Meske eller skylle?

Jeg antar at skyllingen har en viss funksjon utover å muliggjøre større brygg siden man kan meske med mindre vann og fylle på vha skylling etterpå. Altså at skyllingen får ut noe ekstra utbytte.
Hvis det er slik, hva er den ideelle kombinasjonen av mesking og skylling? Satt på spisse kan jeg jo meske 5kg malt med 10 liter vann og skylle masse etterpå, og den motsatte ytterligheten er å bare meske og ikke skylle.
Noen som forstår spørsmålet, og som har synspunktet på dette?
 
Du må ha nok vann til å holde all malten i løsning slik at enzymaktiviteten blir optimal og kommer til all stivelsen, og ikke minst får konvertert denne, før meskingen er over. Skyllingen skyller ut sukkeret som fortsatt er igjen i masken etter mesking. Derfor er det lurt å finne det optimale forholdet mellom meskevann og skyllevann. :)
 
Det er mulig å overskylle. Det som skjer da er at du vanner ut mesken så mye av det ikke er så mye buffer igjen i vannet slik at pH stiger og da vasker du med deg usmaker fra malten. Da jeg drev på med tre kjeler så la jeg meg på 50/50 for å vite hva slags effektivitet jeg fikk ut. Man får selvsagt mindre skyllevann desto mer malt man bruker, men man kan alltids koke lengre.
 
Det er mulig å overskylle. Det som skjer da er at du vanner ut mesken så mye av det ikke er så mye buffer igjen i vannet slik at pH stiger og da vasker du med deg usmaker fra malten. Da jeg drev på med tre kjeler så la jeg meg på 50/50 for å vite hva slags effektivitet jeg fikk ut. Man får selvsagt mindre skyllevann desto mer malt man bruker, men man kan alltids koke lengre.
Dette var interessant. Jeg har et slikt oppsett, og sliter med en slik problematikk som du nevner, til tross for at jeg måler pH, justerer vann og i det hele tatt. Betyr dette at jeg roughly bør tenke 15-16 liter vann til mesk og tilsvarende til skylling på et brygg hvor målet er ca 20 (pluss) liter i gjæringskaret, forutsatt at det da forsvinner i overkant av ti liter i kok og mesk/mask?
Ser at dette ble framstilt litt rotete; håper du forstår hva jeg mener.
 
Dette var interessant. Jeg har et slikt oppsett, og sliter med en slik problematikk som du nevner, til tross for at jeg måler pH, justerer vann og i det hele tatt. Betyr dette at jeg roughly bør tenke 15-16 liter vann til mesk og tilsvarende til skylling på et brygg hvor målet er ca 20 (pluss) liter i gjæringskaret, forutsatt at det da forsvinner i overkant av ti liter i kok og mesk/mask?
Ser at dette ble framstilt litt rotete; håper du forstår hva jeg mener.

Med "slik problematikk" mener du da at ølet smaker litt off, eller at du bommer på OG?
 
Med "slik problematikk" mener du da at ølet smaker litt off, eller at du bommer på OG?
Beklager: Jeg mener at ølet får en slags beskhet/snerp i ettersmaken som jeg identifiserer som astringens. Tenkte dette kunne tilsvare de usmakene du henviser til ved "feil" i skyllinga på trekjelers oppsett.
 
Beklager: Jeg mener at ølet får en slags beskhet/snerp i ettersmaken som jeg identifiserer som astringens. Tenkte dette kunne tilsvare de usmakene du henviser til ved "feil" i skyllinga på trekjelers oppsett.
Det høres riktig ut ja, hvis du skyller med mye vann ifht meskevann, uten å skru ned pH'en på skyllevannet, eller stoppe tidlig nok med skylling, men da er det ikke sikkert du får nok volum til kok..

F, eks, hvis du lager en stout er det litt mindre farlig siden de mørke malt-typene senker pH'en naturlig i mesken, da har du mer å gå på. Men hvis du skal lage en pils f.eks, eller noe annet med lite maltmengde og lys malt er det fort gjort med mindre du justerer vannet. Maltbaser med mindre malt vil gi deg mer skyllevann. som kan gi det resultatet, hvis SG på siste avrenningene er lav nok og pH'en er høy nok så smaker det ikke knall. OG'en blir bumpet siden du får med masse sukker, men kvaliteten på det du får ut synker tilsvarende. Smak på de siste avrenningene en gang.

Hvis du brygger lyst og lett så bør du få deg en syre du kan tilsette både skyllevann og meskevann for å senke pH, fosforsyre er å anbefale, og en liten doseringssprøyte fra apoteket.
 
Med skylling i omganger (batch sparging) får du ikke det problemet.Utbyttet blir noe lavere, men faktisk ikke så mye. Og så er det enkelt:). Aldri mer kontinuerlig skylling på meg, i alle fall!
 
Det høres riktig ut ja, hvis du skyller med mye vann ifht meskevann, uten å skru ned pH'en på skyllevannet, eller stoppe tidlig nok med skylling, men da er det ikke sikkert du får nok volum til kok..

