JK 08 TJ2 - Juleøl - Tore Bjørgo

[tt][size=10pt]Generell informasjon
Navn på brygget: Juleøl
Øltype: Juleøl
Antall poeng i konkurransen: 39,33 av 50
OG: 1052
FG: 1012
Farve (beregnet): ? EBC
Beregnet bitter: 26 IBU
Vørtermengde:    50 l
Sluttvolum:      40 l

Malt & sukker
5000 gram 44  % Pilsnermalt
5000 gram 44  % Münchnermalt
1000 gram  8  % Caramünchner
550 gram  2,3 % Krystallmalt
  80 gram  0,7 % Sjokolademalt

Vann
33 l til innmesking
? l til skylling

Meskeskjema
60 min 67 °C
40 min 70 °C

Humle
55 gram Nordbrauer            Pellet 8,9 %-alfa 60 min
34 gram Saaz                  Pellet 3,7 %-alfa 20 min
22 gram Herzbrücker Hallertau Pellet 2  %-alfa  5 min

Krydder og andre tilsetninger
20 gram Irish Moss koketid 20 min

Koketid
Total koketid vørter: 90 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: Wyeast Danish Lager Flytende 125 g (XL)
Kommentar til gjær: Stor starter

Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring  45 dager ved 5-7 °C
Modning/sekundærgjæring 25 dager ved 15 °C
Lagring                30 dager ved 0-5 °C

Øvrig informasjon
Filtrert: Nei
CO2: Naturlig
Bryggedato: 10.08.2008
Tappedato: 15.10.2008

Kommentar: Opprinnelig ble det mesket en vørter på 100 liter (OG 1076). Av denne ble 33 liter tappet over til et annet kokekar og fortynnet til OG 52 og kokt separat med en noe annen humletilsetning enn hoveddelen av vørteren (66 l.). Maltoppskriften ovenfor tilsvarer andelen for den minste tredjedelen av den opprinnelige mesken.[/tt]
 
Jeg går litt i surr på 33 liter, vørtermengde og sluttvolum her. Hvordan ser denne oppskriften ut hvis jeg skal ha en batch på 25 liter vørter til gjæring?
 
Du kan kanskje ta utgansgpunkt i prosentvis fordeling av malt, humle i gram pr liter og bruke din vanlige effektivitet for bryggeriet. Legger du dette inn i en kalkulator så ser du hvor du havner.
Ser det er lagergjær som brukes så kjøling og gjæringstemperatur bør du tenke litt på.
 
Tilbake
Topp