Merkelig gjærkake.

DagD

 
Tappet i går to brygg på fat. En IPA og en havrestout. IPA'en var super, men stouten... Der lå hele gjærkaken og fløt på toppen. Den var gjæret med s-05. Greit nok at det er overgjæret øl, men hos meg har gjærkaken alltid gått til bunns etter 14 dager. Noen som har opplevd det samme? Kan det være noe galt, ølet smakte forøvrig godt:)

Dag
 
Om det er noe galt skal jeg ikke svare på. Men, jeg gjæret en stout med 05 for et par år siden og da hadde jeg en fin kake i bunn og en pizzabunn på toppen i form av ikke hard men massiv gjærkake på toppen, drøye 1 cm tykk. Jeg stusset og tappet og stouten var fortreffelig. En bryggekompiss opplevde det samme bare noen uker etterpå. Der var det heller ingen usmak. Kanskje noen andre kan svare "teknisk"....

Sabeltann
 
Har også opplevd det med us05 noen ganger. Har ingen teknisk forklaring å tilby deg, men hvis du setter gjæringsbøtten kaldt før tapping vil gjæren bunnfelle.
 
DagD skrev:
Tappet i går to brygg på fat. En IPA og en havrestout. IPA'en var super, men stouten... Der lå hele gjærkaken og fløt på toppen. Den var gjæret med s-05. Greit nok at det er overgjæret øl, men hos meg har gjærkaken alltid gått til bunns etter 14 dager. Noen som har opplevd det samme? Kan det være noe galt, ølet smakte forøvrig godt:)

Dag

Helt normalt. Us05 oppfører seg slik noen ganger :)
 
Kan det skjer med Wlp 001 også ?  Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.  "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J
 
Takk for svar.

FG var på 1.007 over to dager så regner med den er utgjæret. Den smakte i grunnen ganske godt også. Var bare litt pussig med en 2 cm tykk skikkelig kake på toppen. Regner med dette ikke er uvanlig siden flere har opplevd dette.

No worries then!
 
Johnemann skrev:
Kan det skjer med Wlp 001 også ?   Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.   "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J

Jeg har hatt gjærkake på toppen etter 14 dager med 001. Den er notorisk topper.
 
JA, den var lav, men jeg har sjekket økslevekten. Kom i skade for å meske på ganske lav temp, og stoler ikke helt på termometeret så regner med det var mye gjærbart sukker der. Eventuelt infisert, men det smaker ikke slik så vidt meg bekjent. Skal også legge til at ølet lå på 13-14 grader ved måling så kanskje skal den justeres litt opp ift det også....
 
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Kan det skjer med Wlp 001 også ?   Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.   "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J

Jeg har hatt gjærkake på toppen etter 14 dager med 001. Den er notorisk topper.
hmmmm hadde tenkt å tørrhumle den etter ca 6-7dager. vil det fungere nå når det er "kaketopp"...  Humlen legger seg på toppen? ingen smak i vørteren da vel ?
 
Johnemann skrev:
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Kan det skjer med Wlp 001 også ?   Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.   "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J

Jeg har hatt gjærkake på toppen etter 14 dager med 001. Den er notorisk topper.
hmmmm hadde tenkt å tørrhumle den etter ca 6-7dager. vil det fungere nå når det er "kaketopp"...  Humlen legger seg på toppen? ingen smak i vørteren da vel ?

Pelletsen i allefall har alltid ramlet gjennom her og blandet seg med gjæra på toppen etter noen få strakser.
 
Johnemann skrev:
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Kan det skjer med Wlp 001 også ?   Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.   "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J

Jeg har hatt gjærkake på toppen etter 14 dager med 001. Den er notorisk topper.
hmmmm hadde tenkt å tørrhumle den etter ca 6-7dager. vil det fungere nå når det er "kaketopp"...  Humlen legger seg på toppen? ingen smak i vørteren da vel ?

Da jeg tørrhumlet akkurat denne ølen så helte jeg pelletsene på toppen. Men de sank ikke igjennom. De ble brune etter tid.. Så jeg fisket opp humla, laget hull i kaka og tørrhumlet på nytt.
 
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Kan det skjer med Wlp 001 også ?   Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.   "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J

Jeg har hatt gjærkake på toppen etter 14 dager med 001. Den er notorisk topper.
hmmmm hadde tenkt å tørrhumle den etter ca 6-7dager. vil det fungere nå når det er "kaketopp"...  Humlen legger seg på toppen? ingen smak i vørteren da vel ?

Da jeg tørrhumlet akkurat denne ølen så helte jeg pelletsene på toppen. Men de sank ikke igjennom. De ble brune etter tid.. Så jeg fisket opp humla, laget hull i kaka og tørrhumlet på nytt.

tok en liten prøve med øltjuven. tømpte pelletsen ned i hullet ... alt vel !
En annen gang skal jeg stikke om hele stasen og la humlen ligge i det nye fatet før omstikking.

/J
 
Johnemann skrev:
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Miguel skrev:
Johnemann skrev:
Kan det skjer med Wlp 001 også ?   Har en brown ale i skapet nå som står på 5 dagen med gjæring og fremdeles flyter kaken.   "normalt sett " har kaken gått til buns på denne tiden.
hmmm
Det er vel strengt tatt samme gjærkultur på US-05 og WLP001 ? Men det har kanskje ikke noe å si ?
/J

Jeg har hatt gjærkake på toppen etter 14 dager med 001. Den er notorisk topper.
hmmmm hadde tenkt å tørrhumle den etter ca 6-7dager. vil det fungere nå når det er "kaketopp"...  Humlen legger seg på toppen? ingen smak i vørteren da vel ?

Da jeg tørrhumlet akkurat denne ølen så helte jeg pelletsene på toppen. Men de sank ikke igjennom. De ble brune etter tid.. Så jeg fisket opp humla, laget hull i kaka og tørrhumlet på nytt.

tok en liten prøve med øltjuven. tømpte pelletsen ned i hullet ... alt vel !
En annen gang skal jeg stikke om hele stasen og la humlen ligge i det nye fatet før omstikking.

/J

Er vel eeegentlig ikke vits i å stikke om. Mer jobb. bare lag et hull og hell de oppi.
 
Tilbake
Topp