Planlagt klar (tok bare 30min)
* Middag
18:35 - Tre-stegs mash ferdig
* Skylling
19:00 - Ferdig med skylling
* 19:00 - 20:00 Mate og legge to unger mens GF varmer opp til kok og koker første 30 min alene
20:00 ---> Siste time kok med diverse tilsetninger

Ganske kjekt at man kan gjøre så mye annet underveis i bryggeprosessen - om den ikke sparer så mye tid så frigjør den hvert fall mye tid :) Eneste jeg har å utsette på den er tre ting;

- Når man sier at skyllingen er ferdig og venter på kok så burde timeren starte når den koker. Unødvendig å manuelt måtte trygge 'set'.
- GF burde varmes til 1-2 grader mer enn mash temp mtp at temp synker litt når man hiver i korn
- Min oppskrift hadde skylling på 16,9L, men progress-bar'en som telte opp gikk kun til 5L. Har andre opplevd det samme?
* Jeg sendte disse tilbakemeldingene til GF og de skulle videresende det til sin app-utvikler for vurdering :)
 
Jeg må også føye meg inn i rekken og skryte av GF connect. Fikk den for et par uker siden og planla samme uke et ambisiøst oppsett:

13:00 - Fylte på vann, 3 timer heated delay
16:00 - GF starter oppvarming til 55c
17:30 - Planlagt klar (tok bare 30min)
* Middag
18:35 - Tre-stegs mash ferdig
* Skylling
19:00 - Ferdig med skylling
* 19:00 - 20:00 Mate og legge to unger mens GF varmer opp til kok og koker første 30 min alene
20:00 ---> Siste time kok med diverse tilsetninger

Ganske kjekt at man kan gjøre så mye annet underveis i bryggeprosessen - om den ikke sparer så mye tid så frigjør den hvert fall mye tid :) Eneste jeg har å utsette på den er tre ting;

- Når man sier at skyllingen er ferdig og venter på kok så burde timeren starte når den koker. Unødvendig å manuelt måtte trygge 'set'.
- GF burde varmes til 1-2 grader mer enn mash temp mtp at temp synker litt når man hiver i korn
- Min oppskrift hadde skylling på 16,9L, men progress-bar'en som telte opp gikk kun til 5L. Har andre opplevd det samme?
* Jeg sendte disse tilbakemeldingene til GF og de skulle videresende det til sin app-utvikler for vurdering :)

Jeg fikk testet GF Connect for første gang i går og må si meg enig i at dette er en fantastisk oppgradering på et allerede bra bryggesystem. Importerte hjemmesnekret oppskrift fra Beersmith, også med 3-stegs mesking. Opplevde imidlertid samme bug som @Per-Åge T med at nedtellingen for liter med skyllevann var feil. Riktig mengde 13l ble angitt at skule varmes opp, men den telte bare ned 3l. Egentlig greit å slippe å trykke så mange ganger for nedtelling :)
 
Rister liv i denne tråden, siden jeg kjøpte meg Grainfather Connect på Black Friday, og har planlagt mitt første brygg i dag. Kanskje litt sent med spørsmål bare et par timer før bryggestart, men pytt pytt... :) Har kjørt en god del ekstraktbrygg med litt mini-mesk/mye spesialmalt, men dette er mitt første ordentlige all-grain brygg. Kjøpte for enkelhets skyld et sett fra bryggselv.no denne gangen - https://www.bryggselv.no/bryggselv/102297/abc-india-red-ale-allgrain-ølsett-25-liter

Lurte på å kjøre alt manuelt i dag, for å se hvordan ting virker, uten å la meg "stresse" av en automatisert prosess på boksen (selv om jeg gleder meg til å bruke det, når jeg blir kjent med maskinen) - men har et par spørsmål:

1 - Under mesking, så faller vel temperaturen et par grader når man har i kornet. Burde jeg justere for dette selv ved å sette opp temperatur litt, eller ordner det seg ganske fort når man får alt kornet i og får rørt godt rundt? Har også kjøpt en Graincoat som jeg skal ha på kjelen.

2 - Holder det virkelig å resirkulere inn i kjelen bare en 5 minutters tid ved kjøling, før man flytter over ut-slangen til gjæringskaret? Imponert hvis vørteren blir kjølt ned til 17-18 grader så fort...

