larsla
Norbrygg-medlem
Hei godt folk!
I dag brygget jeg min første gårdsøl med einerlåg og voss kveik fra lallemand. I følge brewfather skal denne gjæres på 40 grader de første 4 dagene under stormgjæring, før den skrus ned til 20 grader.
Jeg har ikke gjæret noe over 21 grader i gjærskapet mitt tidligere (kjøleskap, frostvakt og inkbird), så innser nå at min plassering av frostvaken ikke var så optimal…..
Under bryggingen i dag som var litt hektisk skrudde jeg bare inkbirden opp til 40 grader uten å tenke noe mer. Så over og under diffen var stilt inn på 0,3 grader. Noe som har ført til at frostvaken har vært slått på lenge, etter temperaturproben ble festet til gjæringskaret. Som igjen som tittelen tilsier har smeltet plasten i døren til kjøleskapet og gjærlåsen.
Frostvakten jeg har i skapet er fra bauhaus, og i følge manualen kan den ikke monteres liggende/vannrett. Da jeg originalt hadde tenkt å plassere den under hobbyplata som gjæringskaret står på.
Nå er jeg litt rådvill og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det jeg har gjort er at jeg har justert over/under diff til 5 grader.
Skal jeg bare la det stå på 40 grader i disse fire dagene? Kjenner jeg er litt bekymret for om det kan smelte enda mer, eller enda verre ta fyr?
Gjærlåsen er jo helt bøyd men har starsanvann inseg fremdeles. Bør den byttes, eller bare la den være? Et eventuelt bytte uten å justere temperatur eller omplassere frostvakt vil vel fort bare smelte igjen.
Kan jeg gjære den på lavere temperatur, uten at det påvirker for mye av smakene som kveiken skal sette?
Andre som har erfaring med å gjære på 40 grader hvor ting ikke smelter? Del gjerne sånn jeg ikke havner i denne feilen igjen Frykter at jeg fort må på finn igjen for å finne et «nytt» gammelt kjøleskap nå….
I dag brygget jeg min første gårdsøl med einerlåg og voss kveik fra lallemand. I følge brewfather skal denne gjæres på 40 grader de første 4 dagene under stormgjæring, før den skrus ned til 20 grader.
Jeg har ikke gjæret noe over 21 grader i gjærskapet mitt tidligere (kjøleskap, frostvakt og inkbird), så innser nå at min plassering av frostvaken ikke var så optimal…..
Under bryggingen i dag som var litt hektisk skrudde jeg bare inkbirden opp til 40 grader uten å tenke noe mer. Så over og under diffen var stilt inn på 0,3 grader. Noe som har ført til at frostvaken har vært slått på lenge, etter temperaturproben ble festet til gjæringskaret. Som igjen som tittelen tilsier har smeltet plasten i døren til kjøleskapet og gjærlåsen.
Frostvakten jeg har i skapet er fra bauhaus, og i følge manualen kan den ikke monteres liggende/vannrett. Da jeg originalt hadde tenkt å plassere den under hobbyplata som gjæringskaret står på.
Nå er jeg litt rådvill og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det jeg har gjort er at jeg har justert over/under diff til 5 grader.
Skal jeg bare la det stå på 40 grader i disse fire dagene? Kjenner jeg er litt bekymret for om det kan smelte enda mer, eller enda verre ta fyr?
Gjærlåsen er jo helt bøyd men har starsanvann inseg fremdeles. Bør den byttes, eller bare la den være? Et eventuelt bytte uten å justere temperatur eller omplassere frostvakt vil vel fort bare smelte igjen.
Kan jeg gjære den på lavere temperatur, uten at det påvirker for mye av smakene som kveiken skal sette?
Andre som har erfaring med å gjære på 40 grader hvor ting ikke smelter? Del gjerne sånn jeg ikke havner i denne feilen igjen Frykter at jeg fort må på finn igjen for å finne et «nytt» gammelt kjøleskap nå….