Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
En annen fordel med batch sparge er at du er 100% sikker på å ikke trekke ut tanniner.
Hvorfor ikke?En annen fordel med batch sparge er at du er 100% sikker på å ikke trekke ut tanniner.
Ja, hvis du ikke har for varmt skyllevann da. Si, 25 liter batch og 5 kilo malt, renner av 20 liter sweet wort, tilsetter 10 liter vann i masken og rører, lar stå, og tapper av 10 liter med 1.02 SGish? Og får 30 liter sg 1.042-44 til kok. Da risker man aldri å skylle "for mye". Hvilken gravity har du på normalstyrke øl second runnings @Finn Berger ?Hvorfor ikke?
Ja, man kan jo alltid konstruere en situasjon der man blir utsatt for det og heller burde tilsatt vann.Men hvis man vil lage en lav OG/lettøl, og skyller dobbelt.
Hvorfor ikke?
Du kommer ikke så lavt i SG at det er noen fare. Om du bruker mange nok skyllinger kommer du selvfølgelig til slutt ned under 1.010, men det skjer ikke i praksis, og i alle fall ikke om du bare tapper to ganger. Braukaiser gjorde noen forsøk med det der en gang, og konkluderte med at det ikke skulle være mulig å komme for lavt.
Jeg tapper normalt ut 2 X 16-18 liter. Om du tenker deg at det er nok sukker igjen i mesken etter den første tappingen til å få ut 18 liter med 1.022, så vil du, om du i stedet skyller med 18 liter, få ut noe som ligger en del høyere til å begynne med, men du vil ende tilsvarende mye lavere. Å drive batch spargingen så langt at du får 18 liter med en farlig lav SG, er en nokså absurd tanke.
@Steinar Huneide Jeg målte en gang for ikke lenge siden, og det var vel 1.022 jeg fikk.
Det er plenty kapasitet til å holde pH nede igjen i masken etter første tapping, sjøl med lyse øl, til at det ikke er noen fare når du har normalt bløtt vann. Jeg sjekka faktisk sist jeg brygga pils, for noen dager siden, og pH i andre tapping lå vel på 5,4.
Ja, man kan jo alltid konstruere en situasjon der man blir utsatt for det og heller burde tilsatt vann.
Har du laget og målt lettøl?
Ikke noe svakere enn 3,2%, tror jeg.
Men uansett; det ville ikke vært noe poeng i å ta ut 18 liter med en OG på 1.009. Hva skulle den brukes til? Du må vel bruke helt andre metoder hvis du skal brygge noe som er tilnærmet alkoholfritt.
@Miguel dette er jo hva vi svarer på. Ikke lettøl.Hmm,tilbake til denne tråden jeg startet for en tid siden. Jeg klarer ikke få riktig OG for tiden og klarer ikke finne feilen. Bruker Grainfather. Sannsynligvis har jeg rett og slett dårlig meskeeffektivitet. I dag fikk jeg 1,040 mot 1,048 i følge oppskriften for en Ølbrygging Tørr Stout. Jeg la inn 80% effektivitet i GF kalkulator. Normalt rører jeg regelmessig i mesken under resirkulasjon. Prøvde noe nytt i dag og rørte heller masse i 10 minutter før jeg startet pumpa. Det hjalp i hvertfall ikke.
@Miguel dette er jo hva vi svarer på. Ikke lettøl.
Ja man burde jo det hvis man vet hva man driver med, men hvis man skulle partiskylt såpass hardt for å få til det ølet, så er det jo ikke 100% risikofritt mtp tanniner. Jeg spurte bare på hvorfor partiskylling tilsynelatende skal være en metode som 100% sikkert ikke gir tanniner, det var ikke gitt noe annen info at sånn er det. Under gitte forhold så er det også helt umulig å få tanniner med kontinuerlig skylling.
Isolert sett kan man sikkert tolke det dithen ja, men var jo en del svar før det som var i sammenheng.Jeg mener at innlegget du skrev kan leses som at partiskylling er risikofritt mtp tanniner. Lurte på om jeg hadde gått glipp av noe.
Isolert sett kan man sikkert tolke det dithen ja, men var jo en del svar før det som var i sammenheng.
"gitte forhold"?
Sjølsagt kan du få ut tanniner når du batch sparger - hvis du gir blaffen i å kontrollere temperaturen på skyllevannet (skjønt jeg tviler på at sjøl det under normale forhold ville bli så ille), og hvis du ikke har styr på pH i mesken i det hele tatt. Men gitt at du ikke er helt uvitende om det du holder på med, så får du ikke merkbar tanninekstraksjon når du batch sparger. (Du får alltid noe tanninekstraksjon, men det er ikke det vi snakker om.)
Sjølsagt får du ikke problemer når du driver med kontinuerlig skylling, heller, hvis du gjør det riktig. Men du har en risiko der, likevel, som ikke finnes når du batch sparger, nemlig risikoen for å drive jakten på effektivitet så langt at du tar ut vørter med så lav SG at du får tanniner.
Nå var vel @Steinar Huneide sitt poeng at batch sparging var en enkel måte å sikre seg en rimelig effektivitet på hvis man sleit med å få det med kontinuerlig skylling - dette med null risiko for tanniner var bare et tileggspoeng.