Nope, det stemmer ikke helt at alt alkoholfritt øl inneholder gjær. Estrella damm uten alkohol oppgir ikke gjær i ingredienslisten sin. Det var denne hun tålte å drikke. Det meste annen øl reagerer hun på, cider tåler hun heller ikke...
(I denne sammenhengen er pils fra de store bryggeriene, ikke diverse mikrobrygg, og alkoholfritt øl er av pilsnertype, ikke hveteøl.)
Det er helt korrekt at alkoholfritt øl ikke inneholder gjær, men det gjør ikke pils heller.
Gjær er nødvendig både i produksjon av vanlig pils og alkoholfritt øl. De vanligste alkoholfrie ølene produseres ved at vørteren tilsettes gjær i en gjæringstank ved lav temperatur og i relativt kort tid. Så filtreres gjæren vekk og ølet pasturiseres. Pils lages på samme måte, men gjæren tilsettes ved høyere temperatur og er i kontakt med vørteren lenger, slik at det dannes alkohol. Så filtreres ølet og det pasteuriseres. Prosessen er altså forbausende lik.
Det er helt forskjellige merkeregler for alkoholfri og alkoholholdig drikke. Alkoholholdig drikke skal merkes med alkoholinnhold, og ikke så mye mer. Mange bryggerier oppgir hva de bruker for å lage ølet, og der er gjær selvfølgelig med, men dette er ikke ei ingrediensliste, som man finner på alkoholfritt øl og andre næringsmidler. Her skal ikke gjæren være med, ettersom den jo er filtrert vekk og ikke noe som du vil finne i ølet. Det er verdt å merke seg at de ikke nevner alkohol heller, selv om det kan være minimale mengder også i alkoholfritt øl.
Det er altså like lite gjær i pils og alkoholfritt øl. Begge deler er filtrert på samme måte, som regel med sentrifuge og sterilfiltrering.
Jeg er ganske sikker på at reaksjonen skyldes noe annet enn gjær.
(Mikrobryggerier som ikke filtrerer, hveteøl som skal inneholde gjær og andre spesialøl er en annen diskusjon. Der vil det være gjær på flaskene.)