Hvordan oppnår du ønsket kokevolum? Utfører du meskingen med mer vann eller heller du bare vann rett i kjelen etter meskingen?
Jeg fulgte stort sett oppskriften og det ble en skikkelig grøtmesk i starten. Da hadde jeg mye plass å gå på så kunne fått en mye tynnere mesk. Jeg hadde vel rundt 40L vatn til 13.5kg malt, men jeg brygger i en Brew Monk Titan som rommer hele 70L på det meste. Overløpsrøret ble godt brukt over denne tjukke mesken. Sirkulasjonen hadde sikkert gått mer gjennom maltet og ikke overløpsrøret ved en tynnere mesk.
Jeg traff OG ganske spot on da så er ganske fornøyd med oppsettet (første gang jeg brygget i Titan).
Gjennom å beregne hvor mye vann jeg trenger totalt, til mesk + skylling
. Å for å kunne gjøre det, må jeg vite hvor mye væske jeg taper under meskinga. Nøkkelen er med andre ord å samle erfaring.
Masken, som er det begrepet vi bruker om meskeavfallet, dvs. det som blir igjen av maltet etter meskinga, tar med seg en hel del vørter. Vi pleier å si at det er ca. en liter per kilo malt i oppskrifta. Bruker du 5 kilo malt, må du altså beregne et tap på 5 liter. I en bryggemaskin er vel det alt du trenger å bekymre deg om. (Jeg mesker i en egen kjele, og må i tillegg regne inn et tap på halvannen liter, som blir igjen i bunnen av kjelen.) Og så trenger du vel ikke mer enn ett brygg for å finne ut om det stemmer med 1 liter per kilo, eller om du må justere litt opp eller ned. Jeg vil tru du må justere litt ned.
Men dette er kanskje ikke svar på det du egentlig spør om. Når du sier "oppskriften", er det da snakk om et sett/ei oppskrift du har funnet? I så fall er den ikke basert på det systemet du brygger på med din måte å brygge på. Den er med andre ord ikke basert på hvor effektivt du utnytter maltet når du mesker og skyller, det vi kaller
meskeeffektiviteten. Den måles i % av hva du maksimalt ville kunne fått ut av maltet dersom du hadde fått omdannet (konvertert) all stivelsen til sukker under meskinga, og dersom du i tillegg hadde fått med deg alt over i kok. (Det første er mulig, det andre er umulig - med mindre du presser masken helt tørr.)
Når vi lager ei oppskrift, må vi kjenne meskeeffektiviteten for å kunne beregne hvor mye mye malt vi trenger. Du trenger data/erfaring fra minst ett - men helst flere - brygg for å finne den. Det du må vite er
- hvor mye vann du totalt bruker
- hvor mye vørter du får ut til koking, og vørterstyrken på den (
pre-boil SG på engelsk)
- hvor mye malt av ulike slag du har brukt, med andre ord ei nøyaktig oppskrift
Dette legger du inn i en kalkulator, f.eks. denne:
https://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/ (Velg
pre-boil i nedtrekksmenyen. Kalkulatoren har ellers ei grei forklaring om du skroller litt ned.) Den forteller deg så hvilken meskeeffektivitet du har.
Når du veit meskeeffektiviteten, kan du så sette sammen oppskrifter med f.eks. denne kalkulatoren:
https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ Den krever nemlig at du legger inn meskeeffektiviteten din for å kunne beregne hvor mye malt du trenger.
Den krever dessuten også at du veit hvor mye væske som fordamper når du koker. Det finner du ganske raskt ut gjennom å sjekke hvor mye som forsvinner under kok på ei gitt tid, f.eks. i løpet av en time. (Jeg taper ca. 4 liter.) Vær oppmerksom på at det alltid er snakk om volum væske ved værelsestemperatur. Når vannet koker, er volumet ca. 4% større, så ta høyde for det. Står væsken i kjelen opp til 40-litersmerket når du koker, er det altså bare 38,4 liter der om du kjøler ned til værelsestemperatur. (Ja, dette er litt unøyaktig, om noen føler for å påpeke det
.)
Brygger du med et sett som ikke gir deg ei detaljert oppskrift, blir beregninga di av meskeeffektiviteten vanskelig. Så kjøp ikke sett som ikke gir deg hele oppskrifta. Har du ikke hele oppskrifta, kan du heller ikke få lagt den inn i oppskriftkalkulatoren, og på den måten finne ut hvor mye vann du trenger. (Har du oppskrifta, og kjenner meskeeffektiviten, kan du jo justere vørtermengden (
wort collected) til kalkulatoren gir deg den SG'en (eller OG'en) som oppskrifta oppgir at du skal ha.)
Ferdige sett forutsetter som regel 75% meskeeffektivitet. Om du skyller effektivt, bør du på en bryggemaskin få en vesentlig bedre effektivtet - kanskje opp mot 90%. Du kan altså komme veldig skeivt ut om du ikke kjenner meskeeffektivteten din.
Det du antyder i spørsmålet ditt, er vel å justere etter at du er ferdig med mesking og skylling? Det er sjølsagt også en løsning. Da kan du bruke denne kalkulatoren for å beregne hvor mye vann du trenger:
https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/