NM 2023 - den store diskusjonstråden

Mulig dette kan/bør være i ein anna tråd, men får ofte trekk for lav karbonering. Bruker beer-gun og karbonerer litt høgt på fatet, men dog... Kva gjer De andre? Er det flaskekarbonering som er tingen, eller er Nukatap/ iTap eller andre bedre til fylling av flasker?
 
Mulig dette kan/bør være i ein anna tråd, men får ofte trekk for lav karbonering. Bruker beer-gun og karbonerer litt høgt på fatet, men dog... Kva gjer De andre? Er det flaskekarbonering som er tingen, eller er Nukatap/ iTap eller andre bedre til fylling av flasker?
Jeg har brukt BMWDNNSBG( Biermuncher's We Don't Need No Stinking Beer Gun), den ga okey karbonering. Så over til Nukatap, lavere karbonering, og er nå på iTap, som gir minst karboneringstap av de 3.

Aldri prøvd beer gun, men siden det ikke er mottrykk vil jeg anta at det forsvinner mer.
 
Jeg har brukt BMWDNNSBG( Biermuncher's We Don't Need No Stinking Beer Gun), den ga okey karbonering. Så over til Nukatap, lavere karbonering, og er nå på iTap, som gir minst karboneringstap av de 3.

Aldri prøvd beer gun, men siden det ikke er mottrykk vil jeg anta at det forsvinner mer.
Det var litt av et akronym! Vurderer å gå over til iTap. Har gått sånn midt på treet i år med innsendte øl. Eit har hamna i feil klasse, eit vart karakterisert frå bra til "vil ikkje drikke". Og eit par som er ok. Ingen toppscore, så har litt å jobbe med til neste NM. Felles for nesten alle er litt lav karbonnering. Åpna ei flaske for å sjekke om det stemte, og det gjorde det dessverre. Resten av batchen på fat fremstår som ganske meir vellukka. Får vurdere flaskekarbonering eller iTap neste gang
 
Det var litt av et akronym! Vurderer å gå over til iTap. Har gått sånn midt på treet i år med innsendte øl. Eit har hamna i feil klasse, eit vart karakterisert frå bra til "vil ikkje drikke". Og eit par som er ok. Ingen toppscore, så har litt å jobbe med til neste NM. Felles for nesten alle er litt lav karbonnering. Åpna ei flaske for å sjekke om det stemte, og det gjorde det dessverre. Resten av batchen på fat fremstår som ganske meir vellukka. Får vurdere flaskekarbonering eller iTap neste gang
Flaskekarbonering er ingen garanti. Jeg har lest mange nedsettende uttalelser om opptil flere av mine;).
 
Det var litt av et akronym! Vurderer å gå over til iTap. Har gått sånn midt på treet i år med innsendte øl. Eit har hamna i feil klasse, eit vart karakterisert frå bra til "vil ikkje drikke". Og eit par som er ok. Ingen toppscore, så har litt å jobbe med til neste NM. Felles for nesten alle er litt lav karbonnering. Åpna ei flaske for å sjekke om det stemte, og det gjorde det dessverre. Resten av batchen på fat fremstår som ganske meir vellukka. Får vurdere flaskekarbonering eller iTap neste gang
Det jeg liker med iTap er muligheten til å styre hastigheten på fyllingen, det skal tilsynelatende også Nukatap gjøre, men i praksis fungerte det dårlig, for ikke å snakke om styret med å måtte holde den på flasken og det faktumet at du må til slutt trekke ut "røret" som gjør det mulig å fylle fra bunn.

Klart, man kan trekke den opp og fylle litt til, men da skummer det og det blir endel headspace i flasken uansett. Oksidering er nok rimelig redusert siden man flasker på skum, men trykk vil jevne seg ut over og under ølet, så mer headspace gir lavere karbonering.

Med iTap er det null problem å fylle flasken helt til topp uten skum, joda tar et par minutter lengre, men når man flasker til konkurranser eller venner man vet bruker 5 måneder på å få konsumert ølet, "de bare MÅ få smake på" så er det greit å legge inn de ekstra minuttene :)

Har du muligheten, så hør med noen i ditt området og se om ikke noen har en iTap, så kan du jo se hva du syns før du investerer i en, men jeg er, til nå, veldig fornøyd med min :)

I løpet av neste uke skal jeg få flasket en Sur IPA, jeg skal da, flaske en klar flaske for å følge med på utviklingen, om jeg husker og får tid skal jeg få laget en video av det.
 
Det jeg liker med iTap er muligheten til å styre hastigheten på fyllingen, det skal tilsynelatende også Nukatap gjøre, men i praksis fungerte det dårlig, for ikke å snakke om styret med å måtte holde den på flasken og det faktumet at du må til slutt trekke ut "røret" som gjør det mulig å fylle fra bunn.

Klart, man kan trekke den opp og fylle litt til, men da skummer det og det blir endel headspace i flasken uansett. Oksidering er nok rimelig redusert siden man flasker på skum, men trykk vil jevne seg ut over og under ølet, så mer headspace gir lavere karbonering.

