Jeg har tidligere svart på dette spørsmålet om hvordan jeg brygger med min BB 30 versjon II. Etter jeg har lest av andre som har lagt inn sin bryggemetode, har jeg forsøkt noen av disse. Men uansett hva jeg har gjort annerledes, om det så er og meske med mindre vann og skylle med mer eller motsatt, så må jeg ærlig si at uansett hva jeg gjør, ender jeg opp med for lav Pre-Boil gravity og for lav OG. Må stadig frem med DME posen og koke litt inn for å oppnå riktig OG. Nå skal det sies at det er ikke store forskjellen på hva oppskriften sier, og hva jeg oppnår, men det er ALLTID for lavt... Har forsøkt og kverne malten mindre, såpass mye mindre at jeg har måttet bruke litt albufett for å hindre stuck mash for å prøve og øke effektiviteten. Men det har ikke utgjort store forskjellen annet enn mer stress med for fin-kvernet malt. Nå kverner jeg malten på 1,2 mm.
Har vel egentlig bare vent meg til at jeg må bruke DME for å få økt OG til ønsket nivå....
Har prøvd flerstegsmesking i forskjellige temperaturer, og enstegsmesking på 66 grader, men får ikke opp Pre-Boil gravity eller OG.
I mitt hode (arrester meg om jeg tar feil), men om man mesker med mye vann og skyller med mindre, eller om man gjør det motsatt så vil vel Pre-Boil gravity bli det samme om mengden i BB etter skyllingen blir 29 liter? Det vil jo blande seg når skyllingen er ferdig uansett?! Eller er jeg ute og svømmer på dypt vann?!
Jeg har nå hvertfall ett fast oppsett nå... Jeg mesker med 26 liter uansett (dette for å være sikker på at jeg har vann som dekker malten) kunne sikkert gått ned på meskemengden, men nå gjør jeg det sånn
. Med oppskrifter hvor det er hvetemalt har jeg begynt å meske først på 45 grader i 15 min før jeg øker til 66 grader resten av tiden for og få best utbytte av hvetemalten. Ellers kjører jeg mesking på 66 grader. Hvis oppskriften tilsier mer enn 6,5 kilo malt, erstatter jeg en halvkilo eller kilo av basemalten med DME avhengig av hvor mye opskriften tilsier. Jeg ønsker helst ikke å ha mer enn MAKS 7 kilo malt. Har hatt en seanse med stuck mash, og det var en gang for mye... Skyller rett og slett med det jeg behøver for å oppnå 28 eller 29 liter til kok. (60 min og 90 min). Har montert en måler på BB så jeg ser hvor mange liter jeg har. Setter maltrøret oppå, og skyller gjennom med ca 80 graders vann.
Deretter varmer jeg opp vannet til kok med 1,5 kilowatt bryteren+ en grilltenner på 600 watt som jeg legger oppi mesken i tillegg. Ligger på omtrent 10% avdamping, så starter jeg kok med 28 liter, ender jeg opp med ca 25 liter før kjøling, og ca 22- 24 liter til pitching avhengig av hvor mye bunnfall det er og hvor mye jeg velger å ta med. Koker og tilsetter humle etter oppskriften og kjøler ned før det får stå med lokket på minst 1,5 time for å la grums falle til bunns. Jeg har god erfaring med at ølet blir klarere ved å gjøre dette.
Dere som har ett annet oppsett:
- Får dere lik Pre-Boil og OG hver gang, eller må dere også frem med DME for å få opp nivået?!
- Hvis jeg går ned på Pre-Boil mengden fra 28 til f.eks 27 liter vil jeg jo selvfølgelig skylle med en liter mindre, men vil dette hjelpe til å øke Pre-Boil og OG?! Ser liksom ikke at en liter kan ha noe å si... Målet er jo og fylle ett 19 liters corneliusfat, så da vil jeg helst ha minst 22 liter til pitching for å være sikker på at jeg oppnår målet.
- Ser dere noe som jeg gjør feil for at jeg ikke oppnår riktig Pre-Boil og OG?