Kan vi snakke om Kölsch?

Drar til Köln neste uke så lurer på gode bryggeritips og muligheten til å kjøpe gjær der, tenkte på Kölsch til neste års sommer øl så det er tid snart for å brygge det ølet.
 
Jeg trur du nokså greit kan drikke deg gjennom de viktigste brygghusene, som ligger i sentrum. Jeg har ikke vært der, men skulle jeg plukka ut ett sted, måtte det vært dette: https://www.frueh-am-dom.de/ - siden Früh er det av de kølschene jeg har smakt som jeg har likt best. Gaffel er også nydelig: https://gaffelamdom.de/

Kølsch og Gaffel er veldig "reine" øl. Sion, som jeg bare har smakt en gang, husker jeg også som reint og godt. Sünner, som er det de har på polet nå, synes jeg ikke er så godt; mer som en dårlig pils.

Aner ikke om du kan få tak i gjær, men wlp029 er vel fra Früh, og er den av de jeg har prøvd som har funka best for meg. (Og jeg trur jeg har prøvd alle som er tilgjengelige i Norge.) Så jeg veit ikke om det er bryet verdt å stresse med å få tak i gjær i Køln - sjøl om jeg ser sjarmen ved å brygge med noe som kommer rett fra kilden:).
 
Sist redigert:
Jeg trur du nokså greit kan drikke deg gjennom de viktigste brygghusene, som ligger i sentrum. Jeg har ikke vært der, men skulle jeg plukka ut ett sted, måtte det vært dette: https://www.frueh-am-dom.de/ - siden Früh er det av de kølschene jeg har smakt som jeg har likt best. Gaffel er også nydelig: https://gaffelamdom.de/

Kølsch og Gaffel er veldig "reine" øl. Sion, som jeg bare har smakt en gang, husker jeg også som reint og godt. Sünner, som er det de har på polet nå, synes jeg ikke er så godt; mer som en dårlig pils.

Aner ikke om du kan få tak i gjær, men wlp029 er vel fra Früh, og er den av de jeg har prøvd som har funka best for meg. (Og jeg trur jeg har prøvd alle som er tilgjengelige i Norge.) Så jeg veit ikke om det er bryet verdt å stresse med å få tak i gjær i Køln - sjøl om jeg ser sjarmen ved å brygge med noe som kommer rett fra kilden:).

ja fra kilden tenkte jeg, får spørre på berygghusene.
Takk.
 
Heisann,

Jeg tenkte å prøve meg på en Kölsch. Har stort sett brygget sett og etablerte oppskrifter så langt, men i det siste har jeg begynt å leke med tanken på egne komposisjoner. Jeg har egentlig ikke noe forhold til Kölsch pr i dag, så jeg har lest gjennom en del oppskrifter og sett litt på hva som går igjen av ingredienser og mengder. Tenker følgende til 50 liter:

79.2% pilsner
10.2% Vienna
8.1% hvete
2% syremalt
0.5% crystal light (kun for farge)

48g Northern Brewer 60 min (type valgt for å bruke opp rester)
50g Mittelfrüh 10 min

2 pkg Lallemand Köln

65 grader i 60 min
78 grader i 10 min

Kok 60 min

Gjæring på 15 grader i 14 dager

OG 1.045
FG 1.009
IBU 26

Synspunkter?
 
Heisann,

Jeg tenkte å prøve meg på en Kölsch. Har stort sett brygget sett og etablerte oppskrifter så langt, men i det siste har jeg begynt å leke med tanken på egne komposisjoner. Jeg har egentlig ikke noe forhold til Kölsch pr i dag, så jeg har lest gjennom en del oppskrifter og sett litt på hva som går igjen av ingredienser og mengder. Tenker følgende til 50 liter:

79.2% pilsner
10.2% Vienna
8.1% hvete
2% syremalt
0.5% crystal light (kun for farge)

48g Northern Brewer 60 min (type valgt for å bruke opp rester)
50g Mittelfrüh 10 min

2 pkg Lallemand Köln

65 grader i 60 min
78 grader i 10 min

Kok 60 min

Gjæring på 15 grader i 14 dager

OG 1.045
FG 1.009
IBU 26

Synspunkter?
Oppskriften er fin den. Jeg har brygget Kölsch en gang. IBU på 25, det har overkant for stilen.
Jeg ville senket IBU til ca 20.

Du har en del mindre gjær enn hva Lallemand anbefaler.

 
Oppskriften er fin den. Jeg har brygget Kölsch en gang. IBU på 25, det har overkant for stilen.
Jeg ville senket IBU til ca 20.

