Lagerøl i rettning Bernard

Finn Berger

Moderator
Det kan ikke være så vanskelig å finne ut av:).

Spørmål er vel hva er det som fins i alt lager-industriøl.

- diacetyl?
- kan industriøl være lett oksidert? Industriølet står jo ofte i varme hyller over lang tid, og ølkapsler er ikke helt difusjonstette.
- andre prosesser som foregår i filtrert øl over tid?

Dette er vel et spørsmål for dommere, eller erfarne bryggere, som @Jørgen O eller @Holmentoppen .

Du kan i alle fall prøve å utelukke/bekrefte diacetyl. Prøv en Urquell på boks, eller et annet øl med masse diacetyl - kjenner du voldsomme mengder av den smaken du prøver å beskrive?
@Finn Berger
Kan det være at du har hatt en traumatisk opplevelse, som du har fortrengt, mens du drakk en industriøl? Er vel omtrent eneste forklaringen som gjenstår :p
Ingen traumer fra pilsdrikking, nei:). Enn så lenge trur jeg mest på diacetyl, sjøl om det er sider ved det svaret som også virker rart på meg. Urquell mener jeg å huske har mye av det. Jeg er ikke glad i det ølet, men skal skaffe en boks nå.

Ikke oksidering. Det norske industriølet er på boks, og står nesten alltid i kjøledisk. Så nei; det er som du sier; dette er en sak for kvalifiserte dommere, som hermed får en gåte å løse: Hva er det som all industripils har felles, og som ikke finnes i hjemmebrygga pils?

@gustavf ?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Det kan ikke være så vanskelig å finne ut av:).

Spørmål er vel hva er det som fins i alt lager-industriøl.

- diacetyl?
- kan industriøl være lett oksidert? Industriølet står jo ofte i varme hyller over lang tid, og ølkapsler er ikke helt difusjonstette.
- andre prosesser som foregår i filtrert øl over tid?

Dette er vel et spørsmål for dommere, eller erfarne bryggere, som @Jørgen O eller @Holmentoppen .

Du kan i alle fall prøve å utelukke/bekrefte diacetyl. Prøv en Urquell på boks, eller et annet øl med masse diacetyl - kjenner du voldsomme mengder av den smaken du prøver å beskrive?
Har ikke noe å bidra med dessverre. Har ikke merket noen spesiell industripilssmak.
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Du får bli med på et usmakskurs igjen, @Finn, det er jo noen år siden sist.

Hadde uansett vært spennende å smake på ølet ditt, @Vladimir! Du skal ikke tilfeldigvis på Dala-mart'n til helga?
Skulle gjerne dele ølet, men jeg har ikke utstyr til å flaske ferdigkarbonert øl fra fat:(.

Men jeg sier ifra når jeg har noe godt på flaske. Jeg har nettopp flaska en tsjekker etter 60 dager - som forhåpentligvis blir drikkende om noen uker. I tillegg, brygga jeg i dag et øl etter den samme oppskrifta som ølet på bildet - planen er å prøve å flaske 2-3l.

Ellers kan du selvfølgelig komme innom og få servert noen halvlitre :beercheers:
 

Finn Berger

Moderator
Tar du dommerkurs får du gjerne et usmakkurs i samme slengen, da det er en del av kurset.

I tillegg får du en hel helg i ølsmakens navn. Kan man ønske mer?
Jo, men hvis usmakkurset forteller meg at jeg er en håpløs smaker som ikke er i stand til å kjenne forskjell på acetaldehyd og DMS, er det ingen ide å prøve seg på dommerkurset:). Så jeg vil gjerne ha den testen først.

Nå skal jeg kjøre en liten privat usmaktest: Har handla en boks Urquell, som jeg lovte, og en Carlsbrg, som skal være en veldig rein pils, og så får jeg se hva jeg får ut av sammenligninga. Om jeg skal si hva jeg trur, så er det at jeg vil finne "usmaken" min i begge, men at det er vesentlig mer i Urquellen. I så fall er vel diacetylteorien styrka?
 
