Hvorfor gir no sparge dårligere effektivitet?

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Mengden vann gjennom mesken er jo lik om man mesker med alt vannet med en gang eller tilfører etter endt mesking. Er det fordi vannet kan ta opp en gitt mengde sukker og at det blir '"mettet" når man kjører no sparge? Brygger en slags no sparge nå hvor jeg mesker vanlig men tilfører skyllevannet før jeg overfører til kokekjelen, jeg rører ikke etter endt overføring (skyllevann og kokekjelen er den samme og jeg gidder ikke søle ut en 3.kjele). Brygget akkurat nøgne ø porter på dette viset og havnet på .064 mot 0.68 som det skulle blitt, ettersom jeg har begynt å kverne selv kan jeg selvsagt tilpasse til effektiviteten min,men dette var et ferdig øl-sett. Kan tilføre at jeg som regel har truffet eller overskytet på ferdige sett før jeg skiftet byggemetode dvs med hevet maltrør og alt det der.
 
Mengden vann gjennom mesken er jo lik om man mesker med alt vannet med en gang eller tilfører etter endt mesking. Er det fordi vannet kan ta opp en gitt mengde sukker og at det blir '"mettet" når man kjører no sparge? Brygger en slags no sparge nå hvor jeg mesker vanlig men tilfører skyllevannet før jeg overfører til kokekjelen, jeg rører ikke etter endt overføring (skyllevann og kokekjelen er den samme og jeg gidder ikke søle ut en 3.kjele). Brygget akkurat nøgne ø porter på dette viset og havnet på .064 mot 0.68 som det skulle blitt, ettersom jeg har begynt å kverne selv kan jeg selvsagt tilpasse til effektiviteten min,men dette var et ferdig øl-sett. Kan tilføre at jeg som regel har truffet eller overskytet på ferdige sett før jeg skiftet byggemetode dvs med hevet maltrør og alt det der.
Det er vel så enkelt som at det vannet du kaster med kornet inneholder masse sukker hvis du ikke skyller med reint vann?
 
Det er vel så enkelt som at det vannet du kaster med kornet inneholder masse sukker hvis du ikke skyller med reint vann?

Jeg fyller opp med skyllevann over en veletablert maltseng (med tilhørende meskevann)etter utmesk, deretter pumpes vørteren tilbake til skyllevanns-tanken som nå er tom og forberedes til kok når ting sakte men sikkert har rent gjennom maltsenga.. skulle gjerne forklart med bilde men bildefila er visstnok for stor (var ikke noe problem før)
 
Jeg fyller opp med skyllevann over en veletablert maltseng (med tilhørende meskevann)etter utmesk, deretter pumpes vørteren tilbake til skyllevanns-tanken som nå er tom og forberedes til kok når ting sakte men sikkert har rent gjennom maltsenga.. skulle gjerne forklart med bilde men bildefila er visstnok for stor (var ikke noe problem før)
Det har blitt et problem nå. Veldig irriterende.

Men hvis du får skylt ut sukkeret av kornet skjønner jeg heller ikke hvorfor det skulle gi dårligere effekt.
 
Når du brygger Nosparge har du cirka 1 liter pr kilo malt igjen i masken, med samme SG som vørteren du har tappet av.
Dersom du skyller, på den ene eller andre måten, vil du har vørter med lavere SG igjen i masken enn det du har tappet av.
 
Når du brygger Nosparge har du cirka 1 liter pr kilo malt igjen i masken, med samme SG som vørteren du har tappet av.
Dersom du skyller, på den ene eller andre måten, vil du har vørter med lavere SG igjen i masken enn det du har tappet av.

Men når jeg "drysser" vann over etablert maltseng med tilhørende meskevann, vil dette skyllevannet blande seg umiddelbart eller blir det liggende oppå en stund før det blander seg? Med tanke på tetthet/sukkerinnhold osv.. I mitt tilfelle så starter jeg overføring til kok (tilbake til skyllevannskjelen) umiddelbart etter at skyllevanskjelen er tom.
 
Men når jeg "drysser" vann over etablert maltseng med tilhørende meskevann, vil dette skyllevannet blande seg umiddelbart eller blir det liggende oppå en stund før det blander seg? Med tanke på tetthet/sukkerinnhold osv.. I mitt tilfelle så starter jeg overføring til kok (tilbake til skyllevannskjelen) umiddelbart etter at skyllevanskjelen er tom.
Vanskelig å si hvor mye det blander seg.
Skulle vel få litt "skylle effekt" ut av metoden din.
MEN, har du brygget dette ølet før, med egen kverning, og fått høyere OG før?
4 poeng er jo ikke SÅ stort avvik.
Kan det være kverningen?
Har du vanligvis samme effektivitet som oppskriften regner med?
 
Har kun et eget-kvernet brygg på dette oppsettet, det var en lettere øl(cream ale) med forventet OG på .052 og jeg fikk .054. Alt annet har vært ferdig kvernet ( hvor jeg har havnet 2,3,4 poeng under). Jeg bør vel kverne mer med samme kveringsgrad og se trenden. Brukte beercalc.dk og 75% effektivitet på oppskriften.
 
Om jeg forstår deg rett, når du brygget med maltrør der du hevet røret og så skylte med vann traff du stort sett OG eller fikk litt over.
Når du nå brygger uten maltrør, mesker du ferdig, overfører alt skyllevannet "på toppen" av mesken, og så renner du av/pumper til kokekjelen, og får lavere utbytte med samme mengde malt og vann.