Du har en del mindre gjær enn hva Lallemand anbefaler.

Må innrømme at gjærmengde er basert kun på at et par oppskrifter jeg fant brukte én pakke av den samme gjæren på 25 liter, så jeg bare doblet... Har komponert oppskrift i Brewfather, og ved nærmere ettersyn regner den seg fram til 2,8 pakker. Så da blir det vel 3

Ang IBU så sier stilen (igjen i følge Brewfather) 18-30 IBU for Kölsch, men det går jo an å legge seg i nedre del av intervallet, slik du foreslår.

Takk for innspill!
 
Heisann,

Jeg tenkte å prøve meg på en Kölsch. Har stort sett brygget sett og etablerte oppskrifter så langt, men i det siste har jeg begynt å leke med tanken på egne komposisjoner. Jeg har egentlig ikke noe forhold til Kölsch pr i dag, så jeg har lest gjennom en del oppskrifter og sett litt på hva som går igjen av ingredienser og mengder. Tenker følgende til 50 liter:

79.2% pilsner
10.2% Vienna
8.1% hvete
2% syremalt
0.5% crystal light (kun for farge)

48g Northern Brewer 60 min (type valgt for å bruke opp rester)
50g Mittelfrüh 10 min

2 pkg Lallemand Köln

65 grader i 60 min
78 grader i 10 min

Kok 60 min

Gjæring på 15 grader i 14 dager

OG 1.045
FG 1.009
IBU 26

Synspunkter?
Fin oppskrift.
Som andre har nevnt, legg til noen poser til med gjær, (men jeg vil påstå at du vil greie deg fint med 4 - jeg har brygga god kölsch med én pose til 20l på 16C).
0.5% Crystal light gjør lite, (men heller ingen skade).
Hvilke bidrag vil du ha fra Mittelfrüh’en? 10 min er litt «ingenmannsland». Legger du den litt senere (2-5 min) gir den floralt, mens flytter du den til 30min gir den mer krydder. (Jeg vil si) kölsch ikke trenger annet enn bitterhumla, men vil du dra på han du jo dele den mellom 30min (ca 20-30%) og 2min(70-80%) - juster % for passe bitterhet i Brewfather.
 
Sist redigert:
jeg har brygga god kölsch med én pose til 20l på 16C).
Utgjæringstid 3 uker? Mitt første møte med Koln tok tre uker. Da pitchet jeg 50 gram til 65 liter. Ikke så lenge etterpå testet jeg New England og doblet da gjær mengden. Denne og har fått ufortjent rykte for å være treig og gjære dårlig ut. Med nok gjær gikk det unna, og fikk 76% utgjæring på fem dager.
 
Heisann,

Jeg tenkte å prøve meg på en Kölsch. Har stort sett brygget sett og etablerte oppskrifter så langt, men i det siste har jeg begynt å leke med tanken på egne komposisjoner. Jeg har egentlig ikke noe forhold til Kölsch pr i dag, så jeg har lest gjennom en del oppskrifter og sett litt på hva som går igjen av ingredienser og mengder. Tenker følgende til 50 liter:

79.2% pilsner
10.2% Vienna
8.1% hvete
2% syremalt
0.5% crystal light (kun for farge)

48g Northern Brewer 60 min (type valgt for å bruke opp rester)
50g Mittelfrüh 10 min

2 pkg Lallemand Köln

65 grader i 60 min
78 grader i 10 min

Kok 60 min

Gjæring på 15 grader i 14 dager

OG 1.045
FG 1.009
IBU 26

Synspunkter?
Jeg veit ikke hvor opphengt du er i å brygge noe som likner mest mulig på autentisk kølsch, men om du er det, hadde jeg nøyd meg med hvetemaltet i tillegg til pilsnermaltet, eller eventuelt med bare wienermaltet. Det siste gir jo litt mer farge, og med bare helt lyst malt kan det bli litt blast. Dette er ikke en øltype der det er noe poeng i å bli kreativ - tvert i mot. Her gjelder KISS.

Så det samme med humla. Jeg trur det "riktigste" blir å nøye seg med bitterhumle - som @Petter Mandt sier - og jeg hadde brukt Mittelfrüh. Det blir en del humle, men her skal jo IBU-tallet være lavt. Du kan godt gå ned på 20, men dine 26 er sjølsagt helt fint.

Kalkulatoren til Lallemand sier du skal bruke 7 pakker! Det virker rimelig drøyt, men jeg trur likevel du skal bruke en del mer enn det du har planlagt. Hvis ikke, får du antakelig noe som har en del mer estere enn det du vil ha i en kølsch. (Det du vil ha i en kølsch er så lite estere som mulig. Køslch med fruktighet er en mislykka kølsch.) Jeg ville satt en starter - og jeg ville satt den på wlp029.