Ellers noen gode råd for en som er førstereis med Grainfather? :)
 
Rister liv i denne tråden, siden jeg kjøpte meg Grainfather Connect på Black Friday, og har planlagt mitt første brygg i dag. Kanskje litt sent med spørsmål bare et par timer før bryggestart, men pytt pytt... :) Har kjørt en god del ekstraktbrygg med litt mini-mesk/mye spesialmalt, men dette er mitt første ordentlige all-grain brygg. Kjøpte for enkelhets skyld et sett fra bryggselv.no denne gangen - https://www.bryggselv.no/bryggselv/102297/abc-india-red-ale-allgrain-ølsett-25-liter

Lurte på å kjøre alt manuelt i dag, for å se hvordan ting virker, uten å la meg "stresse" av en automatisert prosess på boksen (selv om jeg gleder meg til å bruke det, når jeg blir kjent med maskinen) - men har et par spørsmål:

1 - Under mesking, så faller vel temperaturen et par grader når man har i kornet. Burde jeg justere for dette selv ved å sette opp temperatur litt, eller ordner det seg ganske fort når man får alt kornet i og får rørt godt rundt? Har også kjøpt en Graincoat som jeg skal ha på kjelen.

2 - Holder det virkelig å resirkulere inn i kjelen bare en 5 minutters tid ved kjøling, før man flytter over ut-slangen til gjæringskaret? Imponert hvis vørteren blir kjølt ned til 17-18 grader så fort...

Ellers noen gode råd for en som er førstereis med Grainfather? :)
For å ta det siste først, resirkuleringa opp i kjelen er for å sterilisere kjøleren. Kjølinga skjer fortløpende mens du tapper over i gjæringsfatet. Så til temperaturfall, jeg legger meg noen grader over mesketemperatur. Brukte vel 71 grader når ønsket temp var 67 sist, på 5,7 kg malt og 18 liter vann. Er vel ingen krise om du går litt under i noen minutter i starten av mesken uansett.
 
For å ta det siste først, resirkuleringa opp i kjelen er for å sterilisere kjøleren. Kjølinga skjer fortløpende mens du tapper over i gjæringsfatet. Så til temperaturfall, jeg legger meg noen grader over mesketemperatur. Brukte vel 71 grader når ønsket temp var 67 sist, på 5,7 kg malt og 18 liter vann. Er vel ingen krise om du går litt under i noen minutter i starten av mesken uansett.
Takk for svar! :)

Jeg skjønte at sterilisering var en del av den prosessen, men en av videoene til Grainfather på Youtube sier at du skal la vørteren resirkulere til slangen begynner å føles kald, men i instruksjonene så står det at det ikke er nødvendig å la denne prosessen gå i mer enn fem minutter før man begynner å pumpe vørteren over i gjæringsfatet uansett. Ble litt forvirret...
 
Takk for svar! :)

Jeg skjønte at sterilisering var en del av den prosessen, men en av videoene til Grainfather på Youtube sier at du skal la vørteren resirkulere til slangen begynner å føles kald, men i instruksjonene så står det at det ikke er nødvendig å la denne prosessen gå i mer enn fem minutter før man begynner å pumpe vørteren over i gjæringsfatet uansett. Ble litt forvirret...
Når du skrur på kjølevannet blir det ganske så umiddelbart kaldt. Jeg kjører noen minutter uten kjølevann tilbake i gryta først for å være sikker på at det er dødt inni der. Så skrur jeg på kjølevannet, venter et øyeblikk og flytter slangen til gjæringskaret.
 
OK - en liten oppdatering etter første brygg:

Dette var en lærerik kveld! :) Noen ting gikk definitivt ikke helt som det skulle, men jeg tror/håper det blir øl av det etterhvert. Noen erfaringer:

- Resirkuleringen under mesk gikk ikke så "glatt" som det skrytes av i videoene til Grainfather. Det rant konstant noe over i overflow-pipa, så etter ca 20 minutter, strupet jeg flyten sånn at vørteren akkurat lå under kanten på overflow'en. Det var ikke tett i mesken, for nivået sank nå jeg lukket ventilen helt, men ved full åpning ble det for mye flyt. Ca halv åpning så ut til å gi en flyt som ikke førte til overflow. Mistenker at malten kanskje var kvernet litt for fint. Jeg rørte MASSE under innmesk, men det ble fortsatt litt for tykt kan det virke som. Jeg kjøpte malten samtidig med at jeg hentet Grainfather, og det var samme ekspeditør som kvernet den, men jeg spesifiserte ikke at den skulle i Grainfather (det burde vel egentlig være åpenbart), så kanskje den ble kvernet litt for fint?

