Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Er med når tid som helst, bare å gi beskjed et par dager i forveien så man rekker å handle inn til øltypen som blir valgt. Enten er der ledig plass i skapene eller så blir det kveika
Da @Miguel er jeg klar med mitt bidrag til oppskrift.
Så må alle andre kommer med forslag til andre brygg, slik at vi har noe å stemme over...
Here goes:
tmavé pivo - Czech dark lager
Nøkkeltall:
OG 1.044
FG 1.014
ABV 4%
IBU 25
EBC 43
MALT:
50% Pilsner malt
30% Munch malt
15% CaraMunich
5% Carafa Special II
HUMLE:
Saaz @60 min til 24 IBU
0,4 g/l Saaz @5 min
GJÆR:
WLP800
Mesk for å få utgjæring på ca 70%, slik at det blir en del kropp igjen i ølet.
Det sies at dekoksjon er «et must» for dette ølet, men det blir opp til hver enkelt.
Gjæres selvfølgelig som en lager/pils.
Er det ikke bedre om vi blir enig om en ølstil istede for en bestemt oppskrift
merker jeg får mye mer lyst til å bli med om jeg ikke er låst til en oppskrift
Hadde det vært artig at vi kanskje gjør som torsdagsdrikketråden, at en poster oppskrift, og så brygger vi det ølet?
Det er jeg enig i. Hvis man også får mulighet til å samle dataene i et regneark slik @bjartenataas la til rette for når vi brygget Birger, kan det bli en veldig god ressurs for oppskriftsutvikling videre samt at vi kan få mulighet til å lære av andres eventuelle feil og teknikker.Er det ikke bedre om vi blir enig om en ølstil istede for en bestemt oppskrift
merker jeg får mye mer lyst til å bli med om jeg ikke er låst til en oppskrift
Kan jo være, men trådstarter foreslo jo at det ble postet en oppskrift og så brygger alle den.
Du får høre med @Miguel om reglene kan endre, men denne koordinert-tråden er det vel han som er sjef for
Ja, det kan nok hende
Ser ut til at den er basert på det intervjuet/artikkelen noen over her postet? Selv synes jeg det virker voldsomt med 15% caramunich etter å ha lest deskriptoren for hvordan et slikt øl skal være. Uten å ha smakt et slik øl, men bare lest litt, så tenker jeg at jeg iallefall ville cappet caramunichen på 6-7%. Vanlig Munich gir noen fabelaktige kroppsbyggende melanoidiner i seg selv. Og hatt en balansert lav mineralprofil med litt overvekt på sulfater.
When I stop by U Supa to ask Chramosil for a basic tmavé pivo recipe, he spells out the answer like it should be obvious: about 50 percent Pilsner malt, between 30 and 40 percent Munich malt, up to 15 percent of a caramel malt like CaraMunich, and at most 5 percent of a very dark malt like Weyermann’s Carafa II Special. That last percentage of dark malt, he notes, can also include a small portion of something like Weyermann’s CaraAroma, though he warns about overdoing things.
Jeg synes også, som Miguel, at det hadde vært kjekt med en lik oppskrift og så blir det prosess, utstyr, gjæring, osv som utgjør forskjellene.Det var bare et forslag egentlig med oppskrift. Hvis flere blir med på vognen med andre "regler" er jo det artigere. Folket bestemmer, jeg bare dro igang initiativet. Men noe av morroa synes (i hodet mitt iallefall) jeg er at man kommer til å diskutere, synse og føle på den samme oppskriften, og at evt noen avvik da hadde blitt "ens egen greie". F.eks gjæringstemperaturer, mulig gjærvalg, meskeregime, prosess etc. Men at basen er lik, er det jeg tenkte meg.
Googlet akkurat og fant M. Tonsmeire sin greie:
Drinkability & Notes – It’s a good beer, but a true Tmavé Pivo it is not. Richer, roastier, and fuller than classic examples of the style. Turns out my instincts were right on the recipe. To get closer to the real deal, I’d back down the CaraMunich to 7-8% and go all Carafa Special II at 5%. I need to buy a bottle of Black Bavarian to remind myself of how close I ended up!
Fra https://www.themadfermentationist.com/2015/12/tmave-pivo-czech-dark-lager.html og han brukte ikke munich, aner ikke hvordan den bohemian dark er ifht munich.
Så lenge det er litt likt, synes jeg virker artigst iallefall.
F.eks:
Noen poster en oppskrift med dekoksjon, de som ikke vil gjøre dekoksjon kanskje går veien om å adde melano-malt.
For de som gjør dekoksjonen så vil det være flere som gjør det, og noen gjør det sikkert for første gang, da er det kanskje litt lavere terskel for å gjøre noe nytt for første gang, iom at det er flere som gjør det "sammen". Det utvider horisonten litt hvis man gjør noe for første gang, og det er kanskje lettere å få nødvendig informasjon om hvordan utføre det, siden det er flere i akkurat samme båt.
Er det ikke bedre om vi blir enig om en ølstil istede for en bestemt oppskrift
merker jeg får mye mer lyst til å bli med om jeg ikke er låst til en oppskrift
Skulle linken til dette dokumentet vært lagt inn i post #1 kanskje, så er det lettere å finne linken?https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UTbxFcg_tktfQyJ60ZvF5LAsCmpFIDBzcON-Qolk1F8/edit?usp=sharing
Har ikke laget noe sted for oppskrift enda. Noe er låst så folk ikke trykker og skriver feil og kludrer. Kom med forslag.