Kølsch er noe av det vanskeligste du kan prøve deg på - eller det er i alle fall mi erfaring. Jeg har gitt opp:). Lykke til;).

Det ser forresten ut til at Lallemand har gitt op, også. De har slutta å produsere denne gjæren, så det kommer ikke mer ut til butikkene.
 
Fin oppskrift.
Som andre har nevnt, legg til noen poser til med gjær, (men jeg vil påstå at du vil greie deg fint med 4 - jeg har brygga god kölsch med én pose til 20l på 16C).
0.5% Crystal light gjør lite, (men heller ingen skade).
Hvilke bidrag vil du ha fra Mittelfrüh’en? 10 min er litt «ingenmannsland». Legger du den litt senere (2-5 min) gir den floralt, mens flytter du den til 30min gir den mer krydder. (Jeg vil si) kölsch ikke trenger annet enn bitterhumla, men vil du dra på han du jo dele den mellom 30min (ca 20-30%) og 2min(70-80%) - juster % for passe bitterhet i Brewfather.
Takk for kommentarer.

Jeg skjønner av innspillene her at Kölsch-gjær oppfører seg annerledes enn annen gjær. Nå hadde Ølbrygging faktisk sendt tre poser selv om jeg bestilte to, muligens fordi den ene ser punktert ut (bør denne kanskje ikke brukes?). Hvis jeg kan bruke alle tre, så kan jeg jo evt redusere batch-størrelsen noe slik at tre poser holder. Det er kanskje uansett lurt siden dette er en uprøvd oppskrift...

Ang humle så var litt av poenget med NB som bitterhumle å få brukt opp rester, så jeg tror jeg beholder den. Dersom jeg legger til 20g Mittelfrüh på 60min, og så 20g av samme på 30 min, så skal jeg ende opp på 25 IBU, og etter ditt innspill få mer krydder. Tror jeg heller mer i retning krydder enn floralt, men er neimen ikke sikker...
 
Jeg veit ikke hvor opphengt du er i å brygge noe som likner mest mulig på autentisk kølsch, men om du er det, hadde jeg nøyd meg med hvetemaltet i tillegg til pilsnermaltet, eller eventuelt med bare wienermaltet. Det siste gir jo litt mer farge, og med bare helt lyst malt kan det bli litt blast. Dette er ikke en øltype der det er noe poeng i å bli kreativ - tvert i mot. Her gjelder KISS.

Så det samme med humla. Jeg trur det "riktigste" blir å nøye seg med bitterhumle - som @Petter Mandt sier - og jeg hadde brukt Mittelfrüh. Det blir en del humle, men her skal jo IBU-tallet være lavt. Du kan godt gå ned på 20, men dine 26 er sjølsagt helt fint.

Kalkulatoren til Lallemand sier du skal bruke 7 pakker! Det virker rimelig drøyt, men jeg trur likevel du skal bruke en del mer enn det du har planlagt. Hvis ikke, får du antakelig noe som har en del mer estere enn det du vil ha i en kølsch. (Det du vil ha i en kølsch er så lite estere som mulig. Køslch med fruktighet er en mislykka kølsch.) Jeg ville satt en starter - og jeg ville satt den på wlp029.

Kølsch er noe av det vanskeligste du kan prøve deg på - eller det er i alle fall mi erfaring. Jeg har gitt opp:). Lykke til;).

Det ser forresten ut til at Lallemand har gitt op, også. De har slutta å produsere denne gjæren, så det kommer ikke mer ut til butikkene.
Dette er som nevnt et første forsøk, så det å få det helt autentisk er ikke kritisk for min del. Det viktigste er at det blir godt øl, men det blir det jo som oftest likevel. Følger deg forsåvidt på det med KISS, så i den ånd dropper jeg i alle fall krystallmaltet, som jo var tatt med kun for å få dyttet EBC over nedre stilgrense i BF.

Fint med tips ang. hva feil pitchrate kan resultere i. Kan jo skaffe meg en pose med WLP029 og lage starter, men nå har jeg jo engang disse 2(3) posene med tørrgjær... Kan man sette starter med tørrgjær?

Du kommenterer på hvete og wiener, men hva med syremaltet? Jeg tok med det siden jeg så mange andre hadde det i sine oppskrifter. Tenkte det hadde med pH å gjøre, men her har jeg lite erfaring. BF regner seg fram til pH 5.57 før vannjustering med de ingrediensene jeg har pr nå.
 
