Nå har jeg ingen erfaring med produktene fra Mangrove jack, men gjæra deres har vel ihvertfall ikke noe godt rykte. Den kan byttes ut, da. Sånn generelt er vel ekstrakt ferskvare, så det kan være verdt å sjekke produksjonsdato. Mer spesifikk info må jeg nok overlate til andre.Usikker på om dette er riktig sted å spørre, men prøver da jeg så det var snakk om øltyper. Er det noen her som har prøvd Abbey fra MG? Hvordan var den i smak? Brygget golden lageren deres sist gang og den synes jeg var litt traust i smaken, litt antydning til plastsmak
Jaha? Ja da kan det være greit å bytte ut gjæra, men da må jeg undersøke litt på gjærtyper og hvilke gjær som gir det og det prosenten osv. Vet du hva som er greia med gjæra fra MG? Hva som er dårlig med den?Nå har jeg ingen erfaring med produktene fra Mangrove jack, men gjæra deres har vel ihvertfall ikke noe godt rykte. Den kan byttes ut, da. Sånn generelt er vel ekstrakt ferskvare, så det kan være verdt å sjekke produksjonsdato. Mer spesifikk info må jeg nok overlate til andre.
Den har visst en lei tendens til å gi seg etter halvgjort arbeid.Jaha? Ja da kan det være greit å bytte ut gjæra, men da må jeg undersøke litt på gjærtyper og hvilke gjær som gir det og det prosenten osv. Vet du hva som er greia med gjæra fra MG? Hva som er dårlig med den?
Det kan jo stemme. Den er på dag 3 i karet mitt og jeg må si at gjærlåsen har roet seg kanskje litt i overkant mye mtp at det er såpass tidlig i prosessen. Var bare dagen etter jeg la i gjæra hvor det var som verst med overflow, så i går var det også grei aktivitet, men på morgenen i dag synes jeg det var veldig rolig. Litt som om det bare er toppen 2 dager igjen av gjæringa. Jeg tenker at jeg tar og kjøper gjær fra annen produsent og tester ut det neste gang. Takker for infoDen har visst en lei tendens til å gi seg etter halvgjort arbeid.
Tenker du deg om litt, vet du svaret på spørsmålet ditt.Kanskje gjæra er grunnen til den såkalte «plastsmaken» jeg nevnte? Jaja, jeg lar det uansett stå i 14 dager så får det bare bli som det blir, håper jeg får en styrke på 5% hvert fall. Så blir det ny type gjær neste gang. Jeg har et annet spørsmål her også, jeg gidder ikke starte ny tråd. Jeg tenker å bruke en blow off tube neste gang jeg brygger og lurer på om man kan ha både gjærlås og blow off tuben samtidig? Eller vil det bare renne ut begge steder? Jeg har litt lyst til å kunne bruke både plaato gjærlås og ha blow off tuben ved siden av den, men hvis det ikke går så er det jo bare å drite i det
Usikker på om dette er riktig sted å spørre, men prøver da jeg så det var snakk om øltyper. Er det noen her som har prøvd Abbey fra MG? Hvordan var den i smak? Brygget golden lageren deres sist gang og den synes jeg var litt traust i smaken, litt antydning til plastsmak
Er gjæringen jeg lurer på om det er ja. Smakte øl, men var på en måte litt utvannetAntakelig er det snakk om etylacetat. Det er en gjæringsfeil, i så fall: The Oxford Companion to Beer Definition of ethyl acetate
Det kan også være fusel. Har du drukket hjembrent, veit du hvordan det smaker. Eller (litt dårlig) grappa.
Hmm, da høres det ut som om MJ ikke har gjort noe med dette på de årene . Nå er det flere som sier det samme som deg så det at gjæren må byttes ut er ikke noe å lure på lenger hvert fall. Jeg prøver fermentis eller lallemand neste gang. Merker gleden av batchen min forsvinner litt nå, men jeg får satse på at den ekstra høye alk prosenten klarer å døyve bort litt av den billige smakenDette er noen år siden... Men for noen år siden så satte jeg seks små bøtter og splittet en batch og prøvde div MJ belgisk og hefe gjær og to fermentis samtidig (tror jeg det var).
Det som stakk seg ut som en ubåt i badekaret, som i tillegg har periskopet oppe, var den direkte "billige" smaken fra MJ-typene sammenlignet med det meste annet jeg har smakt. Smakte på en måte kunstig.
