hurtigere ferdigstilling av brygg (fat)

Heisann

Har kommet litt sånn i "halvkneika" da ett brygg ble surt og sommeren er fyllt med festlige lag jeg har lovet å stå for øl.

Har en fest om tre uker som jeg brygget til i går, en weiss og en IPA , begge skal på corny og kunstig carb.
hva bør jeg gjøre for å få det best mulig drikkbart til den tiden ?
filtrering , gjærstopp, no klaringsmidler etter gjæring (bruker portaflock etter kok, og vørten på begge var krystallklare.)

tenkte å gjære det ut nå på ca fem dager , ha i corny, kjøle, karbonere.
da får det hvilt over to uker (alt ettersom hvor lang tid gjæringen tar, men begge er veldig godt i gang)

innspill ?
 
Jeg ville kuttet ned på klarningstiden, snarere enn gjæringstiden. La gjæringen ta 10-14 dager, og sett alt kaldt og trykksatt frem til det skal drikkes. Med tre uker burde du få akseptabelt med CO2 i ølet, innen den tid. I alle fall om du rister litt. Ulempen er jo at det neppe blir helt klart, med mindre du filtrerer, men det er bedre enn øl som ikke har fått optimal utgjæring.
 
Ser ikke helt problemet for å si det rett ut. 3 uker bør holde

Tapp om til nytt kar etter 5-7 dager.
La det stå en (liten) uke til.
Tilsett evt. tørrhumling.
Ha i klaring og kjør cold crash (om du har kjøling).
La det stå med den et døgn eller to.
Tapp på fat - helst med klaring (isinglass)
Sett på trykk.
Rull fatet, med trykk på 10 minutters tid.
Sett kjølig
Tapp av første glass før evt. flytting for å bli kvitt bunnfall etter klaringen.

Burde gi deg blodfersk, klar og glimrende IPA.
 
Tilbake
Topp