Det synes å være opplest og vedtatt at Speidel ikke egner seg for brygging med OG over 1.060. Ikke for å motbevise dette, men simpelthen fordi at jeg fikk lyst til å brygge et spesielt øl med med høyere OG og alkohol og dernest et øl med mye smak. Derfor satt jeg i gang med noe som ikke passer for Speidel. Speidel 20L har en maltbegrensning på 6kg som gir maksimum en OG på 1.060. Men hvis du derimot mesker med 2 ganger 6 kg blir det noe annet. Mye jobb? Nei faktisk ikke, men litt mer tid. Å meske i 2 trinn med Speidel er uansett en mindre jobb enn å meske med andre metoder. Når du har mesket trinn 1 så er det bare å tømme maltrøret og fylle på ny malt og programmere på nytt. Ikke veldiug mye jobb og lite søl. Speidelen kontrollerer tempe'en på en glimrende måte og gir deg ubegrensede variasjoner i meskeprogrammet. Alt i alt er det veldig lite jobb å meske med Speidel. Jeg hadde en 8 timers bryggedag, men på denne tiden gjorde jeg også mange andre ting: av isa frysern, pakka elgkjøtt, henta pakke i posten, monterte tv på vegg, var på OBS og henta noen vedsekker, så på Quisdan osv. Det vil si at Speidelen ordner seg selv med mesking og temp.kontroll.
Jeg har ellers lest Gustav sine erfaringer og utfordringer med 3 trinns mesking på 20L Speidel.
Så til planen min
Ølen har jeg kalt for Møllenberger Extra. Hva dette egentlig er vet jeg ikke. Noen som har et forslag?
Trinn 1:
4500 pale malt
1000 münchener
400 vienna cara
100 mørk krystallmalt
Innmesk 62°C
1. rast: 75 minutter ved 63°C
Vann:
20 liter ved innmesk
6 liter skyllevann 63°C etter ferdig mesking 1. rast
Kommentar etter erfaring med trinn 1.
Min plan med 75 minutter mesking på 'bare' 63 grader var at jeg skulle få et godt gjærbart sukker. Og så meske i steg på neste trinn.
Vannmengden på 20 Liter er en smule for lite. Etter å ha tømt maltrøret og satt det på plass igjen var det litt for lite vann/mesk. Ved ny programmering for trinn 2 så var det for lite vann/mesk i karet slik at varmeelmentet gikk tørr og det lukta litt svidd før jeg ble oppmerksom på problemet. Speidelen pumpa vannet opp i maltrøret og tømte således meskekaret. Bruk heller et par liter mer.
Jeg hadde planlagt å måle OG etter trinn 1, men det glemte jeg så jeg vet faktisk ikke.
Angrer ellers på den mørke krystallmalten for mesken ble mørkere enn jeg hadde planlagt. Hadde gjort seg med et sterkt øl som var lysere.
Trinn 2:
3000 pilsnermalt
3000 pale malt
Vann/mesk: litt over 20 liters merket, - sannsynligvis 22 liter.
10 liter skyllevann liter skyllevann
Innmesk 63°C
1. rast 45 min 64°C
2. rast 30 min 72°C
3. rast 15 min 78°C
Koketid
Koketid vørter: 90 min
OG = 1.100
OG ble høyere enn det jeg hadde som målsetting og jeg var ellers i tvil om jeg hadde nok gjær til en så høy OG selvom jeg hadde kalkulert etter alle kunstens regler etter Mr Malty og Wyeast-calc med en god sikkerhetsmargin. Hadde dessuten en litt gammel gjær så det var mye tvil tilstede.
Derfor kokte jeg opp 1 liter vann som ble kjølt ned til 20 grader og tilsatte.
OG redusert til 1.094. Målt etter at gjær var tilsatt.
Humle
70 gram Northern Brewer 12.3 % alfa pellets koketid 60 min
30 gram Nugget 14,2 % alfa pellets koketid 20 min
30 gram Nugget 14,2 % alfa pellets koketid 3 min + avkjøling
10 g Klar Urt
5 g gjærnæring
Wyeast 1318 London Ale III
Temp ved tilsetting av gjær: 19 grader.
Luftpumpe i 1 time etter tilsetting av gjær.
Gjæring starta minutter etter at gjærlås var satt.
Gjæring med 30 plopp i minuttet etter en time.
Planlagt gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Modning/sekundærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Jeg skal komme med oppfølging når jeg stikker om etter 10 dager.
Kommenter gjerne.
Jeg har ellers lest Gustav sine erfaringer og utfordringer med 3 trinns mesking på 20L Speidel.
Så til planen min
Ølen har jeg kalt for Møllenberger Extra. Hva dette egentlig er vet jeg ikke. Noen som har et forslag?
Trinn 1:
4500 pale malt
1000 münchener
400 vienna cara
100 mørk krystallmalt
Innmesk 62°C
1. rast: 75 minutter ved 63°C
Vann:
20 liter ved innmesk
6 liter skyllevann 63°C etter ferdig mesking 1. rast
Kommentar etter erfaring med trinn 1.
Min plan med 75 minutter mesking på 'bare' 63 grader var at jeg skulle få et godt gjærbart sukker. Og så meske i steg på neste trinn.
Vannmengden på 20 Liter er en smule for lite. Etter å ha tømt maltrøret og satt det på plass igjen var det litt for lite vann/mesk. Ved ny programmering for trinn 2 så var det for lite vann/mesk i karet slik at varmeelmentet gikk tørr og det lukta litt svidd før jeg ble oppmerksom på problemet. Speidelen pumpa vannet opp i maltrøret og tømte således meskekaret. Bruk heller et par liter mer.
Jeg hadde planlagt å måle OG etter trinn 1, men det glemte jeg så jeg vet faktisk ikke.
Angrer ellers på den mørke krystallmalten for mesken ble mørkere enn jeg hadde planlagt. Hadde gjort seg med et sterkt øl som var lysere.
Trinn 2:
3000 pilsnermalt
3000 pale malt
Vann/mesk: litt over 20 liters merket, - sannsynligvis 22 liter.
10 liter skyllevann liter skyllevann
Innmesk 63°C
1. rast 45 min 64°C
2. rast 30 min 72°C
3. rast 15 min 78°C
Koketid
Koketid vørter: 90 min
OG = 1.100
OG ble høyere enn det jeg hadde som målsetting og jeg var ellers i tvil om jeg hadde nok gjær til en så høy OG selvom jeg hadde kalkulert etter alle kunstens regler etter Mr Malty og Wyeast-calc med en god sikkerhetsmargin. Hadde dessuten en litt gammel gjær så det var mye tvil tilstede.
Derfor kokte jeg opp 1 liter vann som ble kjølt ned til 20 grader og tilsatte.
OG redusert til 1.094. Målt etter at gjær var tilsatt.
Humle
70 gram Northern Brewer 12.3 % alfa pellets koketid 60 min
30 gram Nugget 14,2 % alfa pellets koketid 20 min
30 gram Nugget 14,2 % alfa pellets koketid 3 min + avkjøling
10 g Klar Urt
5 g gjærnæring
Wyeast 1318 London Ale III
Temp ved tilsetting av gjær: 19 grader.
Luftpumpe i 1 time etter tilsetting av gjær.
Gjæring starta minutter etter at gjærlås var satt.
Gjæring med 30 plopp i minuttet etter en time.
Planlagt gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Modning/sekundærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Jeg skal komme med oppfølging når jeg stikker om etter 10 dager.
Kommenter gjerne.