- Skyllingen gikk veldig langsomt - trolig av samme årsak som at jeg hadde overflow under mesken. Tok av topp-platen et par ganger og rørte igjennom guffa for å lage litt bedre gjennomstrømming. Under andre omrøring så det ut som jeg "traff" litt bedre, og det rant noe fortere, men allikevel tok det nesten en time å skylle til riktig volum.

- Under kjøling ble ikke vørteren så kald som den skulle være. Jeg fulgte instruksjonene og kjørte sterilisering i fem minutter, deretter skrudde jeg på kaldtvannet og lot det renne i et par minutter. Følte fortsatt ikke at slangen var kald, men noe kjøligere, så jeg satset på at det var riktig - det ble jo poengtert i instruksjonene at det ikke skulle være nødvendig med resirkulering med kaldtvann på i lengere tid. Men da vørteren var over i bøtta, holdt den 24 grader, ikke 16 som oppskriften sa. Hadde vel vært ganske fornøyd om jeg traff rundt 18, men 24 var jo for høyt. Mistenker at jeg hadde litt for lite trykk på kaldtvannet - det ble spesifisert i instruksjonsvideoen at det var viktig med ikke for høyt vanntrykk (2 liter pr min), men jeg tror kanskje jeg hadde litt for lite. Dermed endte jeg med å la vørteren stå i gjæringskaret med lokk på og kjøle seg ned i natt (6 timer), før jeg pitchet gjæren på 17 grader i morges. Vet ikke hvor mye det vil ha og si på smak, men regner med det var bedre enn å pitche på for høy temp.

- Det var en god del grums igjen i Grainfatheren (igjen kom vel kanskje det av at malten var litt for fint kvernet, i hvert fall deler av den). Brukte humleposer, så det burde ikke være så mye humle i kjelen, men vurderer en hopspider uansett, for på slutten av utpumpingen hadde humleposen lagt seg rundt pumpefilteret, så jeg mistet nok en liter med vørter der.


Når alt det er sagt, så ser det faktisk ut som jeg traff bra i følge oppskriften. Den skulle ha en OG mellom 1.055 og 1.060, og jeg traff 1.060 akkurat faktisk. Så jeg verker litt etter å prøve en ny oppskrift ganske snart, og satser på en mer "strømlinjeformet" bryggekveld neste gang. Lærerikt var det i hvert fall! :)
 
OK - en liten oppdatering etter første brygg:

Dette var en lærerik kveld! :) Noen ting gikk definitivt ikke helt som det skulle, men jeg tror/håper det blir øl av det etterhvert. Noen erfaringer:

- Resirkuleringen under mesk gikk ikke så "glatt" som det skrytes av i videoene til Grainfather. Det rant konstant noe over i overflow-pipa, så etter ca 20 minutter, strupet jeg flyten sånn at vørteren akkurat lå under kanten på overflow'en. Det var ikke tett i mesken, for nivået sank nå jeg lukket ventilen helt, men ved full åpning ble det for mye flyt. Ca halv åpning så ut til å gi en flyt som ikke førte til overflow. Mistenker at malten kanskje var kvernet litt for fint. Jeg rørte MASSE under innmesk, men det ble fortsatt litt for tykt kan det virke som. Jeg kjøpte malten samtidig med at jeg hentet Grainfather, og det var samme ekspeditør som kvernet den, men jeg spesifiserte ikke at den skulle i Grainfather (det burde vel egentlig være åpenbart), så kanskje den ble kvernet litt for fint?

- Skyllingen gikk veldig langsomt - trolig av samme årsak som at jeg hadde overflow under mesken. Tok av topp-platen et par ganger og rørte igjennom guffa for å lage litt bedre gjennomstrømming. Under andre omrøring så det ut som jeg "traff" litt bedre, og det rant noe fortere, men allikevel tok det nesten en time å skylle til riktig volum.

