1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Neipa, slå den ut eller blir den drikkende mon tro?

En tråd i 'Råvarer' startet av Ullaen, 7 Okt 2019.

 1. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  På nettet - og jeg er ikke i stand til å finne igjen hvor. Bare å google ivei, er jeg redd.
   
  YngveKL liker dette.
 3. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  YngveKL liker dette.
 4. Ullaen

  Ullaen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Rogaland


  Kan bare meddele at denne batchen ble helt nydelig....Nå er den 10 dager gammel og det finnes ingen melke-aktig bi smak og heller er den ikke for sur, bare frisk og god........!!
   
 5. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Så bra du ikke hørte på meg :p
   
  Ullaen liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Og det blei nok humle:)?
   
 7. Ullaen

  Ullaen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Rogaland
  Ja det må jeg faktisk si at det ble :)....400gram som stod i oppskriften ble jo til 225gram siden jeg ikke hadde en anelse om hvordan denne ville smake.

  En liten Digresjon rundt dette med humle og aroma/hopstand tilsetning
  Jeg bruker humlepose der knuten står høyt slik at humlen får svelle ordentlig. Jeg rører ikke noe under hopstand, lar bare posen ligge i fred og ro. (grunn til jeg ikke rører er at jeg er redd bakterier og at det som skal bli bunnfall ikke blir det)
  Men,,,.. er det mye å hente på aroma/smak hvis jeg f.eks røre i de 30 minuttene og bør jeg droppe humleposen også???o_O
   
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg tror ikke du skal være så redd for bakterier - så lenge du jobber i rimelig reine omgivelser. Lufta stiger jo opp fra kjelen.

  Humlepose reduserer utbyttet, og om den ligger i ro vil jeg tro det blir ganske kraftig redusert - sjøl om du har den liggende så lenge som 30 minutter. Hvor mye det hjelper å røre med humlepose, veit jeg ikke - men det hjelper sikkert en del. Men jeg ville nok droppa humleposen - sjøl om det øker mengden bunnfall kraftig. Det finnes forøvrig andre løsninger enn humlepose - som humlefilter, hop-spider.

  30 minutters hopstand er lenge. Det aller meste av uttrekket av oljer skjer ganske fort, så det er ikke så mye å tjene på å la det stå så lenge. Oljene fordamper jo, også (de ulike oljene fordamper ulikt lett, riktignok). Jeg tar sjansen på å si at 10 minutter er rikelig med tid, og rikeligere jo høyere temperatur du har.

  Over 70 grader isomeriseres alfasyra, også, så du får en merkbar økning i bitterheta. Det må tas med i betraktninga. Tenk på at det ikke bare er den humla du tilsetter i hopstand, men også den humla du har tilsatt tidligere, som avgir smaksstoffer.

  Vil du ha klar vørter, må du regne med at det tar tid før alt har lagt seg til på bunnen. Jeg lar mitt stå i ro minst tre kvarter etter at jeg fiska ut kjølespiralen. (Jeg rører helt til kjølinga er ferdig.)
   
  Ullaen liker dette.
 9. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Om det er 10 eller 30 minutter (eller alt imellom, eller over eller under) spørs vel en del på om det resirkuleres eller ikke, og sikkert noe annet og. Jeg pleide å gjøre 45 minutter tidligere, egentlig bare fordi jeg valgte å gjøre det. Men etterhvert så la jeg merke til noe. Etter en stund begynner det å lukte veldig godt ut av kjelen, da begynte jeg å stoppe. Det var vel litt etter humletype ca 20 minutter ved 55-60C.
   
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Oj, du gikk så lavt. Jeg la meg like under 70 grader, altså så høyt som mulig uten å få ekstra bitterhet med på kjøpet. Og det er klart at jo lavere temperatur, jo lengre tid trenger du - uten at jeg skal si jeg har noen klar ide om nøyaktig hvordan forholdet mellom temperatur og tid endrer seg etter hvert som temperaturen synker.

  Jeg har plukka mye fra de nyere beersmith-podcastene med Randy Mosher og Stan Hieronymus på dette området. Nå husker jeg ikke hvem som sa hva når, men en av dem sa i alle fall at det går ikke mange minuttene før det meste er trukket ut.

  Jeg er blitt litt usikker på vitsen med hopstand - og biotransformasjon. Den fineste og kraftigste humlearomaen får jeg stadig når jeg brygger Vestkyst etter originaloppskrifta. (Humle ved 30, 15 og 0 + tørrhopping etter at hovedgjæringa er over.) Jeg prøvde meg med NEIPA-humling på det ølet, og det blei ganske mye dårligere.

  Som sagt noen ganger, så er jeg veldig forsiktig med å generalisere ut fra mine egne erfaringer, men jeg skal prøve dette litt videre - og altså brygge NEIPA med humlingsskjemaet fra Vestkyst (men selvfølgelig andre humler).

