1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Nøgne Ø Pale Ale

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av audun!, 22 Okt 2011.

  1. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kjære medbryggere!

    Er det noen som har oppskrift på hjemmebryggevarianten av Nøgne Ø's Pale Ale? Synes dette er et veldig godt og spennende øl. Men jeg har ingen erfaring med å sette sammen oppskrifter. Kanskje noen kan hjelpe til? Regner med at det er flere her som kunne tenke seg å få en oppskrift på denne (har ikke funnet den på forumet).

    Nøgne Ø's hjemmesider oppgir følgende verdier på deres Pale Ale: 14°P, 40 IBU, 6.0 ALC/VOL. Også oppgir de disse ingrediensene: Maris Otter, wheat and caramel malt; Northern Brewer and Centenneal hops, English ale yeast, and our local Grimstad water.

    Fått hjelp av broren min til å lage et oppskriftsforslag i beersmith. Et 21-liters brygg ser da slik ut:

    4.21 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)
    0.48 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC)
    0.47 kg Caramel/Crystal Malt (59.1 EBC)

    30.23 g Northern Brewer [8.50 %] 60 min
    30.23 g Centennial [7.50 %] 15 min
    30.23 g Centennial [7.50 %] 2 min

    Dry English Ale (White Labs #WLP007)

    OG: 58

    Vel…
    Er jeg på rett spor her? Vet for eksempel ikke hva som egentlig skal være bitter- og aromahumle. Også bør den vel tørrhumles?

    Noen forslag til mesketemperatur?
    Og vil denne maltsammensetningen treffe sånn ca på fargen?

    Håper noen har innspill!
     
  2. protto

    protto
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vangsnes
    Trur du er på rett spor. Tørrhumle med 25g centennial i 10 dagar bør bli knall. Veit ikkje om originalen er tørrhumla men godt blir det lell.
     
  3. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis de oppgir caramel malt på etiketten, vil jeg anta at det er Thomas Fawcett caramalt som brukes. Dette maltet holder ca. 30 EBC.

    Bruk Northern Brewer til bitterhet og Centennial til aroma.

    Sent from my HTC Desire using Tapatalk
     
  4. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar!

    Hvilken mesketemperatur kunne funke her? 66 °C i 75 min?
     
  5. OlaM

    OlaM
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Meiner å huske at NØ ikkje teller med smaks- og aromahumle i IBU. Altså bør bitterhumlen bidra med 40 IBU.
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg hadde kjørt 66 C i ca 60 min. og så utmesk på 78 C.
     
  7. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Glimrende - takk!

    Da blir det Pale Ale til uka.
     
  8. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hm... Er det noen andre som kjenner til dette?

    Det samme er nevnt på følgende tråd om NØs Porter: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,6166.msg52420.html#msg52420 Her heter det at "Så vidt meg bekjent så regner ikke Nøgne Ø inn sene humletilsetninger inn i IBU'en sin. Jeg tror de gjør det i noen øl, men ikke i alle. Kjetil Jikiun sier de ser på den ekstra IBU-en fra sene tilsetninger som en "gave" til kundene".

    Bør jeg kjøre på med mer bitterhumle her, tro?
     
  9. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det stemmer at de (stort sett) bare beregner IBU utifra bitterhumlen. De bruker en analog humlekalkulator (et slags hjul) som jeg mener er laget av Randy Mosher i sin tid. Om målet er en klone av Nøgne Ø bør du også beregne IBU kun på grunnlag av bitterhumlen.

    Sent from my HTC Desire using Tapatalk
     
  10. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for det!

    Da ser oppskrifta slik ut (21 liter):

    4.21 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)
    0.48 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC)
    0.47 kg Caramel Malt (ca 30 EBC)

    44,79 g Northern Brewer [8.50 %] 60 min
    30.23 g Centennial [7.50 %] 15 min
    30.23 g Centennial [7.50 %] 2 min
    25 g Centennial [7.50 %] tørrhumle

    Dry English Ale (White Labs #WLP007)

    OG: 58
    Mesketemp 66 °C i 60 min. Utmesk 78  °C.


    Nå vil bitterhumla gi 40 IBU.
    Total IBU vil imidlertid ende på 53.

    Jeg lurer nok på om jeg kommer til å legge meg på ca 40 g Northern Brewer. Dette vil gi en total IBU på ca 49.
     
  11. Christian Magnus

    Christian Magnus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Sitter her med det lille fireliterskitet til Nøgne Ø, og tror oppskriften over her er på sporet. Med den lille multiplikasjonstabellen på lur, er det bare å børste støv av femgangern:

    Ingredienstabell fra kittet, gjengitt i sin helhet:
    [table][tr][td]Nøgne Ø Pale Ale (4 liter kit)[/td][/tr]
    [tr][td]Alkohol[/td][td]6%[/td][/tr]
    [tr][td]Plato[/td][td]14 °P[/td][/tr]
    [tr][td]OG (Original Gravity)[/td][td]1,056[/td][/tr]
    [tr][td]IBU (Internasjonale Bitterenheter)[/td][td]40[/td][/tr]
    [tr][td][/td][/tr]
    [tr][td]Maltblanding[/td][td]1400 gram[/td][td]Malt Pale Ale[/td][/tr]
    [tr][td]Maris Otter[/td][/tr]
    [tr][td]Wheat malt[/td][/tr]
    [tr][td]Caramalt[/td][/tr]
    [tr][td][/td][/tr]
    [tr][td]Humle[/td][/tr]
    [tr][td]Northern Brewer 60 min (40 IBU)[/td][td]9 gram[/td][td]Pose nr. 1[/td][/tr]
    [tr][td]Centennial 15 min[/td][td]10 gram[/td][td]Pose nr. 2[/td][/tr]
    [tr][td]Centennial 5 min[/td][td]10 gram[/td][td]Pose nr. 3[/td][/tr]
    [tr][td]Centennial WP[/td][td]10 gram[/td][td]Pose nr. 4[/td][/tr]
    [tr][td][/td][/tr]
    [tr][td]Tørrgjær[/td][td]1 pose[/td][/tr]
    [/table]
     
  12. elmidjo

    elmidjo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenkte å prøve meg på denne, men lurer på om det er en ide å hive i litt sitrongress? eller dårlig ide?
     
  13. Intercom

    Intercom
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien

    Har du brygget denne? Ble det likt? :)

    Er det 21 liter i gjæringskaret? Eller 21 liter ferdig øl?
    Veldig aktuelt for meg å brygge denne...
     
  14. ArticBrew

    ArticBrew
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Larvik
    Spennende...legger du den ut i BeerSmith?
    Hva kaller du den i så fall?
     
  15. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg brygga den for tre år siden, om jeg husker rett. Den ble god, men ikke så veldig lik NØs versjon: det skyldes nok mer bryggeren enn oppskrifta. På den tida hadde jeg ikke kontroll på gjæringstemperaturene, og den gjæra nok alt for varmt.
     
  16. Tom Tallak Solbu

    Tom Tallak Solbu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Du treffer godt etter brygg selv sin oppskrift:
    https://docs.google.com/document/d/1g_v56gZbXY5XTNfVNb9Wh-w39ZgFmfoTAFTe5b1Wwuc/edit
     

Del denne siden