- Under kjøling ble ikke vørteren så kald som den skulle være. Jeg fulgte instruksjonene og kjørte sterilisering i fem minutter, deretter skrudde jeg på kaldtvannet og lot det renne i et par minutter. Følte fortsatt ikke at slangen var kald, men noe kjøligere, så jeg satset på at det var riktig - det ble jo poengtert i instruksjonene at det ikke skulle være nødvendig med resirkulering med kaldtvann på i lengere tid. Men da vørteren var over i bøtta, holdt den 24 grader, ikke 16 som oppskriften sa. Hadde vel vært ganske fornøyd om jeg traff rundt 18, men 24 var jo for høyt. Mistenker at jeg hadde litt for lite trykk på kaldtvannet - det ble spesifisert i instruksjonsvideoen at det var viktig med ikke for høyt vanntrykk (2 liter pr min), men jeg tror kanskje jeg hadde litt for lite. Dermed endte jeg med å la vørteren stå i gjæringskaret med lokk på og kjøle seg ned i natt (6 timer), før jeg pitchet gjæren på 17 grader i morges. Vet ikke hvor mye det vil ha og si på smak, men regner med det var bedre enn å pitche på for høy temp.

- Det var en god del grums igjen i Grainfatheren (igjen kom vel kanskje det av at malten var litt for fint kvernet, i hvert fall deler av den). Brukte humleposer, så det burde ikke være så mye humle i kjelen, men vurderer en hopspider uansett, for på slutten av utpumpingen hadde humleposen lagt seg rundt pumpefilteret, så jeg mistet nok en liter med vørter der.


Når alt det er sagt, så ser det faktisk ut som jeg traff bra i følge oppskriften. Den skulle ha en OG mellom 1.055 og 1.060, og jeg traff 1.060 akkurat faktisk. Så jeg verker litt etter å prøve en ny oppskrift ganske snart, og satser på en mer "strømlinjeformet" bryggekveld neste gang. Lærerikt var det i hvert fall! :)

Hei

Du skal ikke strupe så det ikke går i overflow pipa. Det er derfor det kalles overflow pipe :) Ved å strupe den kan du ha skapt dine egne problem med kompakt mesk. Du bør ikke røre den overhode under mesking.

Når det gjelder kjøling så bruker jeg å kjøre kjøling på etter noen minutter uten. Da kjører jeg den tilbake i GF til jeg ser jeg oppnår rett temperatur ut. Da flytter jeg den og fyller på kar.

Grums får du ved å røre på mesken. Mesken er filteret ditt. Så lenge du har holdt på med å røre i mesken får ikke mesken mulighet til å fange opp alt. Hvis du lar alt stå urørt så vil du se den blir krystall klar mot slutten

Neste gang så lar du alt være oppe. Når du fyller i malt så sørg for å rør det inn godt før du legger på topp plate, platen skal for øvrig ikke presses ned på malten. kun til du ser du nærmere deg toppen

Lykke til videre :)
 
Hei

Du skal ikke strupe så det ikke går i overflow pipa. Det er derfor det kalles overflow pipe :) Ved å strupe den kan du ha skapt dine egne problem med kompakt mesk. Du bør ikke røre den overhode under mesking.

Når det gjelder kjøling så bruker jeg å kjøre kjøling på etter noen minutter uten. Da kjører jeg den tilbake i GF til jeg ser jeg oppnår rett temperatur ut. Da flytter jeg den og fyller på kar.

Grums får du ved å røre på mesken. Mesken er filteret ditt. Så lenge du har holdt på med å røre i mesken får ikke mesken mulighet til å fange opp alt. Hvis du lar alt stå urørt så vil du se den blir krystall klar mot slutten

Neste gang så lar du alt være oppe. Når du fyller i malt så sørg for å rør det inn godt før du legger på topp plate, platen skal for øvrig ikke presses ned på malten. kun til du ser du nærmere deg toppen

Lykke til videre :)

Takk for svar!

