1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

JK 10 SJ1 - Wit Jul - Arne M. Aurlien og Fredrik A. Martinsen (Trondheim)

En tråd i 'Spesial juleøl' startet av Webmaster, 1 Nov 2010.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Wit Jul
    Poeng i konkurransen: 43,5 av 50
    OG: 1.062 SG
    FG: 1.012 SG
    Farve (beregnet): 49 EBC
    Beregnet bitter: 28 IBU, med formel 'Tinseth'.
    Vørtermengde: 26 l
    Sluttvolum:   23 l

    Malt & sukker
    2500 gram 35,3 % Pale-malt        5 EBC
    2000 gram 28,3 % Hvetemalt        3 EBC
    1000 gram 14,1 % Krystallmalt   150 EBC
    1000 gram 14,1 % Hele hvetekorn   3 EBC
    175 gram  2,5 % Sjokolademalt  900 EBC
    400 gram  5,7 % Kandissukker   200 EBC
    gram % EBC

    Vann
    23 l til innmesking
    6 l til skylling

    Meskeskjema
    15 min 52 °C
    35 min 63 °C
    40 min 73 °C
    15 min 78 °C
    Kommentar til mesking: Brygget på Speidel Braumeister (RIMS)

    Humle
    25 gram Amarillo Pellet 9,1 %-alfa 70 min
    25 gram Amarillo Pellet 9,1 %-alfa 10 min
    30 gram Amarillo Pellet 9,1 %-alfa  1 min


    Krydder og andre tilsetninger
    20 gram Appelsinskall koketid 1 min
    20 gram Korianderfrø  koketid 1 min
    15 gram Nellik        koketid 1 min
    15 gram Kanelstang    koketid 1 min
    5 gram Stjerneanis   koketid 1 min
    5 gram pomeransskall koketid 1 min

    Koketid
    Total koketid vørter: 80 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren: Wyeast 3944-Belgian Witbier Flytende 1l
    Kommentar til gjær: Lagde gjærstarter med maltekstrakt

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring    7 dager ved 20    grader
    Modning/sekundærgjæring 14 dager ved 15-20 grader
    Lagring                 27 dager ved 10    grader

    Øvrig informasjon
    Filtrert: Nei
    CO2: Naturlig
    Bryggedato: 12.09.2010
    Tappedato:   3.10.2010[/tt]
     
    JohnnyRude og Nordahl brygg liker dette.
  2. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Gratulerer med seieren, gutter. Denne skal brygges! Hva er "hele hvetekorn" i denne sammenhengen, hvor har dere fått tak i det og hvordan ble det behandlet? På lik linje med resten av maltet?
     
  3. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg tror tanken var umaltet hvete, men at de ikke fikk tak i flaket hvete i dette tilfellet, så du kan nok bruke det istedet.
    Både hel hvete og flaket hvete kan du få tak i på helsekost, men det er billigere med flaket hvete hos de som forhandler hjemmebryggerutstyr og -ingredienser.
     
  4. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg er overrasket over humlevalget her, noe som sannsynligvis er bra. :) Noen kommentarer fra bryggerne eller dem som har smakt brygget? Hva ble tenkt, og hvordan virket det?
     
  5. Veronica

    Veronica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Helt hva som egentlig ble tenkt vet jeg ikke, da mye av planlegginga av hva vi skal bruke i ølet og hvorfor foregår inne i hodene til Arne og Fredrik og så blir vi andre gledelig overrasket når utfallet blir bra. Nå som jeg tenker over det, føler jeg at Amarillo er noe som klarer å "hold his own" når den møter et tonn andre smaker, noe som var fordelaktig når vi putta i så mye krydder osv nam.

    Siden jeg egentlig ikke har peil (i forhold til sjefene i vårt lille "bryggeri") skal jeg la Arne si noe fornuftig, men en ting vet jeg: Det smaker skikkelig godt!
     
  6. Arne M

    Arne M
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Tanken bak brygget var i utgangspunktet å lage en wit-bock, hovedsaklig fordi jeg aldri har hørt om det før. En wit er allerede krydret, så vi tenkte det kunne passe bra å kjøre på med ekstra krydder i tillegg for å gjøre det skikkelig «julete». Amarillo ble valgt som humle for å gi ølen enda mer smak, og for å ha noe å balansere opp mot krydderet. Wit-gjæren gjærer svært godt, så vi kom helt ned på 1.013 selv med en kilo krystallmalt -- vi hadde tenkt å ha den litt høyere, men er absolutt fornøyd med resultatet sånn som det ble :) Vi endte opp med en øl med masse smaker, sannsynligvis det mest komplekse vi har laget. Kryddersmaken er kraftig og du kjenner både julekrydderne og «wit-krydderne», men det er også tydelig humlesmak, en kompleks maltprofil hvor du kjenner hveten godt, og mye aroma fra gjæren. Ettersmaken er temmelig tørr og full av jul.

    Som Lars sier hadde vi egentlig tenkt å bruke flaket hvete, men fikk ikke tak i det på kort varsel, så da ble det hele hvetekorn fra Regal, kjøpt på Meny. Vi skrudde opp mesketiden litt for å få utbytte av dette, man skal visstnok få enda bedre utbytte av det ved å koke/minimeske dem litt separat først, men det gjorde vi da altså ikke.
     
  7. Maarten

    Maarten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    bare for info
    De selger møllerens helkorn hvete på Rema 1000 her i Oslo.

    Billiger en flaket hvete og funker bra (høres det ut, har ikke smakt på denne Wit Jul selv)
     
  8. ragnarf

    ragnarf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg kjøpte flaket hvete på Helios i Trondheim i sommer en gang. Tror 1 kg kostet noen og tredve kroner.
     
  9. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Petit selger hveteflak.
     
  10. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Vin og bar også, mye billigere enn Helios.
     
  11. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jomfrubrygget på Speideln ble 48 liter Wit jul, og vi traff OG 1062 spot on  :skitbra:
     
  12. Veronica

    Veronica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Nice! Vi syns det er så gøy at andre vil prøve seg på juleølloppskrifta vår! Vi er på Klostergården nå og brygger Wit Jul med Jørn. Stor stas!
     
  13. Arne M

    Arne M
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Oi, utrolig gøy! Håper resultatet blir bra :-D

    Til nå er det faktisk satt tilsammen fem batcher Wit Jul, av ymse bryggere. Dette er det aller festligste ned å vinne!
     
  14. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja det var et skikkelig godt øl dere har satt sammen  ;)

    Et par spm.

    Lot dere krydderet trekke i vørteren under kjølingen?
    Er 20 grader temperatur i rommet, eller temperatur målt i selve ølet under gjæring?

    Hadde forresten vært morsomt å sammenligne de ulike bryggene  :)
     
  15. Veronica

    Veronica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Ja, krydderet tok vi ut etter kjøling. 20 grader er rommet. Hvor i verden bor du? ;)
     
  16. Chriselv

    Chriselv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bor i Trondheim, men brygger i Elvran (ei lita bygd i nærheten av Selbu).
     
  17. Lars

    Lars
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Pratet med Arne Martin i ettermiddag, som da var i full gang med å brygge dette vinnerølet sammen med Jørn (og sannsynligvis Fredrik, og kanskje enda flere...) på  200-liters Speidelen på Tautra, tør vi håpe på rapport og bilder? :)
     
  18. Geidvulaire

    Geidvulaire
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vi ska brygga den här på Torsdag på Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug i Oslo.

    Det verkar som ett spännande recept, och gott val av humle.    :)
     
  19. Veronica

    Veronica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Arne og Fredrik og Ragnhild og jeg har kosa oss på Tautra i dag (og går kveld) ja. Ble tatt "litt" bilder, så det skal absolutt la seg gjøre etterhvert. Litt festlig at vi ikke tenkte på å ta krydderet i poser, det likte ikke pumpa på Speidelen helt stakkars. Ellers vellykka brygging!

    Geidvulaire: oi! Festlig. Lykke til :)
     
  20. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Hva ble poengsummen for dette ølet? Mulig å legge det inn sammen med oppskriften i første post?

    Edit: - og hvor handlet dere krydderene?  :)
     

Del denne siden