LalBrew NovaLager

Finn Berger

Moderator
Da har kegland kommet med en video i samarbeid med Lallemand hvor de snakker om, og smaker på øl gjæret med Nova lager.. Skal jeg være ærlig så vil jeg si at videoen dro forventningene mine til denne gjæra ned. Det er selvfølgelig ikke en negativ ting å få et mer realistisk syn rundt et produkt, men jeg oppfatter denne promoteringen og gjæra generelt til å appellere til de som vil at alt skal skje fort.

Jeg har noen ganger dårlig tid, og både Kegland og Lallemand folkene feirer jul i sitt utendørs svømmebasseng, så jeg glemmer ikke det, men jeg har nå en følelse av at Nova nesten er en like stor hype som trykkgjæring, som hørtes så revolusjonerende ut i starten, men som jeg egentlig gikk rimelig fort bort fra etter noen forsøk.. Jeg kommer selvfølgelig til å prøve den, men har ikke lenger de samme forventningene.

Uansett gjør opp deres egen mening, både for presentasjonen og etterhvert gjæra, her er videoen.

Håpløs lyd + australsk:(.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Håpløs lyd + australsk:(.
Ja, måtte skru rimelig høyt på telefonen og følge godt med, men jeg tror ikke det er viktig å få med hvert ord. Det er uten tvil en gimmick, det handler om, som med Oslo og lutra kveik, som de følte en trang til å rakke ned på, et løfte om lagerøl på 2 uker... Og jeg ser hvorfor det appellerer, men det er rett å slett ikke sant, i sin helhet.

Jeg personlig har ingenting i mot kveik, for det handler om hva man vil oppnå og hvordan. Jeg syns både Oslo og Lutra er 2 virkelig rene stammer, uavhengig av hva andre måtte mene, jeg har ikke vært borti en eneste gjærstamme som kan gjære så reint som de to, vel på 30 grader.

Men så var det det da? Er det så voldsomt viktig å gå fra malt til glass fortest mulig? For meg er svaret nei, det kveik, bringer til banen, for min del, er at det fins ingen gjær, som kan gjøre det kveik gjør på de temperaturene de gjør det på, og siden Lallemand og KegLand her snakker om hvor fort man kan gå fra malt til til glass og få et rent resultat er langt fra nytt, og føler ikke at det appellerer til meg.

Jeg hørte også hvordan Lallemand representanten "redder ræva si" med å si at den produserer svovel komponenter, men ikke H2S, vel brent fyrstikk er ikke særlig mer ønskelig enn promp...

Som sagt, jeg kommer til å prøve Nova lager, men det blir i et 6 liter splittbrygg, egentlig bare for å bekrefte mine egne antagelser rundt promoteringen... Det sier seg selv, den vil bli satt på prøve mot Brewly. For per dags dato er det min gå til lagergjær... Når man tar utgangspunkt i å modne og lagre lagerøl på den gamle metoden.

Jeg sier det allerede nå, og det er uavhengig av om det egentlig er AEB gjær, eller om den er dyrket frem i Sverige, den importøren som tar inn Brewly(og kan selge den for 25,- pr pakken) kan gjøre butikk.
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Jeg syns både Oslo og Lutra er 2 virkelig rene stammer, uavhengig av hva andre måtte mene, jeg har ikke vært borti en eneste gjærstamme som kan gjære så reint som de to, vel på 30 grader.
Tror jeg har nevnt dette før på forumet, men Oslo fikk meg til å innse at det finnes noe som heter "I overkant nøytral". Smaksbildet ble helt feil
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Tror jeg har nevnt dette før på forumet, men Oslo fikk meg til å innse at det finnes noe som heter "I overkant nøytral". Smaksbildet ble helt feil
Hva brygget du da? Tipper i en cream ale man trenger fort hadde Oslo fungert utmerket, meeeen, jeg liker jo "kjedelige" øl såvel som smakfulle øl, så jeg tenker at Oslo har sin plass i gjærhyllene :)

Helt ærlig har jeg ikke brukt Oslo på over ett år, så skal ikke påstå den er helt nødvendig i hyllene, men i den perioden det oste over av H2S i alle mine lyse lagere var den en god venn og støttespiller :D
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Hva brygget du da?
Om jeg husker riktig, en sak med pale og noen prosent honningmalt, samt noen sent tilsatte amerikanske humler. Smakte sånn som hendene lukter etter å ha varmet opp humlepellets i hendene. Da humlesmaken roa seg etter et års tid, så smakte det mer malt, men ganske kjedelig sådan.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Om jeg husker riktig, en sak med pale og noen prosent honningmalt, samt noen sent tilsatte amerikanske humler. Smakte sånn som hendene lukter etter å ha varmet opp humlepellets i hendene. Da humlesmaken roa seg etter et års tid, så smakte det mer malt, men ganske kjedelig sådan.
Såpass ja, det hørtes rimelig trist ut :confused: Jeg brukte den kun til psuedo-lagere og der fungerte det passe greit, den 1 uke malt til glass greia, fungerte dog ikke, trengte ca 45 dager for å nå toppen som alle andre lagere jeg brygger :)
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Ja, det er bare ikke det samme. Det er et bra verktøy for å lage god øl, men å påstå at det kan 1-til-1 erstatte klassiske lagerstammer uten at noen kan smake forskjell føler jeg ikke er riktig. Det er bare noe som er litt off. Minner meg litt om vitsen: "Playing the bass in music is like your eyebrows. You don't notice it is there, but once it's gone, you're like, what"
 
Topp