Er vel ikke helt optimalt å kun tilsette kalsiumklorid eller bare kalsiumsulfat i brygget. Spesiellt ikke om man har så "soft" vann som vi har her i Oslo. Si man tar utgangspunkt i en oppskrift med 4kg Maris otter, 200 gram Crystal 140 L, 50 gram acid malt og c.a. 12 liter meskevann... Om man tilsetter 4 gram kalsiumsulfat ender man opp med c.a. 95 ppm kalsium og 190 ppm sulfat og bare 7 ppm klorid. Dette vil gi en veldig veldig bitter øl med klorid/sulfat ratio på 9+ på sulfat siden. Langt over det som er anbefalt.
Om man f.eks. tilsetter 4 gram kalsiumklorid vil man ende opp med c.a. 110 ppm kalsium og 170 ppm klorid og bare 7 ppm sulfat. Dette vil gi en altfor "malty" øl. Og er ikke anbefalt ifølge de fleste vannkjemi kalkulatorer.
Martin Brungard (vannkjemiker og hjemmebrygger og mannen bak bru'nwater) anbefaler å ha c.a. 50 ppm kalsium, 50 ppm klorid og rundt 100 ppm sulfat i en pale ale eller bitter. I IPA'er kan man øke sulfat helt opptil 300 ppm avhenging av ønsket bitterhet i ølen.
Om man skal sikte på 50 ppm kalsium, 50 ppm klorid og 100 ppm sulfat med Oslo vann kan man tilsette c.a. 1 gram CaSO4, 1.5 gram MgSO4 og 1 gram CaCl2 i meskevannet. Med oppskriften over vil man da teoretisk sett havne på c.a. 60 ppm kalsium, 45 ppm klorid og 100 ppm sulfat. Med en ph på c.a. 5.4-5.5.
Dette funker veldig bra for meg i en enkel pale ale eller bitter oppskrift. Så har jo alle forskjellig smak og da kan det jo lønne seg å utforske litt og finne ut hvor mye sulfat man liker i forhold til klorid i sin øl og hva som funker best til forskjellige øltyper.
Jeg synes uansett det virker veldig rart å tilsette bare kalsiumklorid i brygget sitt med mindre vannet man bruker har et veldig høyt sulfat innhold men ellers er veldig mineralfattig.
(Redigert diverse ganger for skrivefeil...)