magne1972 skrev:
Borgar skrev:
Starter dere pumpene med en gang dere begynner å kjøle? Eller lar dere temp komme ned til eks under 80 grader før de startes opp?
Det beste er å starte pumpen 5-10 minutter før kjøling, slik at man sirkulerer kokende vørter i sløyfen, og får dessinfisert den
Både march og iwaki tåler det fint, selv om de ikke er oppgitt til det
Går det på en Speidel? Har ikke den sperre på 88 grader?
Jeg brygger på Speidel 20 og gjør det på følgende måte.
1/2 Floc-tablett siste 15 min (1 hel tbl. skal vistnok være overkill og ikke vungere like godt.)
Kjøler uten å røre pupen.
Rører noen ganger i sirkel (whirlpoolish) når temperaturen er under 30 grader.
Gjør dette ekstra kravtig i det jeg tar kjøleren ut.
Tilter spedelen litt bakover, for å samle humlerester i bakkant, og legger lokket pø.
Lar den stå i minst 1/2 timer (i dag ble det en omgang med Liverpool - Fulham)
Tapper i dunken uten å være "gjerrig" (lar grumset bli igjen, selv om jeg kunne presset ut litt uklar vørter)
Etter gjæring bruker jeg Isinglass i dunkern.
Når jeg tapper på fat tilsetter jeg Biofine Clear (Moorebeer)
De gangene jeg får klage på ølet mitt gjelder det ikke uklarhet.