måling av alkoholprosent

Jani

Norbrygg-medlem
hei

da jeg satt det første brygget mitt hadde jeg ikke fått hydrometer eller refraktometer enda.  så det jeg lurer på er om det på noen måte er mulig å finne utav alkoholprosenten uten at OG ble målt før gjæging?
 
OG og FG må måles. Hvis du måler nå og legger på så mye du tror den har gått ned så får du sånn cirka alkoholstyrke.
 
var vel det jeg trodde. syns bare det hørtes litt ut at det ikke finnes noe utstyr som kan måle alkohol% i ferdig øl.  uansett så kan jeg bare taste inn sånn noen lunde tall på OG som du sier ja
 
Alle målinger med refractormeter må tas før det har gjæret. Det kan måles alkohol med et apparat som vanlige bryggere ikke tar seg rå til.
 
Jærbrygg: Det går fint å ta målinger med refraktometer etter gjæring så lenge man korrigerer for alkoholen. Det er nok det som gjør at denne kalkulatorene klarer å regne seg frem til ABV dersom man har både refraktometer og FG avlesning etter gjæring.

Edit: Slenger på formelen fra primetab.com:

Alcohol by weight content from Final SG and Final Brix
RI  = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB
ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228)

          where:
                  FB = Final Brix
                  RI = calculated Refractive Index
                  SG = Final SG

Alcohol by volume from ABW:
ABV = ABW (SG/.794)
 
Sotrajohnny skrev:
Jærbrygg: Det går fint å ta målinger med refraktometer etter gjæring så lenge man korrigerer for alkoholen. Det er nok det som gjør at denne kalkulatorene klarer å regne seg frem til ABV dersom man har både refraktometer og FG avlesning etter gjæring.
Ok. Da kan det bare tas måling etter det er ferdig gjæret med et refractormeter.....eller?
 
Og du må bruke refraktometer for å måle brix, og hydrometer for å måle FG.
Jeg har prøvd på et kjøpeøl, og resultatet ble spot on.
 
Så vis vi gløymer å ta OG så gjør det ingenting så lenge vi kan ta brix(refractormeter) og FG etter gjæring......
 
I og med det er ditt første brygg så har du kanskje brukt ekstrakt?
Då veit du rimelig nøyaktig kor masse sukker som du tilsatt.
Veit du kor masse væske du satt til gjæring?

-->gå i en kalkulator og rekn ut
 
einarpost skrev:
I og med det er ditt første brygg så har du kanskje brukt ekstrakt?
Då veit du rimelig nøyaktig kor masse sukker som du tilsatt.
Veit du kor masse væske du satt til gjæring?

-->gå i en kalkulator og rekn ut

var nok ikke ekstrakt nei.

uten å ha det helt i hodet, så tror jeg jegmesket med 25 liter vann og skyllte med 10 liter på bb 30. oppskriften  sa det skulle gi 25 liter vørter.  jeg tappet 25 liter i gjæringskar og lot noen liter ligge igjen i bunn i kokekaret.  synes det var ganske mye vørter for å være første gang, derfor hadde det vært greit å vite om det har blitt lettøl av det.
 
Jens Kristian skrev:
Og du må bruke refraktometer for å måle brix, og hydrometer for å måle FG.
Jeg har prøvd på et kjøpeøl, og resultatet ble spot on.

Jeg har planer om å lage alkoholfritt/lettøl ved å brygge ølet som normalt, og så varme opp ølet til 80 grader en halvtimes tid for å fordampe bort alkoholen. Har lest masse om dette på HomebrewTalk.com.
Vil denne metoden du beskriver fungere også her - for å konstatere at alkoholprosenten er redusert?
 
Etter litt grubling, så har jeg kommet til at det tror jeg vil fungere. Du vil ikke lenger kunne finne OG, men jeg tror alkoholprosenten.
Faktisk så vil jeg tro at når hydrometer og refraktometer viser samme SG, så er ølet i prinsipp alkoholfritt.
 
Sotrajohnny skrev:
Jærbrygg: Det går fint å ta målinger med refraktometer etter gjæring så lenge man korrigerer for alkoholen. Det er nok det som gjør at denne kalkulatorene klarer å regne seg frem til ABV dersom man har både refraktometer og FG avlesning etter gjæring.

