Karbonering, hvor lenge?

Jeg har satt en Muntons Smugglers Ale og har noen spørsmål rundt dette. Gjæringsprosessen gikk bra med en OG på 1052 og en FG på 1014.
Ølet ble flasket i 0,33 flakser og tilsatt et karboneringsdrops. Satte flaskene i et rom som holdt rundt 24 grader for karbonering. Var bortreist i en uke slik at jeg ikke kunne følge med temperaturen på rommet. Så på termometeret at minimum temperaturen hadde vært nede i 15 grader i løpet av uken jeg var borte. Har kjørt opp tempen i rommet den siste uken til rundt 25-26.
Det er nå blitt litt kullsyre i flaskene men kun et lite puff når jeg åpner flaskene og ikke nok kullsyre etter min smak.
Hvor lenge kan jeg la ølet stå i slike temperaturer og håpe på mer kullsyre eller må jeg bare erkjenne at det ikke blir mere futt i flaskene?
 

Finn Berger

Moderator
Jeg har satt en Muntons Smugglers Ale og har noen spørsmål rundt dette. Gjæringsprosessen gikk bra med en OG på 1052 og en FG på 1014.
Ølet ble flasket i 0,33 flakser og tilsatt et karboneringsdrops. Satte flaskene i et rom som holdt rundt 24 grader for karbonering. Var bortreist i en uke slik at jeg ikke kunne følge med temperaturen på rommet. Så på termometeret at minimum temperaturen hadde vært nede i 15 grader i løpet av uken jeg var borte. Har kjørt opp tempen i rommet den siste uken til rundt 25-26.
Det er nå blitt litt kullsyre i flaskene men kun et lite puff når jeg åpner flaskene og ikke nok kullsyre etter min smak.
Hvor lenge kan jeg la ølet stå i slike temperaturer og håpe på mer kullsyre eller må jeg bare erkjenne at det ikke blir mere futt i flaskene?

Temperaturfallet kan ha sendt gjæren i dvale. Da flokkulerer den, og bunfeller seg, slik at det blir lite gjær igjen i suspensjon. Dermed går prosessen sakte nå, sjøl om du har satt opp temperaturen. Jeg vil gjette på at det blir bra til slutt. Det er gjær der, og det er sukker der. Du kan jo ta ei flaske og snu opp ned, slik at du får gjæren ut i ølet igjen. La den så stå et par dager (ikke la den stå opp ned, altså:)), og se om det har hjulpet, sammenlignet med ei flaske som ikke har blitt behandlet slik.
 
Temperaturfallet kan ha sendt gjæren i dvale. Da flokkulerer den, og bunfeller seg, slik at det blir lite gjær igjen i suspensjon. Dermed går prosessen sakte nå, sjøl om du har satt opp temperaturen. Jeg vil gjette på at det blir bra til slutt. Det er gjær der, og det er sukker der. Du kan jo ta ei flaske og snu opp ned, slik at du får gjæren ut i ølet igjen. La den så stå et par dager (ikke la den stå opp ned, altså:)), og se om det har hjulpet, sammenlignet med ei flaske som ikke har blitt behandlet slik.

Skal prøve dette. Håper at jeg får kullsyre i ølet for det smaker godt.
 
Hvor lenge kan en ha ølet i et varmt rom og håpe på at det dannes kullsyre? Er det noen som har noe n råd om dette?
Har snudd på en av de tre kassene med ferdig flasket øl så vi får bare vente og se hva som skjer.
 
Jeg har også erfaring med at to uker har vært nok for karbonering. Det jeg lurte på er om jeg pga av temperaturfallet uken jeg var borte har ødelagt karboneringsprosessen og om noen har tips ang. Hvor lenge en kan/bør vente på at det skal bli kullsyre før jeg må gi opp denne batchen. Har nå snudd på en del av flaskene for å se om det blir mer liv etter hvert.
 
Ah ja.
Tviler på at 15 grader skal gjør at gjæren går i dvale, men om du har vendt litt på flaskene nå så har du vell gjort det du kan.
La dem stå en uke + til og test på ny! :)
 

Finn Berger

Moderator
Jeg har også erfaring med at to uker har vært nok for karbonering. Det jeg lurte på er om jeg pga av temperaturfallet uken jeg var borte har ødelagt karboneringsprosessen og om noen har tips ang. Hvor lenge en kan/bør vente på at det skal bli kullsyre før jeg må gi opp denne batchen. Har nå snudd på en del av flaskene for å se om det blir mer liv etter hvert.

Så vidt jeg skjønner, så skjer det jo noe. Jeg vil tro at det bare er å være tålmodig, men det kan være at det speeder opp prosessen å snu flaskene.

15 grader trenger ikke i seg sjøl å bety så mye, det er hvor raskt temperaturen har falt som kan utløse "dvale". Og når ølet er på flaske, så er det jo små volum som kan kjøles fort.
 
Topp