1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Low Dissolved Oxygen Brewing

En tråd i 'Brygging' startet av johanw, 13 Jun 2016.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det jeg er like opptatt av, er hvor kjapt oksygenet blir tatt opp. Hvor mye absorberes i løpet av den tida det tar å fylle ei flaske, gitt at en får til å forårsake minimalt med bevegelse i ølet i løpet av prosessen? Det siste tror jeg er veldig viktig, ved siden av temperaturen, selvfølgelig.

  Jeg er helt enig i at det er overdrevet hvor nødvendig det er å utelukke enhver oksygenpåvirkning totalt. Det er mulig å brygge veldig godt øl med akseptabel holdbarhet på flaske uten CO2-tank og sulfitt i huset. Drakk nettopp en dry stout fra tidlig i våres som fremdeles er i toppform. Og da brukte jeg ingen tiltak i det hele tatt, utover å være så forsiktig som mulig hele veien.

  Men akkurat nå morer jeg meg med å prøve å være lodo-ist
   
  loebrygg liker dette.
 2. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Det er bare å hviske O2, rope BØ! Og så har man nok oksidert hele batchen og det man har i kurven.

  Fritt etter Torbjørn Egner
   
  Jørgen O, erikraude og Finn Berger liker dette.
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Kom inn i leite-opp-gammelt-øl-modus, og fant en kølsch fra februar, altså vel 8 måneder gammel. Og med mindre jeg er ufølsom for pappsmak, så var den fri for oksidering. Ingen farging heller; lys og krystallklar og vakker - og bedre enn noensinne. Smakte som en god helles:).

  Og denne blei tappa på flaske uten noen andre tiltak enn forsiktighet, med omstikking til blandekar og hele pakka.
   
  Thomas Søreide og loebrygg liker dette.
 4. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Kan virke som gjæren spiller en viktig rolle når det kommer til oksidering. Har en tripel jeg mistenker oksidering på, det tok lang tid før den ble karbonert.
  I så fall kanskje det altid vil være en fordel å karbonere naturlig, også på fat
   
  Finn Berger liker dette.
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Malt kan være en faktor. Krystallmalt i øvre del av mellomskiktet bidrar ikke til holdbarheta i ølet. Best bitter er et av favorittøla mine, men de holder aldri særlig lenge.
   
 6. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Aldri no krystalmalt i (mine) tripel
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Sorry, selvfølgelig ikke:oops:.
   
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Sitter med et glass fersk Vestkyst, som vel er det første ferdige ølet med full lodo-pakke som jeg vil forvente at skal ha et preg av det, om det har noen effekt. Og ja ... kanskje. Jeg gjorde nok en litt lite vellykka manøver med humla i wp, så det er ikke helt vellykka med tanke på humlearomaen, men det har ei rundere humlebitterhet, mener jeg, og det smaker kanskje rundere og bedre (bedre "maltrundhet"?) enn tidligere versjoner.

  Jeg synes ofte øltyper med amerikanske humler smaker dårligere enn de lukter. Drikkinga kan bli en mindre god opplevelse enn den første aromaåpenbaringa. Men dette var veldig godt å drikke. (Ikke at Vestkyst, og mine versjoner, har hørt til blant de ølene jeg ikke har likt så godt å drikke, altså - men dette var litt spesielt.)
   
  YngveKL liker dette.
 9. Vinnes Ølet

  Vinnes Ølet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har prøvd antioxin i mesk (SBT) og (SB) etter ferdig fermentering, ifbm. tapping. Lurer litt på om tilsetningen kan sette smak på ferdig brygg? (ikke til det bedre) Har referansebrygg fra før jeg begynte med antioxin, og eneste nye faktor er antioxin. Er det noen av dere som har merket forskjell?
   

  Vedlagte filer:

 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Hvis du tapper på flaske, er det fare for at gjæren lager H2S av sufitten. Jeg mener å ha opplevd det, så jeg bruker ikke det. Forøvrig kjører jeg full lodo-pakke med antioxin under meskinga, og opplever ikke noen negative virkninger av det. Om noe, så har det kanskje positiv effekt - men det er det for tidlig å konkludere med.
   
 11. Vinnes Ølet

  Vinnes Ølet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja det kan være mulig men er usikker, har bare merket det i IPA, ikke antydning i pale ale,stout eller helles. Det har forekommet i to ipaer, felles med disse er noen humletilsetninger, gristen er av samme malt men forskjellige mengder. Overfører tilnærmet oksygenfritt til fat og ta det over på bokser innimellom, men merker det når en tapper av fatet.
  Jeg får ta en lik batch med bare SBT tilsetning i mesken og se om det endrer seg.
  Det er jo en kraftig lukt på Antioxin SB men i databladet står det odørfri tilsetning i ølet.
  Kanskje teste litt i vann og smake om det kan være tilfelle at den setter smak.
   
  #391 Vinnes Ølet, 19 Nov 2020 kl 09:15
  Sist redigert: 19 Nov 2020 kl 09:21
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  t er at

  Jeg veit ikke om sulfitten i seg sjøl vil sette smak. Poenget er at gjæren vil lage H2S - hydrogensulfid - av sulfitten. Og hvis du overfører uten å få kontakt med luft, er det ikke noe, elller helt minimalt, med oksygen som sulfitten kan reagere med.

  Gjæren vil lage H2S hvis det er igjen sulfitt (fra tilsetninga i mesken) i vørteren når vi pitcher, også. Det er grunnen til at det blir rådet til å oksygenere før gjæren tilsettes. Da vil sufitten reagere med oksygenet, og på den måten blir vi kvitt sulfitten så gjæren ikke kan lage vond lukt av den. (Jeg har ikke gjort det der, og har ikke fått problemer. Det betyr vel at jeg ikke har brukt for mye antioxin i mesken. Men det er altså viktig å ikke bruke for mye.)
   
  Forvirret liker dette.
 13. Vinnes Ølet

  Vinnes Ølet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Takk for svar
  Prøver igjen denne helga, kjører to batcher en klone av Kinn sin kveldsbris og en Neipa så får vi se. Ligger i nedre grense for anbefalt dose og har brukt 4 gram på 50 liters batcher med SBT i mesk og 1 gram SB før tapping. Tenkte og sløyfe tilsetning for tapping og bare tilsette i mesk. Oksygenerer alltid 1-1,5 min. før tilsetting av gjær. Kan en lufte ut sulfiden over tid i fatet med Co2, eller forblir den i ølet og i værste fall doneres til dodraugen? (har også noen kamerater som ikke ville merket det etter et par glass) liker ikke å kaste resultatet av en fin bryggedag.
   
  Finn Berger liker dette.
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  I et fat burde det gå greit å få lufta det ut. Problemet er at du lufter ut andre og hyggeligere aromastoffer, også.

  Det gir seg litt over tid i flaske, men du blir aldri helt kvitt det.
   
  Vinnes Ølet liker dette.

Del denne siden