Sist redigert:

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Jo, men hvis usmakkurset forteller meg at jeg er en håpløs smaker som ikke er i stand til å kjenne forskjell på acetaldehyd og DMS, er det ingen i de å prøve seg på dommrkurset:). Så jeg vil gjerne ha den testen først.
Det har ingenting å si. Jeg fant ut på dommerkurset at jeg var omtrent helt blind for diacetyl, og at jeg er svært sensitiv for DMS og acetaldehyd. Det er bevisthet rundt dine egne svakheter og overdrevne styrker som er det viktige.

men dette har ingenting å si for tråden ;) Bare misjonerer der jeg kan
 

Finn Berger

Moderator
Jo, men hvis usmakkurset forteller meg at jeg er en håpløs smaker som ikke er i stand til å kjenne forskjell på acetaldehyd og DMS, er det ingen i de å prøve seg på dommrkurset:). Så jeg vil gjerne ha den testen først.

Nå skal jeg kjøre en liten privat usmaktest: Har handla en boks Urquell, som jeg lovte, og en Carlsbrg, som skal være en veldig rein pils, og så får jeg se hva jeg får ut av sammenligninga. Om jeg skal si hva jeg trur, så er det at jeg vil finne "usmaken" min i begge, men at det er vesentlig mer i Urquellen. I så fall er vel diacetylteorien styrka?
Da er øltest gjennomført. Hypotesen blei bekrefta. Urquell drypper av denne ekle søtlige maltlukta/-smaken. Den kommer sterkere og sterkere etter hvert som ølet varmes litt. Mens jeg syntes ølet var riktig godt mens det var skikkelig kaldt, blei det direkte kvalmende etter hvert. Carlsberg er ikke fritt for dette, men har ganske lite av det. Det hadde til gjengjeld litt H2S i starten, og da tenkte jeg at det var skikkelig klasseforskjell mellom Urquell og den, men det endra seg. H2S fortar seg etter hvert, og Carlsbergen blei realtivt drikkelig.

Jeg skjenka opp en av mine egne - pils #6, som har MO, Victory og litt Carafa i tillegg til pilsnermaltet - som representant for hjemmebryggerølet, og den utvikler ikke denne gørrleie lukta/smaken overhodet. Jeg foretrekker faktisk den.

Urquell til venstre, så Carlsberg, og til slutt #6. I skjønnhetskonkurransen blei det uavgjort:).
Urquell, Carlsberg og pils nr. 6.jpg
 
Sist redigert:

loebrygg

Norbrygg-medlem
Jeg har også lyst til å prøve meg på en pils i Tjekkisk retning
Må jeg innrømme at jeg ikke har lest alle 15 sidene i denne tråden, men det jeg lurer mest på er vannjustering
Har gjort litt research og slik jeg har forstått det brygges Tjekkisk pils med bløtt vann nesten uten mineraler
Vannprofilen pilsen i Brewersfriend oppgir lavere verdier av f.eks klor enn det som er i Maridalen :eek:
1631008159507.png
Jeg kunne tenke meg å bruke både litt klor og sulfat, men forstår at jeg må backe litt tilbake hvis jeg ønsker en helt typeriktig tjekker,
hvis jeg ønsker det da..
Ser forløpig slik ut https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/1186932/czech-pils
Har prøvd dekoksjon en gang tidligere, men det virket meningsløst for min del, så det hopper jeg glatt over og kjører litt munich og melanomalt i stede.
Og ja, jeg vil prøve wlp800 (hvis det er Urquell gjæra)
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Jeg har også lyst til å prøve meg på en pils i Tjekkisk retning
Må jeg innrømme at jeg ikke har lest alle 15 sidene i denne tråden, men det jeg lurer mest på er vannjustering
Har gjort litt research og slik jeg har forstått det brygges Tjekkisk pils med bløtt vann nesten uten mineraler
Vannprofilen pilsen i Brewersfriend oppgir lavere verdier av f.eks klor enn det som er i Maridalen :eek:
Vis vedlegget 53466
Jeg kunne tenke meg å bruke både litt klor og sulfat, men forstår at jeg må backe litt tilbake hvis jeg ønsker en helt typeriktig tjekker,
hvis jeg ønsker det da..
Ser forløpig slik ut https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/1186932/czech-pils
Har prøvd dekoksjon en gang tidligere, men det virket meningsløst for min del, så det hopper jeg glatt over og kjører litt munich og melanomalt i stede.
Og ja, jeg vil prøve wlp800 (hvis det er Urquell gjæra)
Vannet i Tsjekkia varierer fra veldig bløt til ganske hardt. Det brygges øl absolutt overalt i landet - så jeg mener at det er meningsløst å kopiere vannet akkuratt Urquell bruker (så lenge du ikke prøver å klone Urquell).

