Det blir en veldig tjukk mesk - og det gir dårlig utbytte. 3:1 er greit, og du kan godt meske tynnere, også - opp til 4:1. Litt lesestoff:
https://byo.com/hops/item/1086-make-those-enzymes-dance
Det er ikke noe hokus-pokus med å få god effektivitet, og BIAB er i seg sjøl effektivt fordi du ikke trenger å få annet tap i mesken enn det som blir igjen i masken etter at du har latt den renne av. BIAB er sånn sett optimalt. (Prisen er at vørteren lett blir noe grumsete, men det er egentlig ikke noe problem. Tviler på at det gir usmak i ølet til cjohansen
.)
Effektiviteten er ellers avhengig av at du
ikke maler for grovt, slik at stivelsen i malten blir dårlig tilgjengelig for enzymene under meskingen (Ikke mer enn 1,2 mm spalte mellom valsene i kverna, vil jeg si - og gjerne litt lavere. Pass på i butikken om du kjøper ferdigknust.), og av at du
mesker lenge nok, og på
riktig temperatur, til at du får konvertert all stivelsen i malten. Et fjerde moment er
ph'en i mesken, som ideelt sett bør ligge mellom 5,2 og 5,5 (skaff ph-strips, så får du en ide om hvor du ligger.) Og et femte moment er
skyllemetoden. Gradvis (kontinuerlig) skylling er mest effektivt, men gir ikke nødvendigvis den beste kvaliteten hvis du overdriver i jakten på å få ut mest mulig. Partiskylling/batch sparging er kvalitetsmessig safere, men gir noen prosent dårligere utbytte. Ingen skylling, dvs. bare tapping i en omgang ("no sparge"), er minst effektivt.