Edit: Slenger på formelen fra primetab.com:

Alcohol by weight content from Final SG and Final Brix
RI  = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB
ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228)

          where:
                   FB = Final Brix
                   RI = calculated Refractive Index
                   SG = Final SG

Alcohol by volume from ABW:
ABV = ABW (SG/.794)

Kan du ta et eksempel på det som Jani spør om i første innlegg?(et enkelt eksempel)
 
Gjerne. Jeg åpnet en Irish Red for formålet og måler en Brix på ca 6 og en Spesific Gravity på 1.010

FB = 6
SG = 1.010

Først finner vi RI ved formelen:
RI = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB
RI = 1.33302 + 0.001427193*6 + 0.000005791157*6*6
RI = 1.34179163965

Så finner vi alkoholprosenten i forhold til vekt:
ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228)
ABW = 1017.5596 - (277.4*1.01) + 1.34179163965*((937.8135*1.34179163965) - 1805.1228)
ABW = 3.7308492945

Siden vi bruker volumprosent her til lands regner vi om til ABV:
ABV = ABW (SG/.794)
ABV = 3.7308492945 (1.01/.794)
ABV = 4.75 %

Hvis jeg husker rett så hadde dette ølet en OG på 1.050 som skulle gitt en ABV på ca 5,25%. Mulig avviket kan tilskrives målefeil eller unøyaktig refraktometer til 140 kroner :)
 
Du har ikke en videregående skole med kjemi linje i nærheten? Metoden vi brukte var å destilere en kjent mengde med alkoholholdig væske opp i et pyknometer. (Ei flaske med kjent volum) og så ble dette veid på ei nøyaktig vekt. Så var det bare å regne ut egenvekten. Det blir nok rådyrtnhvis man skal betale timepris for jobben.


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Sotrajohnny skrev:
Gjerne. Jeg åpnet en Irish Red for formålet og måler en Brix på ca 6 og en Spesific Gravity på 1.010

FB = 6
SG = 1.010

Først finner vi RI ved formelen:
RI = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB
RI = 1.33302 + 0.001427193*6 + 0.000005791157*6*6
RI = 1.34179163965

Så finner vi alkoholprosenten i forhold til vekt:
ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228)
ABW = 1017.5596 - (277.4*1.01) + 1.34179163965*((937.8135*1.34179163965) - 1805.1228)
ABW = 3.7308492945

Siden vi bruker volumprosent her til lands regner vi om til ABV:
ABV = ABW (SG/.794)
ABV = 3.7308492945 (1.01/.794)
ABV = 4.75 %

Hvis jeg husker rett så hadde dette ølet en OG på 1.050 som skulle gitt en ABV på ca 5,25%. Mulig avviket kan tilskrives målefeil eller unøyaktig refraktometer til 140 kroner :)

jeg åpnet en øl som jeg målte til SG på 1.017 og brix på 4.3 %

regnet med at dette ølet var på en ganske lav alkohol % men har regnet ut gang etter gang med denne formelen her og får en negativ ABV på -2,5%

Det er dette her ABW tallet som ødelegger og blir negativt hver gang jeg regner på det. kan det være avlesnignene mine det er noe feil med?  når jeg sammenligner med dine avlesninger over så vil en SG på 1.010 tilsvare en brix på 3 i mitt refraktometer og ikke 6 slik som du får
 
jeg har nå satt regnestykket opp skikkelig i et excell ark og får samme alkoholprosent som Sotrajohnny med hans tall.  setter jeg inn mine verdier får jeg -0.0046%.

skalaen i refraktometeret ser omtrent slik ut som på bildet under.  derfor forstår jeg ikke hvordan du kan få en brix på 6 samtidig som du har SG på 1.010
 

Vedlegg

  • scale.jpg
    scale.jpg
    27,3 KB · Sett: 193
Du bruker et hydrometer for å måle SG? Formelen baserer seg på at et Hydrometer og et refraktometer oppfører seg forskjellig når det er alkohol i løsningen du tester.
 
Tilbake
Topp