Her er kart over vannhardhet i Tsjekkia:
(měkká voda=bløt vann, středně tvrdá voda=middels hardt vann, velmi tvrdá voda=veldig hardt vann)


Vannet i din oppskrift ser iallefall veldig bra ut.

Enn så lenge har jeg fått de beste resultatene når jeg droppa alle humletilsetninger etter 30 min. Jeg hadde ihvertfall droppa Saaz@1 og flytta den til 30 min.
 

Finn Berger

Moderator
Vannet i Tsjekkia varierer fra veldig bløt til ganske hardt. Det brygges øl absolutt overalt i landet - så jeg mener at det er meningsløst å kopiere vannet akkuratt Urquell bruker (så lenge du ikke prøver å klone Urquell).

Her er kart over vannhardhet i Tsjekkia:
(měkká voda=bløt vann, středně tvrdá voda=middels hardt vann, velmi tvrdá voda=veldig hardt vann)


Vannet i din oppskrift ser iallefall veldig bra ut.

Enn så lenge har jeg fått de beste resultatene når jeg droppa alle humletilsetninger etter 30 min. Jeg hadde ihvertfall droppa Saaz@1 og flytta den til 30 min.
Nå du ser på det kartet, blir det ganske merkelig at BJCP kan skrive at bløtt vann er en typisk ingrediens i tsjekkisk pils:p!
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Norbrygg sin definisjon av 1D likeså...holdt opp mot et sånt kart:

" Tysk pilsner er en lys og tørr pilsnerøl, med markant humlebitterhet. Det harde og sulfatrike vann i Nord-Tyskland gjør at ølet har en mer kantet og humlet profil enn de tsjekkiske pilsnere."

Ennå mer interessant blir det når Jever er referanseøl... brygget i Jever som ligger i det hvite feltet med tysklands bløteste vann nord-norøst for Oldenburg
Sakset fra Jever sine hjemmesider: " Das Besondere an unserem Brauwasser ist, dass es wenig Kalk enthält und somit besonders weich ist. "

1631337308686.png
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Norbrygg sin definisjon av 1D likeså...holdt opp mot et sånt kart:

" Tysk pilsner er en lys og tørr pilsnerøl, med markant humlebitterhet. Det harde og sulfatrike vann i Nord-Tyskland gjør at ølet har en mer kantet og humlet profil enn de tsjekkiske pilsnere."

Ennå mer interessant blir det når Jever er referanseøl... brygget i Jever som ligger i det hvite feltet med tysklands bløteste vann nord-norøst for Oldenburg
Sakset fra Jever sine hjemmesider: " Das Besondere an unserem Brauwasser ist, dass es wenig Kalk enthält und somit besonders weich ist. "

Vis vedlegget 53504
Takk, jeg har lett etter det kartet:).

Nok en bekreftelse på at vi opererer med en del tvilsomme myter i faget vårt.

Jeg sjekka opp analysen for Warsteiner (byen), og fant at riktignok har vannet mye kalsium (93 mg/l), men det har denne artige balansen mellom klorid og sulfat: 170 mg/l klorid og 27 mg/l sulfat. Nokså ideelt for NEIPA, altså:).

Nei, jeg trur både tsjekkisk og tysk pils har langt større spennvidde enn definisjonene vil ha oss til å tru.
 
Topp