Hallstein
Norbrygg-medlem
Jeg brygget en pils den 13. november i fjor. Jeg mesket som vanlig, og notatene mine har ingenting utenom det normale.
Ølet har en OG på 1.047 og består av Pilsmalt, Vienna, Munich og Carapils.
Brukte magnum som bitterhumle og 40g saaz ved 15min og 30g saaz ved avslutning av kok. Skal være ca. 40 IBU ifølge beeralchemy.
Jeg lagde en stor starter med 2 ferske rør WLP800, pitchet på 8 grader og lot tempen øke til 9,5 grader hvor det gjæret i litt over en uke, da var ølet ved ca. 1.015. Økte tempen til 14-15 grader for en diacetylrast og lot det stå til den 19. desember da FG var 1.010. Da det ble overført til fat og satt til lagring på 3,5 grader i kegeratoren min. Karboneringen er fin, og trykket er på ca. 1 bar.
Nå er det nesten en måned siden ølet ble overført til fat, og det er krystallklart. Skulle kanskje tro jeg hadde gjort alt riktig? Men nei. Jeg kjenner en smak jeg også hadde sist gang jeg brygget lager. Da brukte jeg WLP860.
Jeg er forferdelig dårlig til å kjenne igjen usmaker, og jeg skal gjøre så godt jeg kan med å beskrive den.
Det er noe rart med aromaen, og det lukter rett og slett det samme som når man først har oppi den første humlen i koken. Kan det bare være jeg som ikke er vant til aromaen av nobelhumle, og at det man får tak i av butikkpils ikke har noe aromahumle?? Smaken er også litt rar, men jeg klarer ikke helt å beskrive den. Litt metallisk og skarp. Kan godt hende det er bitterhet for alt jeg vet. Jeg klarer ikke å plassere smaken.
Er det bare jeg som er vant med øl som blir fort ferdig (ales) og må gi ølet mer tid, eller kan det være noe galt her? pH i mesken? (jeg har helt vanlig norsk overflatevann). Jeg VET det ikke er astringens iallefall, for det problemet har jeg hatt før.
Ølet har en OG på 1.047 og består av Pilsmalt, Vienna, Munich og Carapils.
Brukte magnum som bitterhumle og 40g saaz ved 15min og 30g saaz ved avslutning av kok. Skal være ca. 40 IBU ifølge beeralchemy.
Jeg lagde en stor starter med 2 ferske rør WLP800, pitchet på 8 grader og lot tempen øke til 9,5 grader hvor det gjæret i litt over en uke, da var ølet ved ca. 1.015. Økte tempen til 14-15 grader for en diacetylrast og lot det stå til den 19. desember da FG var 1.010. Da det ble overført til fat og satt til lagring på 3,5 grader i kegeratoren min. Karboneringen er fin, og trykket er på ca. 1 bar.
Nå er det nesten en måned siden ølet ble overført til fat, og det er krystallklart. Skulle kanskje tro jeg hadde gjort alt riktig? Men nei. Jeg kjenner en smak jeg også hadde sist gang jeg brygget lager. Da brukte jeg WLP860.
Jeg er forferdelig dårlig til å kjenne igjen usmaker, og jeg skal gjøre så godt jeg kan med å beskrive den.
Det er noe rart med aromaen, og det lukter rett og slett det samme som når man først har oppi den første humlen i koken. Kan det bare være jeg som ikke er vant til aromaen av nobelhumle, og at det man får tak i av butikkpils ikke har noe aromahumle?? Smaken er også litt rar, men jeg klarer ikke helt å beskrive den. Litt metallisk og skarp. Kan godt hende det er bitterhet for alt jeg vet. Jeg klarer ikke å plassere smaken.
Er det bare jeg som er vant med øl som blir fort ferdig (ales) og må gi ølet mer tid, eller kan det være noe galt her? pH i mesken? (jeg har helt vanlig norsk overflatevann). Jeg VET det ikke er astringens iallefall, for det problemet har jeg hatt før.