Når det gjelder (nesten helt) tett pumpefilter, så tror jeg det kommer av at jeg gjør tre ting:
1) Jeg steriliserer kjøleren siste 5-10 minutter av kok. Jeg gjør litt whirlpool da, men kokingen vil jo virvle opp noe av det som samler seg i midten, og det vil lett finne veien til pumpefilteret.
2) Jeg har humletilsetninger ved kokeslutt (whirlpool). Denne humlen vil også bruke en del tid på å samle seg i midten.
3) Jeg kjøler tilbake i kjelen til jeg er godt under 80 grader (vanligvis ca 70-75 grader). Dette for å forsøke å stoppe uttrekket av bitterstoffer og bevare smak og aroma fra sene humletilsetninger. Dette kan også gi en sirkulasjon som forstyrrer whirlpool-konen i midten.
For meg er det en svakhet ved systemet dersom disse tingene ikke er mulig, så jeg vil nok satse på humlefilter i tiden framover.
Fra Grainfathers egen produktside er dette en ganske interessant passasje:
Det er ikke nødvendig, men et populært produkt, altså...
For meg virker det som om Grainfather-gjengen ikke er villig til å innrømme en designsvakhet med systemet. Men hvis humlefilteret gjør jobben, så klager jeg ikke.