  Men tilbake til hopstand: Jeg sleit med å unngå å få for mye bitterhet ut av de ganske solide dosene med høy-alfa-humle i hopstand som hører med i en NEIPA, og blei i alle fall veldig redd for de høyere temperaturene. Så løsninga mi blei å kjøre litt bitterhumle under kok, og så ikke noe i hopstand før jeg var nede på 68 grader. Men jeg er langt unna å kunne si hva som funker best - og kanskje ender jeg opp med å kutte ut hopstand.

  Jeg er spent på hva forskninga ender opp med her. Det skjer visst stadig noe der.

  (Jeg blei forresten litt lei av NEIPA etter noen brygg. Så nå er jeg egentlig inne i en klassisk IPA- og APA-periode når det gjelder det amerikanske. Men jeg har da likevel en NEIPA på tegnebrettet. "Kundene" mine ligger i startgropa for å bunkre opp før jul:p.)

  @Ullaen : Håper dette er relevant for deg. Men hvis det du nettopp har gjort, har resultert i et veldig godt øl, så er jo det et argument for å lukke ørene og fortsette å gjøre det samme;).
   
  Ullaen liker dette.
 11. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Jeg brygget samme øl om, om om og om i gjen mange ganger og landet på 60 grader som et sweet-spot. Jeg synes hopstand absolutt har noe for seg. Hvis man sitter og lukter på ei humle, tørrform, og også etter kok, tørrhumling og slikt, så mener jeg selv at myrcenen som jeg liker veldig godt, fordi den er så frisk som fy, er mye bedre ivaretatt etter en hopstand. Det er fortsatt varm temperatur, så man får en slags blanding av tørrhumle og kokehumle, bare at man fordamper (helst ikke bort) så mye oljer.
   
  Finn Berger liker dette.
 12. Ullaen

  Ullaen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Rogaland
  60 grader var noe lavt ja, men du syns at aromaen kommer godt fram da( neipa aroma )? pleier du og tilsette humle under kok også?
  Jeg kan lett prøve meg på en lavere temp enn 80 hvis det gir en mer framtredende humle aroma. Den oppskriften jeg bruker har jeg ingen humle i koken, er nok derfor temperaturen er såpassa høy slik at det blir noen IBU poeng likevel.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 13. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Jeg syes ikke det er lavt, fordi jeg "alltid" har gjort det etter å ha testet ut selv. Hvorfor fordampe bort ting. Har aldri skjønt hvorfor folk gjør hopstand på 80 grader, denne ikke-forståelsen går flere år tilbake. Men mulig jeg har gått glipp av noe, men 80 grader ga "ingenting" for meg slik jeg liker mine IPA'er iallefall, og det er myrcene-"drevet". Det er smak og behag, hvis 75, 70, 68 eller 80 eller whatvever funker fint så har man iallefall et utgangspunkt, om man vil prøve å slingre litt.

  Jeg var aldri noen neipa-fantast. Slik jeg har brygget IPA, straight up IPA fra starten av er for det meste bitter, 10 min, WP, DH. Winner i heimen hver gang.
   
  #33 Miguel, 31 Okt 2019
  Sist redigert: 31 Okt 2019
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Disse aromatiske oljene er, som du sier, nokså flyktige, og sånn sett skulle det gi mening å ha hopstand på lav temperatur. På den annen side så ekstraheres de vel også fortere på høyere temperaturer, og derfor trenger du ikke bruke så lang tid. Og tid er jo viktig: Jo lengre tid hopstanden tar, jo mer olje vil fordampe. Jeg tenker at du må se på resultatet av tid og temperatur her - og da er det kanskje like greit med litt høyere temperatur og kortere tid? Kanskje det til og med er mest effektivt å tilsette humle ved kokeslutt, og så kjøle ned fort?

  Jeg sier ikke at det er på hverken den ene eller den andre måten - jeg bare stiller spørsmålet. Og det er erfaringa med Vestkyst som har fått meg til å lure litt. Jeg vant klubbmesterskapet i Oslo (PF-type) nå med en helt fersk Vestkyst, og jeg er temmelig sikker på at det var den temmelig heftige aromaopplevelsen folk fikk, som gjorde utslag. (Her går all ære til Espen Lothe og oppskrifta hans:)!)

  Antakelig er det tørrhumlinga som er utslagsgivende for myrcene. Det påstår i alle fall Stan Hieronymus i denne podcasten (gå inn på 6-7 minutter og litt framover for å høre hva han sier om myrcene): Hop Oils in Beer Brewing with Stan Hieronymus - BeerSmith Podcast #152 | Home Brewing Beer Blog by BeerSmith™
   
 15. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Forskning er gjengitt i boken 'The new IPA'
  Det er langt flere komponenter enn først antatt som styrer en humles egnethet for hopstand. Mange av humlene har sammensetninger som varierer særdeles mye med egnethet i forskjellige bryggeteknikker og steg.
  Etter hva jeg skjønte, har Finn bestilt boken. Dere kan se frem mot et nytt år med nye referanser :)
   
  Finn Berger og erikraude liker dette.
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg kommer sikkert til å bestille den, dersom den ikke snart dukker opp i hyllene på Strømmen. Men inntil videre får du håndtere jobben aleine;).
   
  msevland liker dette.

Del denne siden