Da er det rett før 100-bryggsjubileum her!
Jeg brygget i forgårs mitt 99. (loggførte) brygg, så nå står selve jubileumsbrygget for tur. Det blir - om gjæra er villig - en kloning av Nøgne Ø sin nummer 100. Jeg synes det passer fint til anledningen.
Ved jubiléer er det jo naturlig å se seg litt tilbake, og siden den spede begynnelse hin gangen i januar 1995, så er det jo skjedd en hel del i mitt bryggerliv: Jeg begynte, som sikkert mange andre her på forumet, med en (som regel litt for liten) gryte, tresleiv, termometer, og en 30-liters bryggerbøtte med gjærlås. Ved hjelp av noen glass Moss maltekstrakt og et Coopers "Stout"-ølsett, brygget jeg en absolutt akseptabel stout. Den ga i hvert fall mersmak, og siden gikk det slag i slag.
Snart hadde jeg kastet gjærlåsen og begynt å få en gryende forståelse for hvor i prosessen renslighet var helt avgjørende, og hvor det ikke spilte noen større rolle - og at gjærlås stort sett bare var plunder og heft, i hvert fall til ales. Samtidig opplevde jeg at ølet jevnt og trutt ble bedre, bortsett fra enkelte klassiske (og antakelig obligatoriske?) fadeser.
Et godt nok renhold av velegnede flasker ble egentlig det eneste store og stadig mer påtrengende problemet, som først fikk sin endelige og meget vellykkede løsning ved overgangen til Corneliusfat. Jeg flasker fortsatt noe øl av og til, men minst 90% går rett på fat. Og takk og pris for det!
Jeg begynte vel egentlig med denne hjemmebryggingen for å spare penger (som fattig student), men fortsatte fordi kjøpeølet ble stadig mer uinteressant i forhold. Nå kjøper jeg øl kun i nødsfall, dog med unntak av enkelte lekkerbiskener fra Nøgne Ø eller utlandet, produkter som vel og merke ikke alltid overgår mine egne produksjoner. Såpass må man da ha lov til å skryte?
;D
Om jeg skal nevne noen milepæler fra min hjemmebryggerkarriære, så kunne det for eksempel være (i kronologisk uorden):
1) Mitt første virkelig vellykkede brygg (brygg nr 2). Dette var et Ironmaster "Export"-ølsett tilsatt ca 6 kilo Moss maltekstrakt og litt humleekstrakt. Etter ett år var siste flaske drukket og er til dags dato noe av det beste jeg har smakt av øl, tro det eller ei. Ikke så fjernt fra mørk Corsendunk, for dem som har vært så heldige å smake dette.
2) Mitt aller første helmaltbrygg (brygg nr 20), var et forsøk på å brygge såkalt "Vossaøl" etter en tradisjonell oppskrift fra Voss. Jeg husker fremdeles godt hvordan jeg tok bussen helt ut til gode, gamle "Akershus Bryggeri" i ytre Enebakk for å få kjøpt meg en sekk pale-malt, som en av gutta der ute heldigvis var så grei å knuse for meg. Og jeg husker hvordan jeg rota rundt i skauen på skaresnø, med ryggsekk og avbitertang, på jakt etter einerkvister. Og hvordan jeg balet med å hente vann fra Lysakerelva en mørk kveld etter en lang dag på lesesalen. Brygget ble faktisk veldig godt, og ikke så helt ulikt originalen - manglet faktisk bare røyksmaken ... syntes nå jeg, da.
3) Overgangen fra flasketapping til Corneliusfat! Dette opplevde jeg som intet mindre enn en revolusjon både mht arbeidsbesparelse og renslighet. Mye mindre arbeid og stort sett mye bedre øl.
4) Da jeg for noen år tilbake kom over dette forumet og fant svar på alt jeg lurte på om ølbrygging, samt en hel del jeg aldri ville kommet til å lure på om jeg ikke hadde lest om det her.
(Det kan nok være at det er en del overtro som er ute og går her på forumet, uten at jeg skal være altfor påståelig mht dette.)
5) Egen maltkvern (Barley Crusher) med enkel tilkobling for elektrisk drill. 6 kg malt knust på få minutter, helt uten støving. Og alltid tilgang på fersk-knust malt. Utbyttet gikk fra 65 til 85.
Legger ved noen bilder fra min hjemmebryggerkarriære, samt mitt low-tech, men likevel ganske effektive kjøkkenbryggeri. Fortsatt rom for forbedringer der, selv om jeg begynner å bli rimelig godt fornøyd. Ølet blir i hvert fall godt! Det jeg kanskje ønsker meg aller mest nå, er et eget lokale å brygge i, slik at jeg slipper å legge beslag på kjøkkenet hver gang. Det tror jeg kona og ungene ville sette pris på også ... sukk!
