Hjelp! Hvor kan denne infeksjonen komme fra?
Jeg har fått mine muligens 3. infeksjon på rad nå. Og har måttet dumpe svært mange brygg (nesten 75 liter øl - nesten så jeg burde fengsles!). Infeksjonene jeg får er hvit ekkel snerk på toppen av flaskene, kombinert med en ekkel sur smak og den berømte ringen på flaskehalsen. I tillegg kommer øla ut av flaskene i en ganske god fart. Om jeg åpner den så tømmer den omtrent 1/3 av innholdet - helt uten innsats fra meg! Jeg trenger litt hjelp for å diagnostisere litt hva som kan være galt...
Jeg brygger på BB30 Automatic og har pleid å rengjøre den slik mellom hvert brygg:
- Varme opp vann til 78 grader, holde det der i 3-5 minutter (med sirkulasjonspumpe på (dusjhode + lokk). Jeg pleier ha silkar, whirlpool og vørterkjøler liggende inni).
- Helle ut vannet, tilsette StarSan og kjøre det opp til 60 grader med sirkulasjonspumpe på. Whirlpool, silkar og vørterkjøler inni.
Jeg ser at jeg kunne ha tatt av kranen mellom hvert brygg og latt dene ligge i PBW. Jeg tenker at jeg skal kjøpe en ny kran, og bytte kran mellom hvert brygg for sikkerhets skyld.
Infisert brygg 1: Blond Ale fra Ølbrygging.no.
Oppskriften fulgt og OG nådd. Når jeg skulle måle FG var den helt nede i 1.002. Det fløt rare partikler i gjærkaret, hvite partikler som ikke minnet om de gjærrestene jeg har sett tidligere. Valgte å flaske likevel.
Etter en uke på flaske prøvde jeg en flaske og den smakte mildt sagt jævlig. Surt og jævlig. Uten tvil infisert. Den skummet også godt.
NB: Dette Blond settet har stått i bryggeriet i 2,5 mnd før jeg brukte det. Tok ut humle og gjær og la i kjøleskapet, men malten har stått i romtemp. Lukta fint så jeg valgte å brygge.
Gjærkar: Gammelt brukt gjærkar, rengjort med PBW, Vann og StarSan i den rekkefølgen.
Infisert brygg 2: Farmhouse Ale fra Ølbrygging.no.
Oppskrift fulgt til punkt og prikke. Nådde OG, og landet litt over på FG. Tørrhumlet med 100g Mosaic i desinfisert humlepung.
Cold crashet på 1,5 døgn på 0,5 grader. Relativt klar og fin veske, men litt oljete overflate på denne, hvilket jeg tipper humla står for.
FLasket denne for en uke siden og ser nå at den har en ekkel hvit snerk i flaskene, og bobler som henger seg på sidene. Den har oså den klassiske ringen.
Poppet en flaske og den stod ikke i taket, men rant ganske fort over. Kjølte ned en flaske med samme symptomer, den rant bare forsiktig over. Smakte surt og jævlig denne også.
Gjærkar: Helt nytt gjærkar, sprayet med StarSan. Ny gjærlås.
MULIG infisert brygg 3: Weiss fra Brygg-Selv.
Oppskrift fulgt relativt bra, jeg sliter med settene til BryggSelv da jeg ikke er så erfaren enda og har av og til vansker med å nå OG på disse. De er ikke akkurat tilpasset BB30/BB60 slik settene fra Ølbrygging er. Jeg stegmesket denne på tysk vis som nevnt i oppskriften og var svært nøye med renholdet som vanlig.
Jeg flasket denne på lørdag etter en kort CC på 0,5 grader i 1 døgn og denne så veldig fin ut i kjøleskapet, men noe små biter fløt (yeast rafts, etter min mening). Nå ser jeg at det er litt sånn "melkete" uklar greie som på en måte "flyter"/"danser" i flaska ingenting har dannet seg på overflaten/ved væskeflaten enda men jeg er jo redd for at lactobasilusken skal ha slått rot også i disse 25 literne.
Gjærkar: Også helt nytt gjærkar, sprayet med StarSan. Ny gjærlås.
Man blir jo mildt sagt demotivert av å kaste så mye øl. Jeg føler selv at jeg og mine medbryggere er nøye med renholdet. Jeg vasker og desinfiserer alt jeg som skal i kontakt med vørteren, både før og etter kok. Jeg kjører ganske varmt vann igjennom bryggemaskinen for å hindre at noe setter seg i pumpa - jeg ser jo at hvis pumpa får gå så dukker det opp litt humlerester her og der...
Rengjøringsrutiner:
Kjele (+ Whirlpool, Vørterkjøler og pumpe.:
Etter brygg: Kaldt vann + svamp + kjøkkenspray (ja, jeg vet såpe er fy fy.) --> Varmt vann til 78 grader på sirkulering, tappes ut --> 10l StarSan med sirkulering.
Før brygg: Varmt vann 78 grader -> StarSan -> Tappes ut og påfylles vannmengden jeg skal ha. ( Jeg liker ikke å brygge på StarSan vann).
NB: Har bestemt meg for å kjøre PBW mellom hvert brygg. Jeg har aldri demontert pumpen på BB30. Er det nødvendig tror dere?
Annet utstyr:
Røreskje : Oppvaskmaskin + StarSan spray.
Temperaturmåler: Våtservietter med sprit (Biltema)
Pumpehevert: Varmt vann + StarSan (bad + pumpe igjennom)
Tappestang: Varmt vann + StarSan bad.
Gjærkar: PBW -> Skylling med vann -> StarSan. Ristes med lokk på.
Humlebposer: StarSan
Prøvetakingsglass: Jeg tar prøver fra gjærkar via et glass som sprayes med starSan og senkes oppi for å hente prøven.
Rutiner ved tapp: Tapper med pumpehevert fra gjærkar til tappekar(desinfisert med pbw->vann->StarSan, tilsetter laken(4dl kokt vann med sukker) før tapping slik at den blander seg med vørteren. Så tapper jeg med tappestang i hver flaske, med lokk på tappekaret. Hver flaske påsettes kork som har ligget i StarSan.
Jeg undrer litt på om det kan sitte i veggene rett og slett. Jeg har dessverre sponplater i tak og vegger på bryggeriet, og begynner å lure på om det kan være slik at dampen inneholder små partikler som setter seg, og i tur faller når vørteren kjøles. Svært usikker. Utrolig merkelig hvis det skal være bryggemaskinen når det kjøres så mye varm vørter igjennom pumpen, kranene og liknende.
Hva er deres rutiner når dere oppdager infeksjon?
Jeg skal bytte ut:
Tappekar, Tappestang og Pumpehevert for sikkerhets skyld. Jeg er skeptisk til den Pumpeheverten, det virker for meg som å kunne ligge mye usynlig dritt i den...
Tips og triks? Bør jeg klore ned hele bryggeriet?
Jeg har fått mine muligens 3. infeksjon på rad nå. Og har måttet dumpe svært mange brygg (nesten 75 liter øl - nesten så jeg burde fengsles!). Infeksjonene jeg får er hvit ekkel snerk på toppen av flaskene, kombinert med en ekkel sur smak og den berømte ringen på flaskehalsen. I tillegg kommer øla ut av flaskene i en ganske god fart. Om jeg åpner den så tømmer den omtrent 1/3 av innholdet - helt uten innsats fra meg! Jeg trenger litt hjelp for å diagnostisere litt hva som kan være galt...
Jeg brygger på BB30 Automatic og har pleid å rengjøre den slik mellom hvert brygg:
- Varme opp vann til 78 grader, holde det der i 3-5 minutter (med sirkulasjonspumpe på (dusjhode + lokk). Jeg pleier ha silkar, whirlpool og vørterkjøler liggende inni).
- Helle ut vannet, tilsette StarSan og kjøre det opp til 60 grader med sirkulasjonspumpe på. Whirlpool, silkar og vørterkjøler inni.
Jeg ser at jeg kunne ha tatt av kranen mellom hvert brygg og latt dene ligge i PBW. Jeg tenker at jeg skal kjøpe en ny kran, og bytte kran mellom hvert brygg for sikkerhets skyld.
Infisert brygg 1: Blond Ale fra Ølbrygging.no.
Oppskriften fulgt og OG nådd. Når jeg skulle måle FG var den helt nede i 1.002. Det fløt rare partikler i gjærkaret, hvite partikler som ikke minnet om de gjærrestene jeg har sett tidligere. Valgte å flaske likevel.
Etter en uke på flaske prøvde jeg en flaske og den smakte mildt sagt jævlig. Surt og jævlig. Uten tvil infisert. Den skummet også godt.
NB: Dette Blond settet har stått i bryggeriet i 2,5 mnd før jeg brukte det. Tok ut humle og gjær og la i kjøleskapet, men malten har stått i romtemp. Lukta fint så jeg valgte å brygge.
Gjærkar: Gammelt brukt gjærkar, rengjort med PBW, Vann og StarSan i den rekkefølgen.
Infisert brygg 2: Farmhouse Ale fra Ølbrygging.no.
Oppskrift fulgt til punkt og prikke. Nådde OG, og landet litt over på FG. Tørrhumlet med 100g Mosaic i desinfisert humlepung.
Cold crashet på 1,5 døgn på 0,5 grader. Relativt klar og fin veske, men litt oljete overflate på denne, hvilket jeg tipper humla står for.
FLasket denne for en uke siden og ser nå at den har en ekkel hvit snerk i flaskene, og bobler som henger seg på sidene. Den har oså den klassiske ringen.
Poppet en flaske og den stod ikke i taket, men rant ganske fort over. Kjølte ned en flaske med samme symptomer, den rant bare forsiktig over. Smakte surt og jævlig denne også.
Gjærkar: Helt nytt gjærkar, sprayet med StarSan. Ny gjærlås.
MULIG infisert brygg 3: Weiss fra Brygg-Selv.
Oppskrift fulgt relativt bra, jeg sliter med settene til BryggSelv da jeg ikke er så erfaren enda og har av og til vansker med å nå OG på disse. De er ikke akkurat tilpasset BB30/BB60 slik settene fra Ølbrygging er. Jeg stegmesket denne på tysk vis som nevnt i oppskriften og var svært nøye med renholdet som vanlig.
Jeg flasket denne på lørdag etter en kort CC på 0,5 grader i 1 døgn og denne så veldig fin ut i kjøleskapet, men noe små biter fløt (yeast rafts, etter min mening). Nå ser jeg at det er litt sånn "melkete" uklar greie som på en måte "flyter"/"danser" i flaska ingenting har dannet seg på overflaten/ved væskeflaten enda men jeg er jo redd for at lactobasilusken skal ha slått rot også i disse 25 literne.
Gjærkar: Også helt nytt gjærkar, sprayet med StarSan. Ny gjærlås.
Man blir jo mildt sagt demotivert av å kaste så mye øl. Jeg føler selv at jeg og mine medbryggere er nøye med renholdet. Jeg vasker og desinfiserer alt jeg som skal i kontakt med vørteren, både før og etter kok. Jeg kjører ganske varmt vann igjennom bryggemaskinen for å hindre at noe setter seg i pumpa - jeg ser jo at hvis pumpa får gå så dukker det opp litt humlerester her og der...
Rengjøringsrutiner:
Kjele (+ Whirlpool, Vørterkjøler og pumpe.:
Etter brygg: Kaldt vann + svamp + kjøkkenspray (ja, jeg vet såpe er fy fy.) --> Varmt vann til 78 grader på sirkulering, tappes ut --> 10l StarSan med sirkulering.
Før brygg: Varmt vann 78 grader -> StarSan -> Tappes ut og påfylles vannmengden jeg skal ha. ( Jeg liker ikke å brygge på StarSan vann).
NB: Har bestemt meg for å kjøre PBW mellom hvert brygg. Jeg har aldri demontert pumpen på BB30. Er det nødvendig tror dere?
Annet utstyr:
Røreskje : Oppvaskmaskin + StarSan spray.
Temperaturmåler: Våtservietter med sprit (Biltema)
Pumpehevert: Varmt vann + StarSan (bad + pumpe igjennom)
Tappestang: Varmt vann + StarSan bad.
Gjærkar: PBW -> Skylling med vann -> StarSan. Ristes med lokk på.
Humlebposer: StarSan
Prøvetakingsglass: Jeg tar prøver fra gjærkar via et glass som sprayes med starSan og senkes oppi for å hente prøven.
Rutiner ved tapp: Tapper med pumpehevert fra gjærkar til tappekar(desinfisert med pbw->vann->StarSan, tilsetter laken(4dl kokt vann med sukker) før tapping slik at den blander seg med vørteren. Så tapper jeg med tappestang i hver flaske, med lokk på tappekaret. Hver flaske påsettes kork som har ligget i StarSan.
Jeg undrer litt på om det kan sitte i veggene rett og slett. Jeg har dessverre sponplater i tak og vegger på bryggeriet, og begynner å lure på om det kan være slik at dampen inneholder små partikler som setter seg, og i tur faller når vørteren kjøles. Svært usikker. Utrolig merkelig hvis det skal være bryggemaskinen når det kjøres så mye varm vørter igjennom pumpen, kranene og liknende.
Hva er deres rutiner når dere oppdager infeksjon?
Jeg skal bytte ut:
Tappekar, Tappestang og Pumpehevert for sikkerhets skyld. Jeg er skeptisk til den Pumpeheverten, det virker for meg som å kunne ligge mye usynlig dritt i den...
Tips og triks? Bør jeg klore ned hele bryggeriet?