Med maltrør som får rent godt av seg har du ikke noe "dødrom" der vørter blir liggende igjen. All vørteren, bortsett fra den ene literen pr kg malt som blir absorbert av malten, kommer med til kok.
Nå har du falskbunn eller mainfold regner jeg med, da kan det ligge litt vørter igjen der som ikke kommer med til kok. Der finner du nok noe av SG-poengene dine.

Det å tilsette alt skyllevannet og så begynne å renne av vørteren til kokekjele gir et helt annet trykk på maltsengen enn å heve et meskerør og tilsette litt og litt skyllevann. Ulike metoder og utstyr kan også gi mer eller mindre kanaler i mesken, noe som klart påvirker hvor effektivt man får vasket ut sukkerstoffene fra mesken.

Ulik kverningsgrad kan gi ulik effektivitet, der gjelder det å komme frem til en kverning som er optimal for ditt utstyr og dine meske-/skylle-metoder.

MEN, som sagt i post #5, ved skylling "tynner" man ut den vørteren som blir liggende igjen i masken. Man "taper" altså mindre sukker til masken. Derfor gir nosparge pr definisjon dårligere utbytte enn metoder der man skyller.
 
Sist redigert:
Om jeg forstår deg rett, når du brygget med maltrør der du hevet røret og så skylte med vann traff du stort sett OG eller fikk litt over.
Når du nå brygger uten maltrør, mesker du ferdig, overfører alt skyllevannet "på toppen" av mesken, og så renner du av/pumper til kokekjelen, og får lavere utbytte med samme mengde malt og vann.

Med maltrør som får rent godt av seg har du ikke noe "dødrom" der vørter blir liggende igjen. All vørteren, bortsett fra den ene literen pr kg malt som blir absorbert av malten, kommer med til kok.
Nå har du falskbunn eller mainfold regner jeg med, da kan det ligge litt vørter igjen der som ikke kommer med til kok. Der finner du nok noe av SG-poengene dine.

Det å tilsette alt skyllevannet og så begynne å renne av vørteren til kokekjele gir et helt annet trykk på maltsengen enn å heve et meskerør og tilsette litt og litt skyllevann. Ulike metoder og utstyr kan også gi mer eller mindre kanaler i mesken, noe som klart påvirker hvor effektivt man får vasket ut sukkerstoffene fra mesken.

Ulik kverningsgrad kan gi ulik effektivitet, der gjelder det å komme frem til en kverning som er optimal for ditt utstyr og dine meske-/skylle-metoder.

MEN, som sagt i post #5, ved skylling "tynner" man ut den vørteren som blir liggende igjen i masken. Man "taper" altså mindre sukker til masken. Derfor gir nosparge pr definisjon dårligere utbytte enn metoder der man skyller.

Du forstod meg rett. Takker og bukker for informativt svar.
 
En grei sjekk vil være å måle SG på det du tapper av helt til slutt, jo høyere SG jo mer sukker er igjen i malten.
 
Om jeg forstår deg rett, når du brygget med maltrør der du hevet røret og så skylte med vann traff du stort sett OG eller fikk litt over.
Når du nå brygger uten maltrør, mesker du ferdig, overfører alt skyllevannet "på toppen" av mesken, og så renner du av/pumper til kokekjelen, og får lavere utbytte med samme mengde malt og vann.

Med maltrør som får rent godt av seg har du ikke noe "dødrom" der vørter blir liggende igjen. All vørteren, bortsett fra den ene literen pr kg malt som blir absorbert av malten, kommer med til kok.
Nå har du falskbunn eller mainfold regner jeg med, da kan det ligge litt vørter igjen der som ikke kommer med til kok. Der finner du nok noe av SG-poengene dine.

Det å tilsette alt skyllevannet og så begynne å renne av vørteren til kokekjele gir et helt annet trykk på maltsengen enn å heve et meskerør og tilsette litt og litt skyllevann. Ulike metoder og utstyr kan også gi mer eller mindre kanaler i mesken, noe som klart påvirker hvor effektivt man får vasket ut sukkerstoffene fra mesken.

Ulik kverningsgrad kan gi ulik effektivitet, der gjelder det å komme frem til en kverning som er optimal for ditt utstyr og dine meske-/skylle-metoder.

MEN, som sagt i post #5, ved skylling "tynner" man ut den vørteren som blir liggende igjen i masken. Man "taper" altså mindre sukker til masken. Derfor gir nosparge pr definisjon dårligere utbytte enn metoder der man skyller.

Jeg mesker i en 36-liters kjele med falskbunn, og regner et fast tap på 2 liter i tillegg til tapet på 1 liter pr. kilo malt. (Jeg bruker dessuten en meskepose. Om jeg ville, kunne jeg presset en god del ut av meskeposen, og dessuten tatt med alt det som så blir liggende igjen på bunnen av kjelen over i kok. Det kunne vel blitt en 4 liter om jeg brygger med 5 kilo malt. Jeg er redd det ville gitt fare for astringens, så jeg gjør det ikke, men det ville kunne økt effektiviteten ganske mye.)

Når en driver med kontinuerlig skylling, dvs. tilfører skyllevannet i samme takt som en tapper, kan effektiviteten variere mye med om en gjennomfører skyllingen på en god eller dårlig måte. Men med batch sparge og no sparge er det som først og fremst spiller noen rolle, hvor mye som blir igjen i malten og i et eventuelt dødrom. Forøvrig skulle effektiviteten ikke kunne påvirkes mye så lenge en holder seg innen noen grenser når det gjelder kverningsgrad, pH, temperatur og tid. (Men åpenbart skjer det mye rart i en bryggemaskin:confused:.)
 
Tilbake
Topp