Hei.
Jeg har et bryggeoppsett hvor jeg brygger batcher på ca 22-23 liter med ferdig vørter etter koking. Jeg benytter en coleman kjøleboks som meske kar, og etter forsukkringrasten (typisk på 66-67 grader for ale) skyller jeg mesken med kontinuerlig vannpåfylling gjennom et perforet lokk av aluminiumsfoile (sparging) inntill ønsket vørtermengde er oppnådd i kokekaret (Ca 26 liter). Med denne metoden så ligger jeg på en utnyttelsesgrad på rundt 85%. Dette synes jeg er noe høyt, og fører til en relativt høy OG (i forhold til oppskriftene jeg følger) og releativt alkohosterke øl. For å senke OG så må jeg da vanne ut vørteren med et par liter kokt vann, noe jeg i utgangspunktet ikke ønsker, fordi det vanner ut vørtersmaken og farge på vørteren. Jeg ønsker å komme ned på en utnyttelsesgrad på ca 80%, uten å måtte redusere på maltmengden som benyttes (ofte på +/- 5 kg for mine brygg). Hvordan kan man best styre OG i mitt tilfelle? Er det mesketemperatur, skyllehastighet eller temperatur på skyllevannet som kan justeres?
:brygging:
Jeg har et bryggeoppsett hvor jeg brygger batcher på ca 22-23 liter med ferdig vørter etter koking. Jeg benytter en coleman kjøleboks som meske kar, og etter forsukkringrasten (typisk på 66-67 grader for ale) skyller jeg mesken med kontinuerlig vannpåfylling gjennom et perforet lokk av aluminiumsfoile (sparging) inntill ønsket vørtermengde er oppnådd i kokekaret (Ca 26 liter). Med denne metoden så ligger jeg på en utnyttelsesgrad på rundt 85%. Dette synes jeg er noe høyt, og fører til en relativt høy OG (i forhold til oppskriftene jeg følger) og releativt alkohosterke øl. For å senke OG så må jeg da vanne ut vørteren med et par liter kokt vann, noe jeg i utgangspunktet ikke ønsker, fordi det vanner ut vørtersmaken og farge på vørteren. Jeg ønsker å komme ned på en utnyttelsesgrad på ca 80%, uten å måtte redusere på maltmengden som benyttes (ofte på +/- 5 kg for mine brygg). Hvordan kan man best styre OG i mitt tilfelle? Er det mesketemperatur, skyllehastighet eller temperatur på skyllevannet som kan justeres?
:brygging: