Jeg ønsker å brygge en barleywine og har, om ikke trålt så i hvert fall søkt litt på nettet. Men jeg blir ikke helt fornøyd med informasjonen.
La oss si at utgangspunktet er en Barleywine på 12-14 prosent, og Ægirs Tors Hammer kan være et veldig bra utgangspunkt.
Jeg skjønner at her trengs det store mengder malt, og lite skylling. Det må bety at vi ønsker en så høy OG som mulig. Alt er relativt, men vi snakker over 1100. Og for min egen forståelse, dette for at gjæren som igjen danner alkohol skal ha så mye sukker som overhodet mulig å spise. Så da blir vel regelen sånn noenlunde, jo mer sukkerinnhold i vørter jo høyere alkoholprosent på brygget...??
Dernest leser jeg at vørteren må koke, og da snakker vi leeenge, i hvert fall ifølge noen. Har vel lest på forumet et sted, som jeg selvfølgelig ikke finner igjen at enkelte har kokt dette i 4 til 6 timer. Dette høres jo voldsomt ut. Men lengden på koket er vel i og for seg underordnet, poenget er at man må koke lenge nok til at man kommer opp på en anstendig OG.
Men, alkoholprosenten styres også av hvor mye sukker denne gjæren får spist, og da er spørsmålet hvordan kan man styre dette og når er det fornuftig, ut fra smak etc å evt. stoppe gjæringen eller må man evt. uansett la gjæren spise seg ut...? Å flaske et ikke utgjæret brygg, vil vel kunne få sine konsekvenser. På en annen side er det vel ikke noe poeng å stoppe gjæringen ettersom man vil ha en så lav FG som mulig. Problemstillingen blir vel snarere hvordan få den ned mot 1.000.
La oss si jeg har en OG på 1.100 og får en FG på 1.000 så vil jeg ha en alkoholprosent på ca 13%. Men hvordan kan man sikre at gjæren spiser seg ned til 1.000 og ikke stopper på 1.040 hvor man vil ende opp med knappe 8 %...?
Så er det store spørsmålet, hvordan får man høyest mulig OG, vil det f. eks. være mulig å meske i 2 evt .3 omganger og holde skyllingen på et minimum...? Jeg har for tiden et ganske lite oppsett hvor kokemengden er på maks 15 liter. Da begrenser det seg veldig med hvor mye malt jeg klarer å få oppi, dersom jeg skal få plass til litt vann også. Bruker normalt 2,7 liter pr. kg.
Kontrollspørsmål, vil SG være høyere eller lavere før man skyller mesken...?
Noen som har erfaring/tanker om dette...
La oss si at utgangspunktet er en Barleywine på 12-14 prosent, og Ægirs Tors Hammer kan være et veldig bra utgangspunkt.
Jeg skjønner at her trengs det store mengder malt, og lite skylling. Det må bety at vi ønsker en så høy OG som mulig. Alt er relativt, men vi snakker over 1100. Og for min egen forståelse, dette for at gjæren som igjen danner alkohol skal ha så mye sukker som overhodet mulig å spise. Så da blir vel regelen sånn noenlunde, jo mer sukkerinnhold i vørter jo høyere alkoholprosent på brygget...??
Dernest leser jeg at vørteren må koke, og da snakker vi leeenge, i hvert fall ifølge noen. Har vel lest på forumet et sted, som jeg selvfølgelig ikke finner igjen at enkelte har kokt dette i 4 til 6 timer. Dette høres jo voldsomt ut. Men lengden på koket er vel i og for seg underordnet, poenget er at man må koke lenge nok til at man kommer opp på en anstendig OG.
Men, alkoholprosenten styres også av hvor mye sukker denne gjæren får spist, og da er spørsmålet hvordan kan man styre dette og når er det fornuftig, ut fra smak etc å evt. stoppe gjæringen eller må man evt. uansett la gjæren spise seg ut...? Å flaske et ikke utgjæret brygg, vil vel kunne få sine konsekvenser. På en annen side er det vel ikke noe poeng å stoppe gjæringen ettersom man vil ha en så lav FG som mulig. Problemstillingen blir vel snarere hvordan få den ned mot 1.000.
La oss si jeg har en OG på 1.100 og får en FG på 1.000 så vil jeg ha en alkoholprosent på ca 13%. Men hvordan kan man sikre at gjæren spiser seg ned til 1.000 og ikke stopper på 1.040 hvor man vil ende opp med knappe 8 %...?
Så er det store spørsmålet, hvordan får man høyest mulig OG, vil det f. eks. være mulig å meske i 2 evt .3 omganger og holde skyllingen på et minimum...? Jeg har for tiden et ganske lite oppsett hvor kokemengden er på maks 15 liter. Da begrenser det seg veldig med hvor mye malt jeg klarer å få oppi, dersom jeg skal få plass til litt vann også. Bruker normalt 2,7 liter pr. kg.
Kontrollspørsmål, vil SG være høyere eller lavere før man skyller mesken...?
Noen som har erfaring/tanker om dette...