:
Jeg brygget i forgårs mitt 99. (loggførte) brygg, så nå står selve jubileumsbrygget for tur. Det blir - om gjæra er villig - en kloning av Nøgne Ø sin nummer 100. Jeg synes det passer fint til anledningen.
Ved jubiléer er det jo naturlig å se seg litt tilbake, og siden den spede begynnelse hin gangen i januar 1995, så er det jo skjedd en hel del i mitt bryggerliv: Jeg begynte, som sikkert mange andre her på forumet, med en (som regel litt for liten) gryte, tresleiv, termometer, og en 30-liters bryggerbøtte med gjærlås. Ved hjelp av noen glass Moss maltekstrakt og et Coopers "Stout"-ølsett, brygget jeg en absolutt akseptabel stout. Den ga i hvert fall mersmak, og siden gikk det slag i slag.
Snart hadde jeg kastet gjærlåsen og begynt å få en gryende forståelse for hvor i prosessen renslighet var helt avgjørende, og hvor det ikke spilte noen større rolle - og at gjærlås stort sett bare var plunder og heft, i hvert fall til ales. Samtidig opplevde jeg at ølet jevnt og trutt ble bedre, bortsett fra enkelte klassiske (og antakelig obligatoriske?) fadeser.
Et godt nok renhold av velegnede flasker ble egentlig det eneste store og stadig mer påtrengende problemet, som først fikk sin endelige og meget vellykkede løsning ved overgangen til Corneliusfat. Jeg flasker fortsatt noe øl av og til, men minst 90% går rett på fat. Og takk og pris for det!
Jeg begynte vel egentlig med denne hjemmebryggingen for å spare penger (som fattig student), men fortsatte fordi kjøpeølet ble stadig mer uinteressant i forhold. Nå kjøper jeg øl kun i nødsfall, dog med unntak av enkelte lekkerbiskener fra Nøgne Ø eller utlandet, produkter som vel og merke ikke alltid overgår mine egne produksjoner. Såpass må man da ha lov til å skryte?
;D
Om jeg skal nevne noen milepæler fra min hjemmebryggerkarriære, så kunne det for eksempel være (i kronologisk uorden):
1) Mitt første virkelig vellykkede brygg (brygg nr 2). Dette var et Ironmaster "Export"-ølsett tilsatt ca 6 kilo Moss maltekstrakt og litt humleekstrakt. Etter ett år var siste flaske drukket og er til dags dato noe av det beste jeg har smakt av øl, tro det eller ei. Ikke så fjernt fra mørk Corsendunk, for dem som har vært så heldige å smake dette.
2) Mitt aller første helmaltbrygg (brygg nr 20), var et forsøk på å brygge såkalt "Vossaøl" etter en tradisjonell oppskrift fra Voss. Jeg husker fremdeles godt hvordan jeg tok bussen helt ut til gode, gamle "Akershus Bryggeri" i ytre Enebakk for å få kjøpt meg en sekk pale-malt, som en av gutta der ute heldigvis var så grei å knuse for meg. Og jeg husker hvordan jeg rota rundt i skauen på skaresnø, med ryggsekk og avbitertang, på jakt etter einerkvister. Og hvordan jeg balet med å hente vann fra Lysakerelva en mørk kveld etter en lang dag på lesesalen. Brygget ble faktisk veldig godt, og ikke så helt ulikt originalen - manglet faktisk bare røyksmaken ... syntes nå jeg, da.
3) Overgangen fra flasketapping til Corneliusfat! Dette opplevde jeg som intet mindre enn en revolusjon både mht arbeidsbesparelse og renslighet. Mye mindre arbeid og stort sett mye bedre øl.
4) Da jeg for noen år tilbake kom over dette forumet og fant svar på alt jeg lurte på om ølbrygging, samt en hel del jeg aldri ville kommet til å lure på om jeg ikke hadde lest om det her.
(Det kan nok være at det er en del overtro som er ute og går her på forumet, uten at jeg skal være altfor påståelig mht dette.)
5) Egen maltkvern (Barley Crusher) med enkel tilkobling for elektrisk drill. 6 kg malt knust på få minutter, helt uten støving. Og alltid tilgang på fersk-knust malt. Utbyttet gikk fra 65 til 85.
Legger ved noen bilder fra min hjemmebryggerkarriære, samt mitt low-tech, men likevel ganske effektive kjøkkenbryggeri. Fortsatt rom for forbedringer der, selv om jeg begynner å bli rimelig godt fornøyd. Ølet blir i hvert fall godt! Det jeg kanskje ønsker meg aller mest nå, er et eget lokale å brygge i, slik at jeg slipper å legge beslag på kjøkkenet hver gang. Det tror jeg kona og ungene ville sette pris på også ... sukk!
: