Humle som kan dyrkes i Norge

Emil123

Norbrygg-medlem
Jeg tenker på å bestille noen humle rhizomer fra http://www.willingham-nurseries.co.uk
Jeg lurer derfor på hvilke varianter som vil vokse og gi brukbare mengder humle av god kvalitet når de vokser i vestlandsklima.

Jeg vurderer en eller flere av disse:
Fuggle
Kent Goldings
Target
Cascade
Saaz

Er det noen av disse som vil trives bedre / ikke vokse bra i Norge? Eventuelt andre hume varianter som er bedre egnet?
 
Dette vil jeg også lære mer om.. Men her snakker vi indre østland så mulig jeg må dyrke inne...??

Kan jeg lure kona til å like en pen krypplante tro?
 
Har fått Cascade til å vokse ganske villig i Stavanger. Ble plantet ut på vårparten i fjor. Da var det noe vekst, men ikke kongler. I år ble de fine og lange, og bar etterhvert kongler, om enn noe mindre i størrelse enn forventet. Venter spent på neste sommer for å se resultatet når de er enda bedre etablert.
 
Plantet EKG og Northern Brewer i vår (dvs. det ble vel nærmere sommer enn vår pga langvarig frost). Bra vekst, men ingen kongler denne sesongen, noe jeg heller ikke hadde regnet med. Blir spennende å se til sommeren. Tenker å plante et par sorter til når våren kommer.
 
Eg kjøpte Cascade, Challenger, Fuggles og Northern Brewer for to år sidan.      Av desse har Northern Brewer vore den som har vore friskast i veksten.   Men eg skal medgje at den hadde betre rotsystem enn dei andre som berre var ein 10-15 cm lang "pinne" når dei kom.    Det har vore humle på Northern Brewer planten kvart år men eg har så langt ikkje brukt av den.    

Hugs at plantane vert særs høge - du må rekna 6 meter iallefall - og dei veks fort og må trimmast og bindast opp - så enten må du ha dei oppetter ein vegg eller du må byggja eit stativ som den kan veksa oppetter.  

Sånn generelt så er vel kanskje ikkje vårt land ideelt for humleproduksjon.  Såvidt eg har forstått er humle ei såkalla kortdagsplante og vi har jo heller lange og lyse sommardagar og netter.  I ei bok eg har heiter det at humle vekst *best* mellom  45 og 50 breddegrad.   Dei treng ein kald periode på 2 månader (under  4 grader)   Men dei overlever vinteren her i vest iallefall - og eg vil også tru dei overlever i mesteparten av landet.   Eg såg humleplantar i eit hagesenter i Sortland i Vesterålen i sommar - så når dei har det der er vel plantane kategorisert for å veksa i det tøffaste klimaet - H6.  
 
Hvor kjøper dere humle til å plante ute i hagen?
Har lyst til å prøve meg på noen forskjellige varianter. Hvilke har jeg ikke funnet ut enda, men må ha en type som er god til Kölsch og en som er god til Belgisk Wit.
og kanskje ett par til.
 
Bruk søkefunksjonen her på Norbrygg og søk etter Humlerhizomer eller rhizomer  så finn du sikkert ein del adresser både i england og i usa.
 
http://www.willingham-nurseries.co.uk sender til Norge og utfra informasjonen på nettsiden ser det ut til at de har kontroll på hva som er lovlig å sende. Hvis du skal kjøpe fra utlandet må du passe på å bestille rhizomer (røtter) som kan sendes uten jord, hvis jeg husker riktig er de tilgjenglige fra november til februar.
 
Lag ein humlestokk, slik dei har dei som dyrkar humle...? Eg laga ein slik i fjor. Tok ein 5 meter lang lekte, 2x2 tommer, spissa den i ein ende, kledde den med striestoff (for at humla skal klore seg fast) og satte den i bakken. Sett den i solvendt, lun helling, og la den vokse der. Det blir ein kjempefin plante! :)
 
Er det mange som har brukt egenprodusert humle? Det jeg lurer på er hvordan jordsmonn og vekstforhold vil påvirke bitterhet og aroma og hvor store forskjeller det vil være på bitterhet/aroma fra sesong til sesong? Noen som har testet egenprodusert humle mot innkjøpt av samme type?
 
