1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 09 SS1 - Andrimne Barley Wine - Gahr Smith-Gahrsen (Bergen)

En tråd i 'Sterk spesialøl' startet av Webmaster, 1 Apr 2009.

  1. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Done.
     
  2. Bård

    Bård
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Gamlebyen, Oslo
    Smakte 09 versjonen av denne på NØ i går. Det må da være noe av det beste jeg har smakt i denne kategorien øl. "Synd" at det skal ta 3 år før et slikt øl er på høyden, men utrolig inspirerende å smake. Blir nok et kloneforsøk på denne etterhvert!
     
  3. Dag

    Dag
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Jeg tok flaske nr tre av fire på lillejulaften (09-versjonen).Knall, bare synd det er 11 måneder til jeg kan ta den siste...
     
  4. AndersBolager

    AndersBolager
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Digg :) Jeg får håpe de har en flaske igjen til vi kommer tilbake i mars. Jeg har en i kjelleren, men den skal få stå lenge.

    Gahr: Takk.
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Om noen har planer om å forsøke å klone Nøgne Ø-versjonen av ølet, er det en deljusteringer som bør gjøres i forhold til oppskriften som ligger på forumet, selv om du vil få øl som likner med å følge originaloppskriften også. I NØ-versjonen ble det brukt Thomas Fawcett-malt som base, TF caramalt på 30 EBC, TF crystal på 150 EBC, og Brewferm Special B på 300 EBC. Bitterhumlen var Brewers' Gold. For å treffe OG måtte vi også koke det inn i hele 4 timer...

    Personlig er jeg veldig fornøyd med hvorden NØ-ølet har utviklet seg, selv om jeg nok likevel holder en knapp på hjemmebrygget. ;)

    Bare hyggelig!
     
    arefsahl liker dette.
  6. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Var også så heldig at jeg fikk prøve dette brygget igjen på lørdag. Har blitt skikkelig snop, men holder enda en knapp på hjemmebryggerversjonen. Må nok få laget meg en klone selv og se om det blir noe :)
     
  7. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg skal forøvrig lage en ny versjon om ikke så lenge selv. Blir ikke egentlig samme ølet, men barleywine er moro, uansett.
     
  8. Torber

    Torber
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Da lager jeg et forsøk på denne i morgen, smaksnoter kan deles om et år eller så. Jeg tenker forresten å sprette den siste NØ-versjonen som oppvarming :)
     
  9. e1r1k1

    e1r1k1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei Gahr, dersom du (eller noen andre med peiling på denne oppskriften) skulle lese dette:

    Hva tenker du/dere om å brygge Nøgne Ø oppskriften (siden jeg har 50L meskekapasitet), men kutter ned litt på Pale malt, og tilsetter noe melasse sukker og chocolate malt? Prøver egentlig å kombinere denne litt med oppskriften til Gahr fra NM 2007 (spesial-juleøl), dette for å få litt mer julepreg på barley-winen.

    På forhånd takk :)
     
  10. Bendik Slind

    Bendik Slind
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Malvik
    Hei, tenkte å sette denne til helga. Det jeg lurer på er om det er bedre å tilsette spraymalten underveis i primærgjæringen fremfor i kok? Eks 1000 g spraymalt, 1l vann kokt i 15 min, kjølt ned og tilsatt etter ca 2 dager i gjæringa. Og 750g etter 4-5 dager? Vil man ikke da unngå sukkersjokk for gjæren, samtidig trenger ikke starteren ikke være så stor?
     
  11. olekjetil

    olekjetil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hole, Buskerud
    Hei! Smakte for flere år siden NøgneØ versjonen av dette brygget og er nå klar for hjemmebryggerversjonen. Har STORE forventninger. Jeg bruker min Speidel i bryggeprosessen, så det blir dobbel mesk. Skal sette min første gjærstarter med magnetrører og lurer på hvilket malt man bruker i denne. Bruker man en del av spraymalten? - og i tilfellet hvor mye? Hvor lenge før settes starteren i dette tilfellet? Takker for all hjelp!
     
  12. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    olekjetil liker dette.
  13. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har klargjort for å brygge Gahrs Andrimne Barley Wine basert på det som står i Hånd Til Mund så tar spørsmål til oppskriften her siden det er mye samme ølet så vidt jeg skjønner. I boka er det brukt Cascade-humle men får ikke IBU og humlemengde til å henge i hop. Cascade'n min har 7% alfa og er angitt i oppskrift som følger:

    95g - 60 min
    36g - 15 min
    36g - 2 min .

    Da ender jeg på IBU 45 i Beercalc, og ikke IBU 65 . Dersom jeg kjører 135 g til bitter i stedet for 95 g ender jeg på riktig IBU. Er dette å foretrekke? Eller vil det bli for mye "gress" eller noe annet uønsket av dette?
     
  14. AndersBolager

    AndersBolager
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Jeg har nå laget to batcher av denne på lys tørr maltekstrakt, Special B og noe mellom mørk karamellmalt (vet dessverre ikke EBC) og gjær og humle som i oppskrifta. Ble en god del mørkere enn Nøgne Ø sin, men knallgod. Den ene flaska jeg klarte å la stå i halv annet år var verd ventetida, så av batch 2 gikk to flasker til langtidslagring. Så det går altså fint å få denne til med maltekstrakt uten noe form for mesking.
     
  15. AndersBolager

    AndersBolager
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Hmm. Jeg har ikke lest boka, så vet vel ikke helt hva jeg svarer på, men jeg får ikke Cascade helt til å stemme. Det er en av mine favoritt humler, men dette er da ment å være en engelsk barley wine?
     
  16. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du har et poeng. I boka står det amerikansk versjon ;)
     
    Rolse liker dette.
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Gahr har vel brukt Noonan, vet ikke hva som er brukt i Beercalc. Kanskje du kommer nærmere da?
     
  18. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Burde vel hatt noe med høyere alfasyre enn de 7% hvertfall, men skjønner ikke hvordan oppskriften ender på 67 IBU. Ser for øvrig nå at det står både 80 g og 95 g på samme bitterhumle. Om man summerer de to kan det jo kanskje stemme :D

    Ellers kan jeg vel bare hoste opp en bitterhumle med noe mer alfasyre ja.. Har både noe Columbus (16%) og Galena (12%) liggende i frysen. Mulig det funker bedre enn å øke mengden cascade betraktelig.
     

    Vedlagte filer:

  19. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Gahr bruker vel Magnum på 60 min og EKG på 15 og 5 min?. Jeg hadde litt lite Magnum og supplerte derfor med 40 gr. Columbus på 60 min for å treffe IBU. (50 l.) Jeg satset på en IBU på 52 og en ABV på 12 %.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Har du noen smaksnoter?? :)
     

Del denne siden