Dette er som nevnt et første forsøk, så det å få det helt autentisk er ikke kritisk for min del. Det viktigste er at det blir godt øl, men det blir det jo som oftest likevel. Følger deg forsåvidt på det med KISS, så i den ånd dropper jeg i alle fall krystallmaltet, som jo var tatt med kun for å få dyttet EBC over nedre stilgrense i BF.

Fint med tips ang. hva feil pitchrate kan resultere i. Kan jo skaffe meg en pose med WLP029 og lage starter, men nå har jeg jo engang disse 2(3) posene med tørrgjær... Kan man sette starter med tørrgjær?

Du kommenterer på hvete og wiener, men hva med syremaltet? Jeg tok med det siden jeg så mange andre hadde det i sine oppskrifter. Tenkte det hadde med pH å gjøre, men her har jeg lite erfaring. BF regner seg fram til pH 5.57 før vannjustering med de ingrediensene jeg har pr nå.
Om du ikke justerer pH på andre måter kan det være greit å justere syremalt mengden til pH er rundt 5,2, med forbehold om at du har lagt inn din egen vannprofil i Brewfather :)
 
Om du ikke justerer pH på andre måter kan det være greit å justere syremalt mengden til pH er rundt 5,2, med forbehold om at du har lagt inn din egen vannprofil i Brewfather :)
Har lagt inn vannprofil for Oslo ja (og sjekket den nettopp mot andre Osloboeres profiler som jeg søkte opp her på forumet), og da vil BF ha 650g syremalt for å oppnå pH 5,2. Høres litt mye ut? Kunne jo evt hatt oppi noe melkesyre, men sliter litt med å legge inn "mål-pH" i BF.
 
Har lagt inn vannprofil for Oslo ja (og sjekket den nettopp mot andre Osloboeres profiler som jeg søkte opp her på forumet), og da vil BF ha 650g syremalt for å oppnå pH 5,2. Høres litt mye ut? Kunne jo evt hatt oppi noe melkesyre, men sliter litt med å legge inn "mål-pH" i BF.
Skjønner, under mesk i Brewfather må du vel gjerne bare justere mengden til du får riktig pH, mens på skyllevann kan du velge hvilken pH du vil ha også får du opp mengden melkesyre, bare husk å velge riktig melkesyre siden de kommer i forskjellig konsentrasjon.

Nå husker jeg ikke mengden melkesyre som ikke bør overskrides av smaksmessige grunner, men det kan sikkert søkes opp eller kanskje @Finn Berger har det i hodet :)
 
Har lagt inn vannprofil for Oslo ja (og sjekket den nettopp mot andre Osloboeres profiler som jeg søkte opp her på forumet), og da vil BF ha 650g syremalt for å oppnå pH 5,2. Høres litt mye ut? Kunne jo evt hatt oppi noe melkesyre, men sliter litt med å legge inn "mål-pH" i BF.
Det er ikke noe problem med den mengden syremalt du har (2%). Oslovannet er så bløtt at du neppe noen gang vil få problemer med den syremaltmengden som trengs. Om jeg ikke husker feil, sier Weyermann at du kan bruke så mye som 5%.

Den punkterte gjærposen skal du ikke bruke. Jeg ville absolutt satt en starter. Det er ikke noe i veien for å sette starter på tørrgjær. Bare pass på å ikke hive den rett på rørere'n hvis du bruker magnetrører. Det trur jeg kan ha nokså katastrofale virkninger på gjæren. Strø gjæren oppi vørteren, og gi den god tid til å komme i gang før du begynner å spinne. Moderne tørrgjær trenger jo ikke oksygen i startfasen, men den er veldig følsom for mekanisk stress, så ikke rist den, heller.

LItt mer om det med kølsch som vanskelig: En autentisk kølsch er nesten ikke til å skjelne fra pils/helles. Men du får altså veldig lett fruktighet inn i kølschen, og jeg synes det er nøyaktig like vondt som fruktighet i en pils eller helles. Men mange synes åpenbart at kølsch med fruktighet er godt, og jeg har absolutt ikke noe i mot at de gjør det:). Men vil du prøve å begrense det, så er nøkkelen å bruke nok gjær, og ikke minst helt frisk gjær, og å ha stålkontroll på temperaturen.

Sier jeg, som har gitt opp det der:).
 
Sist redigert:
Takk for kommentarer.

