erikraude
Norbrygg-medlem
Men det er vel det overflowrøret skal forhindre? Det siler igjennom malten i sitt eget tempo, og det overskytende forsvinner ned røret?Det er jo større sjanse for å få tett mesk hvis man resirkulerer for fort.
Men det er vel det overflowrøret skal forhindre? Det siler igjennom malten i sitt eget tempo, og det overskytende forsvinner ned røret?Det er jo større sjanse for å få tett mesk hvis man resirkulerer for fort.
Jeg hadde uansett væske helt opp til kanten av overflow'en med en jevn strøm - bare ikke "full pupp" på pumpen, sånn at det konstant rant masse over. Så hvis det er riktig mengde for mesken burde det vel være greit?
hvorfor bruke tid på noe som ikke lager bedre vørter? Du risikerer å brenne i bunnen og slå ut vernet. Full pupp og du trenger ikke å følge med noe. Begynner du å strupe må du følge med hele tiden og du oppnår ingen ting i beste fall
Du kan også dobbeltmeske. Effektiviteten i GF har en lei tendens til å falle ved 7-8 kg malt i røret.Fair point! Tenkte å kjøre et nytt brygg til uka, så da lar jeg det stå til.
Lurte forøvrig på å prøve meg på en imperial stout, så da blir det vel litt omregning for å få høy nok OG på maks maltmengde. Kan vel fylle på med DMA i kok, men tenkte å kjøre "ordentlig" all-grain, så da må jeg vel heller beregne litt mindre volum til slutt og koke ned noe lenger.
Eller bare helt enkelt meske lengre hvis du ser du ligger lavt. Det bruker jegDu kan også dobbeltmeske. Effektiviteten i GF har en lei tendens til å falle ved 7-8 kg malt i røret.
Du kan også dobbeltmeske. Effektiviteten i GF har en lei tendens til å falle ved 7-8 kg malt i røret.
Eller bare helt enkelt meske lengre hvis du ser du ligger lavt. Det bruker jeg
Har lest det ja, så jeg tenkte kanskje å legge meg litt under 7 kg og heller få litt mindre volum til slutt. Men dobbeltmesk kan jo være aktuelt, men da må jeg nok sette av en helgedag, og ikke satse på å bli ferdig på en kveld midt i uka. Bryggedagen/kvelden min på tirsdag ble lang nok som det var!
Leste på Grainfather sin blogg at de har eksperimentert litt med lengre mesktid, og at det gir litt bedre effektivitet, men også noe tynnere og tørrere øl - noen jeg ikke ønsker med en imperial stout:
https://www.grainfather.com/blog/week-33-manipulating-mash-times-temperatures-for-your-beer/
Hvordan tar dere forresten en kjapp måling av SG underveis med hydrometer? Vet at du kan regne om måling av varm vørter, men har lest at ikke alle mener det er helt nøyaktig, og at man burde kjøle ned til temperaturen hydrometeret er kalibrert til, for best resultat. En desiliter i en liten flaske i fryser kanskje?
Dobbeltmesking er nok et helgeprosjekt, ja. Interessant test. Har aldri tenkt at lenger mesketid på samme temperatur ville påvirke sammensetningen av sukker.Har lest det ja, så jeg tenkte kanskje å legge meg litt under 7 kg og heller få litt mindre volum til slutt. Men dobbeltmesk kan jo være aktuelt, men da må jeg nok sette av en helgedag, og ikke satse på å bli ferdig på en kveld midt i uka. Bryggedagen/kvelden min på tirsdag ble lang nok som det var!
Leste på Grainfather sin blogg at de har eksperimentert litt med lengre mesktid, og at det gir litt bedre effektivitet, men også noe tynnere og tørrere øl - noen jeg ikke ønsker med en imperial stout:
https://www.grainfather.com/blog/week-33-manipulating-mash-times-temperatures-for-your-beer/
Hvordan tar dere forresten en kjapp måling av SG underveis med hydrometer? Vet at du kan regne om måling av varm vørter, men har lest at ikke alle mener det er helt nøyaktig, og at man burde kjøle ned til temperaturen hydrometeret er kalibrert til, for best resultat. En desiliter i en liten flaske i fryser kanskje?
Hei
Kjøp deg refraktometer til å måle underveis. Koster ikke mye og det hjelper det enormt siden du kan ta 40 målinger uten å søle en dråpe rundt deg
Brygget på lørdag og endte opp med forunderlig lav meskeeffektivitet. Jeg havnet rundt 65% meskeeffektivitet, og det med 5,4 kg malt. Jeg mesket inn malten gradvis og rørte godt underveis. Mesket så i 60 min på 66 grader, med utmesk I 10 min på 75 grader. Pumpen gikk hele veien. Jeg strumpet den dog litt for å unngå at for mye går ned overflow-røret.
Noen som har vært borti det samme?
Ja, det var en helt annen effektivitet.Jeg brygget i går. 5,2 kg - 31L på 1046, Full guffe på pumpe og rant igjennom overflow hele tiden. Mesket i 1,5t. Hvor fikk du kvernet malten?
Ja, det var en helt annen effektivitet.
Dette ble kvernet på Vestbrygg.
Ja, jeg er så nøye med å blande vann og malt godt. Enda mer nøye nå enn før når jeg brukte kjøleboks, og da fikk jeg bedre effektivitet.Du er sikker på at du rører godt inn når du har i malten og ikke komprimerer det for mye? Hvis ikke så er det enten for grovt, eller for fint. Hvis du måler etter 1 time mesking før du kjører opp temp, så kan du vurdere om du skal la den stå litt til for å få ut mer sukker. Da kan du "redde" deg inn så du slipper å gå på kompromiss av oppskriften. Om du mesker i 1 time eller 1,5 time har ikke noe å si annet enn tiden du bruker. Er knusingen ikke helt optimalt, så kan du ta deg inn der
Ja, det vil jeg anbefale på det sterkeste. Det er blitt uvurderlig hos meg og har ikke klart meg uten Det gjør at du kan følge med å lære hele tiden så det er veien å gåJa, jeg er så nøye med å blande vann og malt godt. Enda mer nøye nå enn før når jeg brukte kjøleboks, og da fikk jeg bedre effektivitet.
Jeg skal se på malten neste gang hvordan den ser ut. Må få kjøpt meg et refraktometer også.
Har du regnet med 2l svinn når du beregner maltmengden? Altså at med batch size på f.eks. 19 liter til gjæring, så må du beregne malt til 21 liter?Brygget på lørdag og endte opp med forunderlig lav meskeeffektivitet. Jeg havnet rundt 65% meskeeffektivitet, og det med 5,4 kg malt. Jeg mesket inn malten gradvis og rørte godt underveis. Mesket så i 60 min på 66 grader, med utmesk I 10 min på 75 grader. Pumpen gikk hele veien. Jeg strumpet den dog litt for å unngå at for mye går ned overflow-røret.
Noen som har vært borti det samme?
Dette var meskeeffektivitet, så det er bare snakk om SG før kok.Har du regnet med 2l svinn når du beregner maltmengden? Altså at med batch size på f.eks. 19 liter til gjæring, så må du beregne malt til 21 liter?