Noe av grunnen til at jeg strupet resirkuleringen litt, var at det nesten hørtes ut som overflowen gjorde at den pumpet fortere enn den fikk veske tilbake, sånn at den tørrpumpet litt, men det skulle jo egentlig ikke skje så vidt jeg kan skjønne. Jeg rørte virkelig lenge og mye under innmesk, men kanskje ikke godt nok allikevel. Neste gang skal jeg la overflow gå, så får vi se hva som skjer da.:) Jeg presset ikke platen ned i malten (som det ble poengtert i innstruksjonene), så jeg tror ikke jeg gjorde noe galt der. Pleier du å ha overflow lenge/hele mesken, eller stabiliserer det seg?

Jeg ville ikke røre i mesken under skylling, men hadde jeg ikke gjort det, hadde det trolig tatt flere timer. Til å begynne med var det virkelig bare så vidt det dryppet i det hele tatt.

Skal presisere hva slags kverning jeg vil ha neste gang (hvis det hadde noe å si), og røre enda mer, kjøre overflow lenger, så får vi se hvordan det går. :)
 
Det er jo større sjanse for å få tett mesk hvis man resirkulerer for fort.

Jo mer veske du har over mesken, jo mer presses igjennom av tyngdekraften. GF gjengen har spesifisert gang på gang at overflow røren er det for en grunn og man skal ikke strupe
 
Takk for svar!

Noe av grunnen til at jeg strupet resirkuleringen litt, var at det nesten hørtes ut som overflowen gjorde at den pumpet fortere enn den fikk veske tilbake, sånn at den tørrpumpet litt, men det skulle jo egentlig ikke skje så vidt jeg kan skjønne. Jeg rørte virkelig lenge og mye under innmesk, men kanskje ikke godt nok allikevel. Neste gang skal jeg la overflow gå, så får vi se hva som skjer da.:) Jeg presset ikke platen ned i malten (som det ble poengtert i innstruksjonene), så jeg tror ikke jeg gjorde noe galt der. Pleier du å ha overflow lenge/hele mesken, eller stabiliserer det seg?

Jeg ville ikke røre i mesken under skylling, men hadde jeg ikke gjort det, hadde det trolig tatt flere timer. Til å begynne med var det virkelig bare så vidt det dryppet i det hele tatt.

Skal presisere hva slags kverning jeg vil ha neste gang (hvis det hadde noe å si), og røre enda mer, kjøre overflow lenger, så får vi se hvordan det går. :)

Hvis du tenker på surkling så er det bare vann som rinner ned fra mellom GF og meskekar. Har du ikke jevnt trykk på pumpe har du bommet på vannmengde eller så kan risten være for langt opp

Når du bestiller kverning så si det er til GF. Da vil de fleste gi deg det du vil ha. Men unntak av bryggselv virker det som av min erfaring :)
 
Det blir en del protein/trub i bunnen om man bruker klaringsmiddel (type whirlfloc). Men heller der enn i gjæringskaret. Bruk gjerne humlepose, men det kan være en tanke å feste den med en klype slik at den ikke legger seg rundt filteret.
 
Hvis du tenker på surkling så er det bare vann som rinner ned fra mellom GF og meskekar. Har du ikke jevnt trykk på pumpe har du bommet på vannmengde eller så kan risten være for langt opp

Når du bestiller kverning så si det er til GF. Da vil de fleste gi deg det du vil ha. Men unntak av bryggselv virker det som av min erfaring :)

Hmmm... Det var Bryggselv jeg kjøpte hos, så jeg får være ekstra nøye med å spesifisere neste gang. Hadde ikke tenkt å punge ut mange tusen ekstra for kvern akkurat nå, men kanskje det burde være neste investering!

- Edit -

Når det gjelder vannmengde, så brukte jeg Grainfather sin egen kalkulator på brew.grainfather.com for både meskevann og skyllevann, og etter at jeg hadde skylt med mengden som var kalkulert, lå jeg kun et par desiliter under kokevolum (30 liter), så det så ut til å stemme bra.
 
Sist redigert:
Det blir en del protein/trub i bunnen om man bruker klaringsmiddel (type whirlfloc). Men heller der enn i gjæringskaret. Bruk gjerne humlepose, men det kan være en tanke å feste den med en klype slik at den ikke legger seg rundt filteret.

Godt tips! Brukte Protafloc klarningsmiddel, så kanskje det var grunnen.
 
Tilbake
Topp