Jeg skjønner av innspillene her at Kölsch-gjær oppfører seg annerledes enn annen gjær. Nå hadde Ølbrygging faktisk sendt tre poser selv om jeg bestilte to, muligens fordi den ene ser punktert ut (bør denne kanskje ikke brukes?). Hvis jeg kan bruke alle tre, så kan jeg jo evt redusere batch-størrelsen noe slik at tre poser holder. Det er kanskje uansett lurt siden dette er en uprøvd oppskrift...

Ang humle så var litt av poenget med NB som bitterhumle å få brukt opp rester, så jeg tror jeg beholder den. Dersom jeg legger til 20g Mittelfrüh på 60min, og så 20g av samme på 30 min, så skal jeg ende opp på 25 IBU, og etter ditt innspill få mer krydder. Tror jeg heller mer i retning krydder enn floralt, men er neimen ikke sikker...
Du kan jo spare NB’en, og teste en annen pseudolager etterhvert - steam ale. For en trad kan du nøye deg med Mittelfruh på 60, men en dose på 30 tror jeg også blir bra.
Btw; man kan fint lage en starter på tørrgjær også - om du har DME, da. Ellers kan man fint bruke vørterøl eller maltekstrakt fra butikken.
Men er det hast med å brygge, tar det jo tid både å bestille tørrgjær, og lage starter.
En mulighet er jo å splitte mengden malt i to, (hvis du allerede har det), brygge en kölsch nå, og så bestille gjær til en steam. Så får du testa begge.
Du får vel litt humle til overs, men den greier seg i frysern
 
Du kan jo spare NB’en, og teste en annen pseudolager etterhvert - steam ale. For en trad kan du nøye deg med Mittelfruh på 60, men en dose på 30 tror jeg også blir bra.
Btw; man kan fint lage en starter på tørrgjær også - om du har DME, da. Ellers kan man fint bruke vørterøl eller maltekstrakt fra butikken.
Men er det hast med å brygge, tar det jo tid både å bestille tørrgjær, og lage starter.
En mulighet er jo å splitte mengden malt i to, (hvis du allerede har det), brygge en kölsch nå, og så bestille gjær til en steam. Så får du testa begge.
Du får vel litt humle til overs, men den greier seg i frysern
Mener jeg har noe DME liggende, så da blir det sannsynligvis premiere på starter fra tørrgjær i tillegg. Skal gi den god tid til rehydrering før jeg setter i gang røreren. Kan det lønne seg å rehydrere i vann først og så pitche i vørteren? Mener å ha lest noe her inne tidligere om at rehydrering direkte i vørter ikke er optimalt.

Ymse ingredienser er allerede innkjøpt (blant annet de to gjærpakkene), men det er ingen bråhast med selve bryggingen (annet enn at jeg har en medbrygger som synes det haster veldig siden han er tom for hjemmebrygg...).

Skal tenke litt videre på humleskjema. La inn 80g@60 og 20g@30 med Mittelfrüh nå, og da ender jeg på 20 IBU, som bør være innafor. NB'en kan forsåvidt bare fortsette å ligge i fryseren, muligens til en steam ale. Vittig hvordan inspirasjonen bare drar i vei inne på dette forumet ;)
 
Mener jeg har noe DME liggende, så da blir det sannsynligvis premiere på starter fra tørrgjær i tillegg. Skal gi den god tid til rehydrering før jeg setter i gang røreren. Kan det lønne seg å rehydrere i vann først og så pitche i vørteren? Mener å ha lest noe her inne tidligere om at rehydrering direkte i vørter ikke er optimalt.

Ymse ingredienser er allerede innkjøpt (blant annet de to gjærpakkene), men det er ingen bråhast med selve bryggingen (annet enn at jeg har en medbrygger som synes det haster veldig siden han er tom for hjemmebrygg...).

Skal tenke litt videre på humleskjema. La inn 80g@60 og 20g@30 med Mittelfrüh nå, og da ender jeg på 20 IBU, som bør være innafor. NB'en kan forsåvidt bare fortsette å ligge i fryseren, muligens til en steam ale. Vittig hvordan inspirasjonen bare drar i vei inne på dette forumet ;)
Rehydrering i vann er ikke nødvendig med moderne tørrgjær. Men rådet om rehydrering henger igjen i mye av det du kan lese på nettet.

Når det gjelder Køln sier Lallemand faktisk at det er best å strø gjæren direkte i vørteren. Og de anbefaler generelt å gjøre det, også, fordi det er såpass mange muligheter til å ikke utføre rehydrering i vann optimalt, at den lille fordelen det gir i form av noen få prosent flere levedyktige celler antakelig ikke vil bli realisert. Prosentforskjellen har ingen praktisk betydning, og i tillegg kommer risikoen for kontaminasjon under prosessen.
 
Tilbake
Topp