Jeg har hatt en dobbelbock stående på et kar i kjelleren i litt over en måned, og rett og slett ikke tatt meg bryet til å tappe på flasker. Så jeg tenkte for meg selv i mitt stille sinn, hva om jeg fryser denne for å se hva som skjer? Med inspirasjon fra @Einar Michelsen sitt eisbock-prosjekt og stort gruppepress fra @Staro og @Miguel så kunne jeg ikke annet enn å gå for gull.
Originaløl:
Dobbelbock
2308 Munich lager(10ºC i tre uker, ingen diacetylrast).
22 liter
OG: 1.094
FG: 1.023
ABV: 10.22%
IBU: 25
Min metode:
Det første jeg gjorde var å sette gjæringsfryseren min på -10ºC og lot det stå til i 24 timer. Jeg brukte så en sil og løftet ut cirka 4 liter. Så lot jeg ølet stå i noen dager på +5ºC før jeg senket temperaturen til -10ºC igjen i 24 timer og fikk så ut cirka 3 liter til med is/slush og satt da igjen med 15 liter.
Jeg målte så FG til 1.026. Med litt kalkis-hjelp fra @Miguel så ble ny OG 1.131, som gir en alkoholstyrke på rett under 14%. Ølet ble så tappet på fat og purget med Co2.
Et par erfaringer jeg har gjort meg:
- Neste gang bør jeg tenke mer på å minimere oksidasjonsfaren ved å kun fryse èn gang og tappe fra bunn.
- Hevert og slush går ikke sammen. Det var til tider vanskelig å få den jævla ølen ned i fatet.
- Slangen til heverten ble steinhard og vanskelig å håndtere.
- Ha mer øl tilgjengelig for frysing.
- Ikke bruk vann i gjærlåsen(haha)
Smaksnotater:
Huttemegtu, den lille prøven jeg tok er meget god. Mørke frukter, lakris, bittelitt sjokolade, alkoholvarme, noe alkohol-aktig i aroma uten å være for mye), litt banan. Jeg merker ikke mye oksidasjon ennå, men ølet er såpass kraftig at det blir vanskelig for amatør-nesen min å klare å finne det fram.
generelt:
Dette er et øl det var veldig gøy å lage. Mer håndverk gir meg glede. Neste gang vil jeg prøve å brygge mer, tappe fra bunn og se hvor langt jeg kan pushe det. Hvis noen har noen kloke metoder for å regne ut ABV på frysedestillering så tar jeg gjerne imot det.
Hvis du vil smake denne bør du dukke opp på IKT-NM i slutten av oktober. Da blir den servert!
Originaløl:
Dobbelbock
2308 Munich lager(10ºC i tre uker, ingen diacetylrast).
22 liter
OG: 1.094
FG: 1.023
ABV: 10.22%
IBU: 25
Min metode:
Det første jeg gjorde var å sette gjæringsfryseren min på -10ºC og lot det stå til i 24 timer. Jeg brukte så en sil og løftet ut cirka 4 liter. Så lot jeg ølet stå i noen dager på +5ºC før jeg senket temperaturen til -10ºC igjen i 24 timer og fikk så ut cirka 3 liter til med is/slush og satt da igjen med 15 liter.
Jeg målte så FG til 1.026. Med litt kalkis-hjelp fra @Miguel så ble ny OG 1.131, som gir en alkoholstyrke på rett under 14%. Ølet ble så tappet på fat og purget med Co2.
Et par erfaringer jeg har gjort meg:
- Neste gang bør jeg tenke mer på å minimere oksidasjonsfaren ved å kun fryse èn gang og tappe fra bunn.
- Hevert og slush går ikke sammen. Det var til tider vanskelig å få den jævla ølen ned i fatet.
- Slangen til heverten ble steinhard og vanskelig å håndtere.
- Ha mer øl tilgjengelig for frysing.
- Ikke bruk vann i gjærlåsen(haha)
Smaksnotater:
Huttemegtu, den lille prøven jeg tok er meget god. Mørke frukter, lakris, bittelitt sjokolade, alkoholvarme, noe alkohol-aktig i aroma uten å være for mye), litt banan. Jeg merker ikke mye oksidasjon ennå, men ølet er såpass kraftig at det blir vanskelig for amatør-nesen min å klare å finne det fram.
generelt:
Dette er et øl det var veldig gøy å lage. Mer håndverk gir meg glede. Neste gang vil jeg prøve å brygge mer, tappe fra bunn og se hvor langt jeg kan pushe det. Hvis noen har noen kloke metoder for å regne ut ABV på frysedestillering så tar jeg gjerne imot det.
Hvis du vil smake denne bør du dukke opp på IKT-NM i slutten av oktober. Da blir den servert!