Med iTap er det null problem å fylle flasken helt til topp uten skum, joda tar et par minutter lengre, men når man flasker til konkurranser eller venner man vet bruker 5 måneder på å få konsumert ølet, "de bare MÅ få smake på" så er det greit å legge inn de ekstra minuttene :)

Har du muligheten, så hør med noen i ditt området og se om ikke noen har en iTap, så kan du jo se hva du syns før du investerer i en, men jeg er, til nå, veldig fornøyd med min :)

I løpet av neste uke skal jeg få flasket en Sur IPA, jeg skal da, flaske en klar flaske for å følge med på utviklingen, om jeg husker og får tid skal jeg få laget en video av det.
Legg opp påminnelse om du laster opp video
 
Flaskekarbonering er ingen garanti. Jeg har lest mange nedsettende uttalelser om opptil flere av mine;).
litt får vi tåle. Slår ikkje ut ølet av nokre tilbakemeldingar som ikkje er heilt som ein håper. Skriver ut alle dommerskjema og justerer oppskrifter for å treffe betre neste gang. I alle fall på øl som eg føler har potensiale. Vi må også huske på at ein dårlig poengsum ikkje naudsynt betyr dårleg øl, berre at det ikkje treff heilt i typedefinisjon.
 
I løpet av neste uke skal jeg få flasket en Sur IPA, jeg skal da, flaske en klar flaske for å følge med på utviklingen, om jeg husker og får tid skal jeg få laget en video av det.
Dr. Hans :rolleyes: har laget en oksideringsvideo


Vurderer å gå over til iTap.
Vurderte det selv evt Pegas. Forskjellen virker minimal der. Prøvde itap, men litt skeptisk siden det er et par som skal bruke den som jeg vet kommer til å surre med operasjonene. Hadde det bare vært meg hadde jeg antakelig gått for en iTap/Pegas løsning. Fant en billig Tapcooler på Finn. Da ble det en norsk løsning framfor en russisk, det er da noe.

Dersom du vil ha mer info er det et par tråder.

Tråd 'The Boel iTap flaskefyller. Flaske karbonert øl. Mine erfaringer.' https://forum.norbrygg.no/threads/t...er-flaske-karbonert-ol-mine-erfaringer.43687/

Tråd 'Pegas mottrykksfyller' https://forum.norbrygg.no/threads/pegas-mottrykksfyller.42894/

Tråd 'Tapcooler mottrykksfyller for Vent-Matic / Perlick / Intertap' https://forum.norbrygg.no/threads/tapcooler-mottrykksfyller-for-vent-matic-perlick-intertap.39003/
 
litt får vi tåle. Slår ikkje ut ølet av nokre tilbakemeldingar som ikkje er heilt som ein håper. Skriver ut alle dommerskjema og justerer oppskrifter for å treffe betre neste gang. I alle fall på øl som eg føler har potensiale. Vi må også huske på at ein dårlig poengsum ikkje naudsynt betyr dårleg øl, berre at det ikkje treff heilt i typedefinisjon.
Tar det ikke så tungt, nei. Liker jeg ølet sjøl er min enkle konklusjon at det er dommerne som tar feil:).
 
Legg opp påminnelse om du laster opp video
Jeg er såpass lite oppdatert at jeg ikke vet hva det betyr, men jeg kan tagge deg i innlegget :D
Dr. Hans :rolleyes: har laget en oksideringsvideo
Det har han, og jeg har selvfølgelig sett den, men, oksideringsutviklingen er for min egen del, men jeg tenke kanskje at å lage en video av hvordan iTap fungerer på en generell basis, gjør seg godt i en klar flaske(med tanke på hastighet, fyllingsgrad, skummdannelse og brukervennlighet) ville vært greit å ha tilgjengelig på forumet :)
 
Det har han, og jeg har selvfølgelig sett den, men, oksideringsutviklingen er for min egen del, men jeg tenke kanskje at å lage en video av hvordan iTap fungerer på en generell basis, gjør seg godt i en klar flaske(med tanke på hastighet, fyllingsgrad, skummdannelse og brukervennlighet) ville vært greit å ha tilgjengelig på forumet :)
Jeg sier kjør på, jeg stoler mer på deg enn en svensk doktor :p . Bare husk å legge inn i itap tråden.
 
I disse tider preget at PTS etter lesing av dommerskjemaer kan det være både mulig trøst og ikke minst opplysning å hente fra en brülosophy-podcast om usmaker. Marshall Schott og Cade Jobe har lang erfaring med brygging, og er begge sertifiserte dommere - Jobe er vel ølcicerone, også - så de skulle ha solid bakgrunn for å mene noe om temaet.

Du finner podcasten her. Skroll ned til nr.188.
 
I disse tider preget at PTS etter lesing av dommerskjemaer kan det være både mulig trøst og ikke minst opplysning å hente fra en brülosophy-podcast om usmaker. Marshall Schott og Cade Jobe har lang erfaring med brygging, og er begge sertifiserte dommere - Jobe er vel ølcicerone, også - så de skulle ha solid bakgrunn for å mene noe om temaet.
Jeg trodde ikke du hadde all verdens tillitt til at folk ble flinke til å uttale seg om øl bare fordi de er sertifiserte dommere...
 
Tilbake
Topp