Kom til å tenke på såkalt irritabel tarm (IBS). Lidelsen har ukjent årsak, men det finnes flere teorier. I senere tid har forskere ved Monash University i Australia sett på hvordan komplekse karbohydrater ikke tas like godt opp i tynntarmen hos alle, hvor de i stedet brytes ned ved fermentering i tykktarmen. Som igjen kan føre til mye væske (løs avføring) og luftsmerter.
Det forskes på hvilke matvarer som trigger disse symptomene, og det ser ut til at hver og en må finne ut hva som er ens egne nemesis, men et godt utgangspunkt er lavFODMAP-dietten. Jeg vil understreke at dette er ingen motediett for slanking, men utviklet for de som har irritabel tarm, og leger ved norske sykehus ser ut til å annerkjenne at såkalte FODMAPs kan være symptomtriggere.
FODMAPs er: fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Og omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol)
Her er det vel snakk om at noen har mer følsomme mager enn andre, og det varierer hvor mye den enkelte er plaget. Da kan jo muligens luft i magen etter hjemmebrygg ha en sammenheng med forholdet mellom fermenterbare og ikke-fermenterbare sukkerarter i vørteren vi brygger? Jeg kjenner derimot ikke til innholdet av ikke-fermenterbart sukker i kjøpepils, og vet derfor ikke om dette sammenfaller med teorien.
Jeg legger ved to linker. En til nhi.no sin artikkel om FODMAP redusert kosthold, og en til en forumtråd på reddit som handler om det aktuelle temaet.
http://nhi.no/forside/fodmap-redusert-diett-hjelper-mot-irritabel-tarm-41852.html
https://m.reddit.com/r/Homebrewing/comments/2916uv/challenge_a_beer_for_a_diet_fodmap/
/Øyvind