1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hvordan lage en god hefe??

En tråd i 'Brygging' startet av Mortenpip, 20 Okt 2017.

  1. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Å karbonere med speise er litt kult, fordi det er litt utenom det vanlige. Men sukker er sikkert like bra og stort sett det samme.

    Tenkte jeg....

    Helt til @Miguel utfordret meg til å karbonere noen flasker med sukker og noen med speise.
    Forskjellen var så formidabel at jeg karbonerer med speise nå, eller med CO2.
    Til og med fat karboneres med speise innimellom.

    Jeg vil anbefale alle til å gjøre en splitt batch der noen flasker karboneres med speise og noen med sukker.
    Prøve det! Det er enkelt.
    Og dersom man ikke smaker noe forskjell, så er det bare å la det være.
    Men jeg vil tippe at man smaker forskjell.
    Jeg kommer til å gjøre slike splitt batcher en stund fremover på alle øl.
     
    Mc., Finn Berger, Miguel og 1 annen person liker dette.
  2. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    @LarsUlv @Miguel hvordan setter dere til speisen? Kan vel ikke bare helle det oppi og rører rundt?
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jo. Men jeg tilsetter med doseringssprøyte til hver enkelt flaske. Føler jeg har bedre kontroll slik og får fylt flaskene mer siden jeg bruker en tykk flaskefyller.
     
  4. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg tilsetter med desiliter mål. Dvs at jeg har en oppløsning på 0,5 dl.

    Edit: tilsetter i hver flaske.
     
    #24 LarsUlv, 20 Okt 2017
    Sist redigert: 20 Okt 2017
  5. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
  6. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jepp, det gir mening. Slik bruker jeg kalkulatoren. Og det blir det karboneringsnivået jeg forventer, MEN på flasker.

    Jeg har ikke veldig mye erfaring med dette, enda.
    Men jeg karbonerte noen flasker med speise med mengde etter denne kalkulatoren. Så karbonerte jeg noen flasker med sukker.
    Resten ble satt på fat, karbonert med det jeg hadde igjen av speise. Det skulle etter kalkulatoren være for lite, men karboneringen ble helt fin.

    Når folk karbonerer fat med sukker hevder en del at de bruker mindre sukker pr liter enn på flasker.
    Det samme ser ut til å være tilfelle med speise på fat (basert på erfaring fra en batch......)
     
  7. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du ikke har så mye, kan du trykke «Limit krausen at hand» og se hvor mye sukker/spraymalt du kan supplere med. Tror forskjellen er at speise/krausen gir spesifikke fordeler, ikke st litt sukker ødelegger, så kombinasjon funker, har gjort det en del ganger.
     
  8. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    @Miguel, tartness, hva vil det si på norsk?
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Lett syrlighet, kanskje?
     
    Forvirret liker dette.
  10. Ølhund80

    Ølhund80
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja, det er en god beskrivelse syns jeg. Det var det jeg opplevde med min siste hvete med wlp351. Jeg liker wlp 380 veldig godt,syns det er en knall gjær til hefe.
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Mest rettet som svar til @loebrygg sitt innlegg #18 i denne tråden., men også for å spre budskapet:

    Speise og gjæringen på flaske er alfa og selveste omega når det kommer til hefe, er min tanke på et hjemmebryggerstadie. Dette er noe jeg oppdaget for noen få batcher siden. Jeg vil si at i "verste" fall vil ca halvparten av smaken til en hefe blir skapt under hovedfermenteringen. Resten blir skapt i flaska.

    Dvs at det er ikke å gjære i 14 dager, tilsette sukker og karbonere. Da går man glipp av veldig mye.

    Hvis man tilsetter sukker så får du en (i min gane iallefall) en forferdelig bismak, og du får ikke effektene av en karbonering. Det er litt som en tenåring som skal ha sex for første gang. Bang, og så er det ferdig mens dama spør om "var det alt"?

    Med speise, som vil være omtrent 15% av det totale volumet av flaska så får man en ettergjæring som faktisk vil sette en god del smak på ølet. Så man må balansere gjærstamme, generasjon og gjærmengde i suspensjon opp mot karboneringstemperatur for å få et gitt preg. Dette er mildt sagt dritvanskelig med mindre du har gjort det før og vet hva som må justeres.
     
  12. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    @Miguel - sammenliknet speise og spunding på hefe? Min beste hefe er basert på spunding men da har jeg ikke prøvd speise...
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
     
  14. Kippersund

    Kippersund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haukeland Arna
    Hva type doseringssprøye bruker du?
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har kjøpt 100ml sprøyter fra en eller annen hagebutikk i trøndelag.
     
  16. Kippersund

    Kippersund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haukeland Arna
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
  18. Kippersund

    Kippersund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haukeland Arna
    Bare å pumpe flere ganger til en får riktig ml
     
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Må du ikke justere den til riktig «rest» da? Eller hvordan fungerer den?
     
  20. Kippersund

    Kippersund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haukeland Arna
    Bruker den metoden når vi gir medisin til lammene om våren, stiller inn sprøyta på 5kg vekt og gir antall pump i henhold hva vekten viser
     

Del denne siden