Jeg vet at de som eier Grainfather etc (husker ikke navnet) kjøpte firmaet som lager disse gjærtypene. Tidligere iallefall så var dette en helt "generisk" masseprodusert gjær fra et lab/firma. Mange "no-name" gjærposer som fulgte med kit man fikk her og der var akkurat samme gjæren som MJ, MJ var bare rebranding av disse gjærtypene. Hvis de har tatt noen grep nå etter oppkjøp aner jeg ikke. Mener disse gjærtypene ble rebrandet til flere forskjellige navn.
Hmm, da høres det ut som om MJ ikke har gjort noe med dette på de årene . Nå er det flere som sier det samme som deg så det at gjæren må byttes ut er ikke noe å lure på lenger hvert fall. Jeg prøver fermentis eller lallemand neste gang. Merker gleden av batchen min forsvinner litt nå, men jeg får satse på at den ekstra høye alk prosenten klarer å døyve bort litt av den billige smaken
Skjønner skjønner. Ja men da vet jeg det. Har hørt positive ting om lallemand og fermentis så jeg får holde meg til de heretter. Takker for info!Jeg vet at de som eier Grainfather etc (husker ikke navnet) kjøpte firmaet som lager disse gjærtypene. Tidligere iallefall så var dette en helt "generisk" masseprodusert gjær fra et lab/firma. Mange "no-name" gjærposer som fulgte med kit man fikk her og der var akkurat samme gjæren som MJ, MJ var bare rebranding av disse gjærtypene. Hvis de har tatt noen grep nå etter oppkjøp aner jeg ikke. Mener disse gjærtypene ble rebrandet til flere forskjellige navn.
Ser ikke sånn ut basert på litt googling. Kanskje ta en titt på BE-256. Har aldri testet den dog. T-58 har jeg brukt endel ganger men kun i White IPA, den er ganske så krydrete, men veldig spennende og kompleks vil jeg ikke si den er.Hei er safale t-58 riktig gjær å bruke til det sette?
Det er ganske besynderlig, men det stemmer godt med relasjonene i "gjærfamilietreet" - som jeg ellers er veldig usikker på hva man kan og ikke kan lese ut av. (Den interesserte finner wb06 helt på toppen, like til venstre for gruppa med vingjær.)Har heller ikke testet dette, men i følge et regnearket til en som kaller seg dmtaylor på diverse bryggerforum, er det WB-06 som visstnok skal være samme gjærstamme som Duvel.
Det virker som han tar dette ganske seriøst, og setter ikke sammen de fleste på måfå, men noen feil er ikke til å unngå. Nå er det ingen eksakt forskning på de fleste her, men noen er gentestet.Det er ganske besynderlig, men det stemmer godt med relasjonene i "gjærfamilietreet" - som jeg ellers er veldig usikker på hva man kan og ikke kan lese ut av. (Den interesserte finner wb06 helt på toppen, like til venstre for gruppa med vingjær.)
WB-06 er jo "German Wheat Beer Dry Yeast", og settes andre steder opp som den samme som wlp300 (og andre tilsvarende). Men det stemmer vel dårlig med de erfaringene folk har med den, så vidt jeg forstår. (Jeg har aldri brukt den.) Gamle Mortgaat skal jo i følge historia ha henta gjæren til Duvel fra Skottland tilbake på 1920-tallet, fra McEwans eller Youngers. (De lærde strides.) Så om det stemmer, hvordan skal vi forklare at den også dukker opp som tysk weissbiergjær?
Det hadde vært artig å prøve å brygge en Duvel-klone med WB-06.
Ja, jeg fant arket hans. Gjærfamilietreet er jo laget etter genetisk kartlegging. Det er mange artige overraskelser å finne der. Prøv å finne hvor de ligger i forhold til hverandre som vi er vant til å se som ulike varianter av gjæren fra Sierra Nevada (Chico-gjæren, etter stedet der bryggeriet holder til), wlp001, US-05 osv.. Da skjønner jeg veldig lite.Det virker som han tar dette ganske seriøst, og setter ikke sammen de fleste på måfå, men noen feil er ikke til å unngå. Nå er det ingen eksakt forskning på de fleste her, men noen er gentestet.
Jeg bruker det ikke som fasit, men som et godt verktøy som gir meg en noenlunde retning. Som er godt nok utfra mine behov.
Han setter wb-06 sammen med wlp570 og wy1388
YEAST MASTER by David M Taylor Perma-Living
docs.google.com