Har laget en oversikt over firmaer som leverer humlerhizomer i en annen tråd, men kan gjengi de tre mest seriøse her:

http://www.essentiallyhops.co.uk/acatalog/Hop_Plants.html - Absolutt den beste siden, supre planter og sending.

http://www.willingham-nurseries.co.uk/hop.html - Raske, men veldig rotete og sender rhisomer i plastpose med avispapir rundt.

[url]http://www.aplus-hops.co.uk/SearchResults.asp?Cat=1826
[/url]- Også veldig raske!

Når det kommer til hvilke typer som fungerer best i norge så må man ofte bare prøve seg frem, men tidligere forsøk, egne erfaringer og alt for mange timer på internett viswer at disse typene er tidligst til å modne:

Fuggles
Nothern brewer
Phoenix
Zenith
Early bird

Og igjen, søk litt rundt på forumet, det er mange tråder om humledyrking!
 
Denne boken. har den selv. lærer unaturlig mye:)
http://www.amazon.com/For-The-Love-Hops-Bitterness/dp/1938469011
 
TVik skrev:
Jeg har prøvd å bestille humle i fra alle disse tre sidene men da jeg skal skrive inn navn, adresse og hvilket land så får jeg ikke opp alternativet "Norway"
og kan jo da følgelig ikke fortsette bestillingen. :jaha:

Er det noe jeg har misforstått eller selger de ikke til Norge.?

http://www.essentiallyhops.co.uk/acatalog/Hop_Plants.html
http://www.willingham-nurseries.co.uk/hop.html
http://www.aplus-hops.co.uk/SearchResults.asp?Cat=1826

Har bestilt fra willingham-nurseries den 11 jan. de sender til Norge, men... i tilleg til prisene til humlene og frakt, har de 5 pound (cirka.. husker ikke helt) til sertifikat.
 
Har bestilt fra willingham-nurseries den 11 jan. de sender til Norge, men... i tilleg til prisene til humlene og frakt, har de 5 pound (cirka.. husker ikke helt) til sertifikat.

Jeg ser på Shipping siden til willingham-nurseries at de sender til norge i fra november til mars
men når jeg skal skrive inn navn og adresse på hvor bestillingen skal sendes
så får jeg opp en liste med land de sender til og norge er ikke med på denne listen
og jeg får ikke alternativet å skrive inn landet "norway" selv.
Jeg kan jo da følgelig ikke bestille noe når de ikke engang vet hvilket land de skal sende til.  :)

Husker du når du bestilte om det var et problem?
 
ja, stemmer det! Kunne ikke velge Norway.
Jeg har ikke valgt noe i "country" og har skrevet Norway i "county or province".
Litt tullete men jeg tror at jeg skal få humlene mine! :)

De skulle sende denne uken (senest neste).  :skitbra:
 
Ok, Jeg sendte de akkurat en mail med spørsmål om akkurat det, jeg skal gi en tilbakemelding om svaret.  :)
 
TVik skrev:
Jeg har prøvd å bestille humle i fra alle disse tre sidene men da jeg skal skrive inn navn, adresse og hvilket land så får jeg ikke opp alternativet "Norway"
og kan jo da følgelig ikke fortsette bestillingen. :jaha:

Er det noe jeg har misforstått eller selger de ikke til Norge.?

http://www.essentiallyhops.co.uk/acatalog/Hop_Plants.html
http://www.willingham-nurseries.co.uk/hop.html
http://www.aplus-hops.co.uk/SearchResults.asp?Cat=1826

Jeg har bestilt fra essentiallyhops, når du skal velge land, så velger du "Europe hop plants only"
 
Fikk dette til svar fra willingham_nurseries, så jeg gjorde som TeoZ og skrev Norway i Conty linja.  :skitbra:

We have an inspection today and so I de-listed Norway on Tuesday so that certificates could be obtained. If you order NOW I will get you a certificate today - please ignore the country list. Regards Mike
 
Tilbake
Topp