Hva er vitsen med omstikking under gjæring?

Jogeir

Norbrygg-medlem
I forbindelse med første brygg der tørrhumling blir brukt fikk jeg anbefalt å stikke om etter ca. en uke og putte humlen i da.

1. Hvilke fordeler er det med å stikke om i løpet av gjæringen?

2. Når er beste tidspunktet for å gjøre dette?

2. Oppskriften anbefaler tørrhumling etter dag 5. Men det er kanskje litt tidlig å stikke om?

3. Hva har omstikking å si for gjæringsforløp og FG?
 
Fordelene er få & små. Man blir kvitt gørret i bunn, men må håndtere ølet mer, med økt risk for infeksjon. Tror det er en praksis i utfasningsstadiet nå. Guruene her på forumet anbefaler sjelden å stikke om for sekundærgjæring.
 
Omstikking tilfører lite annet enn å øke faren for infeksjon og oksidering. Jeg stikker aldri om, og er ikke alene om det.
 
Du trenger ikke å stikke om. Det er vel vanlig å gjøre dette ved f.eks tilsetting av frukt etc? Det er vel da vanlig etter 4-5 dager, eller etter at stormgjæringen er over for en ale. Noen gjør vel også dette ved tørrhumling, men risikoen er større enn gevinsten tror jeg med tanke på infeksjonsfaren.

Så hvis jeg var deg ville jeg bare tørrhumlet i samme karet. Det går kjempegreit  ;)
 
Tilbake
Topp