F, eks, hvis du lager en stout er det litt mindre farlig siden de mørke malt-typene senker pH'en naturlig i mesken, da har du mer å gå på. Men hvis du skal lage en pils f.eks, eller noe annet med lite maltmengde og lys malt er det fort gjort med mindre du justerer vannet. Maltbaser med mindre malt vil gi deg mer skyllevann. som kan gi det resultatet, hvis SG på siste avrenningene er lav nok og pH'en er høy nok så smaker det ikke knall. OG'en blir bumpet siden du får med masse sukker, men kvaliteten på det du får ut synker tilsvarende. Smak på de siste avrenningene en gang.

Hvis du brygger lyst og lett så bør du få deg en syre du kan tilsette både skyllevann og meskevann for å senke pH, fosforsyre er å anbefale, og en liten doseringssprøyte fra apoteket.
Jeg har jo begynt å justere pH etter glennrlies kalkulator, men beskheten er der fortsatt. Måler pH gjør jeg også, selv om det er bare med strips. Har også smakt på de siste avrenningene, og måler SG med refraktometer til godt over 1,015. Har for øvrig erfart at det funker mye bedre med mørke malt-typer, som du nevner.
Ulempen med å bruke mindre skyllevann er jo effektiviteten, men det kan jeg leve med. Så lenge jeg har plass til litt ekstra malt i meskekaret, burde dette gå greit.
 
Med skylling i omganger (batch sparging) får du ikke det problemet.Utbyttet blir noe lavere, men faktisk ikke så mye. Og så er det enkelt:). Aldri mer kontinuerlig skylling på meg, i alle fall!
Med mitt oppsett (tre kjeler) er det mye enklere med kontinuerlig skylling enn med batch sparging, bare så det er sagt. Går nesten av seg selv.
 
Med skylling i omganger (batch sparging) får du ikke det problemet.Utbyttet blir noe lavere, men faktisk ikke så mye. Og så er det enkelt:). Aldri mer kontinuerlig skylling på meg, i alle fall!
Hei.spør kanskje litt dumt. Men hva mener du med skylling kontinuerlig (batch sparging). E enda i stadiet der en prøver å forstå "bryggeri språket". Vil det si at du sirkulerer under mesking og at du da trenger mindre skyllevann?
 
Hei.spør kanskje litt dumt. Men hva mener du med skylling kontinuerlig (batch sparging). E enda i stadiet der en prøver å forstå "bryggeri språket". Vil det si at du sirkulerer under mesking og at du da trenger mindre skyllevann?

Det vil si at man f.eks. tapper av alt vørter etter endt mesking, tilsetter en oppmålt mengde skyllevann og lar det stå 10-15 minutter før man også tapper dette av.

Med BIAB flytter man posen med malt over i en annen beholder og tilsetter skyllevann.
 
Det vil si at man f.eks. tapper av alt vørter etter endt mesking, tilsetter en oppmålt mengde skyllevann og lar det stå 10-15 minutter før man også tapper dette av.

Med BIAB flytter man posen med malt over i en annen beholder og tilsetter skyllevann.
Aah.. Takk for svar :)
 
Med mitt oppsett (tre kjeler) er det mye enklere med kontinuerlig skylling enn med batch sparging, bare så det er sagt. Går nesten av seg selv.

Ah, så du er av de heldige - eller flinke og flittige;) - som har et fast oppsett? Det forandrer saken (antar jeg) :). Jeg styra fælt med å rigge skylleutstyret opp og ned, og pumpa var det stadig noe tull med. Og så er jeg ikke så teknisk av meg, så det er godt å ha minst mulig og enklest mulig utstyr å bekymre seg for.
 
Ah, så du er av de heldige - eller flinke og flittige;) - som har et fast oppsett? Det forandrer saken (antar jeg) :). Jeg styra fælt med å rigge skylleutstyret opp og ned, og pumpa var det stadig noe tull med. Og så er jeg ikke så teknisk av meg, så det er godt å ha minst mulig og enklest mulig utstyr å bekymre seg for.
Bruker ikke pumpe. Etter å ha sirkulert mesken, tapper jeg denne med sakte flow i kokekaret. Samtidig etterfyller jeg med skyllevann fra eget kar (HLT) over maltsenga i meskekaret, og forsøker å ha så lik flow som mulig på dette. Bruker høydeforskjell som eneste "hjelpemiddel". Etter at det har kommet noen liter i kokekaret, fyrer jeg opp gassen på relativt svak varme, slik at den gradvis kan komme opp mot koketemperatur samtidig med at jeg skyller.
Brygger i utebod, og kan dermed bruke gass, noe som er effektivt mtp tidsbruk.
 
Hei.spør kanskje litt dumt. Men hva mener du med skylling kontinuerlig (batch sparging). E enda i stadiet der en prøver å forstå "bryggeri språket". Vil det si at du sirkulerer under mesking og at du da trenger mindre skyllevann?
Je
Det vil si at man f.eks. tapper av alt vørter etter endt mesking, tilsetter en oppmålt mengde skyllevann og lar det stå 10-15 minutter før man også tapper dette av.

Med BIAB flytter man posen med malt over i en annen beholder og tilsetter skyllevann.
Jeg gjør det litt annerledes, se svaret mitt til Finn over. Dette kalles visst "fly sparging", tror jeg.
 
Tilbake
Topp