Norbrygg Oslo flaskekonkurranse våren 2023. Tema: IPA

IPAer som dømmes i konkurranser har en tendens til å gjøre det overraskende dårlig. Jeg tror det er flere grunner til det:

Ølet er ikke nødvendigvis så ferskt som du tror. Det tar litt tid fra innlevering til bedømming, så brygging av IPA til konkurranser er en øvelse i å lage øl som tåler å serveres uten å være helt ferskt. Mange kommersielle IPAer selges jo, tross alt, flere uker etter at de er brygget, så dette bør ikke være noen umulighet, men er ølet litt over toppen når du leverer det inn så er det enda lenger over toppen når det dømmes.

I motsatt ende er kampen for å få et øl som er helt ferskt. Dommerne er ganske drevne på å plukke opp gjæringsfeil, som kan være et problem om man "stresser" prosessen for å lage et øl som er helt ferskt. Min erfaring er også at selv små mengder med diacetyl og acetaldehyd, som er typiske smaker som kommer om gjæringa ikke avsluttes riktig, ødelegger humlepreget mye.

Det er også veldig lett å glemme kompleksitet og balanse, som jo alltid er avgjørende for høye poengsummer. IPA er, sånn i utgangspunktet, en enkel maltbase, et tydelig humlepreg og nøytral gjær. Bortsett fra at maltbasen også skal merkes og bidra positivt. Humlepreget skal være komplekst og tydelig samtidig. Gjæren skal bidra med det som humla og malten ikke klarer. En IPA er, rett og slett, ikke noe enkelt og rett fram øl, og kan levere like mye kompleksitet og dybde som andre øl. Det er fortsatt langt mellom et OK hjemmebrygg (la oss si 30-35 poeng) og en IPA som skaper køer på en ølfestival (48-50 poeng).

Til slutt er det, selvfølgelig, typedefinisjoner og blindsmaking. Det hjelper ikke at ølet er godt, om det bommer på typedefinisjonen. For enkelte av IPA-definisjonene er det, dessverre, også en del vage beskrivelser som gjør at dommerne kan tolke de forskjellig (dette jobber vi med å rette opp, men det er fortsatt en lang veg å gå). Diskusjonen over her om en tysk IPA kan være et godt eksempel. Servert til riktig mat, eller med en liten beskrivelse fra bryggeren, er jeg sikker på at det kan bli et meget godt øl. Når det serveres til en dommer som forventer en typeriktig engels IPA, kan det godt slå litt annerledes ut (eller blir veldig vellykket, altså).

Jeg gleder meg til konkurransen. IPA er en ølstil som for mange er det første møtet med både ølinteresse og hjemmebrygging, og som av og til avskrives som en lett øltype å mestre. Det er den ikke. Det er en ølstil som ett blir bra, men der steget fra bra til veldig bra kan være ekstremt langt.
 
Sist redigert:
IPAer som dømmes i konkurranser har en tendens til å gjøre det overraskende dårlige. Jeg tror det er flere grunner til det:

Ølet er ikke nødvendigvis så ferskt som du tror. Det tar litt tid fra innlevering til bedømming, så brygging av IPA til konkurranser er en øvelse i å lage øl som tåler å serveres uten å være helt ferskt. Mange kommersielle IPAer selges jo, tross alt, flere uker etter at de er brygget, så dette bør ikke være noen umulighet, men er ølet litt over toppen når du leverer det inn så er det enda lenger over toppen når det dømmes.

I motsatt ende er kampen for å få et øl som er helt ferskt. Dommerne er ganske drevne på å plukke opp gjæringsfeil, som kan være et problem om man "stresser" prosessen for å lage et øl som er helt ferskt. Min erfaring er også at selv små mengder med diacetyl og acetaldehyd, som er typiske smaker som kommer om gjæringa ikke avsluttes riktig, også ødelegger humlepreget mye.

Det er også veldig lett å glemme kompleksitet og balanse, som jo alltid er avgjørende for høye poengsummer. IPA er, sånn i utgangspunktet, en enkel maltbase, et tydelig humlepreg og nøytral gjær. Bortsett fra at maltbasen også skal merkes og bidra positivt. Humlepreget skal være komplekst og tydelig samtidig. Gjæren skal bidra med det som humla og malten ikke klarer. En IPA er, rett og slett, ikke noe enkelt og rett fram øl, og kan levere like mye kompleksitet og dybde som andre øl. Det er fortsatt langt mellom et OK hjemmebrygg (la oss si 30-35 poeng) og en IPA som skaper køer på en ølfestival (48-50 poeng).

Til slutt er det, selvfølgelig, typedefinisjoner og blindsmaking. Det hjelper ikke at ølet er godt, om det bommer på typedefinisjonen. For enkelte av IPA-definisjonene er det, dessverre, også en del vage beskrivelser som gjør at dommerne kan tolke de forskjellig (dette jobber vi med å rette opp, men det er fortsatt en lang veg å gå). Diskusjonen over her om en tysk IPA kan være et godt eksempel. Servert til riktig mat, eller med en liten beskrivelse fra bryggeren, er jeg sikker på at det kan bli et meget godt øl. Når det serveres til en dommer som forventer en typeriktig engels IPA, kan det godt slå litt annerledes ut (eller blir veldig vellykket, altså).

Jeg gleder meg til konkurransen. IPA er en ølstil som for mange er det første møtet med både ølinteresse og hjemmebrygging, og som av og til avskrives som en lett øltype å mestre. Det er den ikke. Det er en ølstil som er lett blir bra, men der steget fra bra til veldig bra kan være ekstremt langt.
Er veldig enig i det du skriver. IPA er nok det jeg har dumpa mest av, fordi jeg ikke har vært fornøyd med resultatet. Når det er bra, kan det være svært bra, er det feil blir det jævlig. Og mye av det man får fra bryggerier er kjedelig eller dårlig, (for ikke å snakke om butikkvariantene).
Den «tyske» varianten jeg beskriver over er ikke ment for konkurranse, mer for min egen (og venners) «amusement». Samt for å teste de tyske humlene i en IPA. Jeg bruker de oftest i lagere, og treffer man, kan de gi en artig tvist. Men oftest går de da i en liten spitt(-off) batch, 8-9l.
 
Er veldig enig i det du skriver. IPA er nok det jeg har dumpa mest av, fordi jeg ikke har vært fornøyd med resultatet. Når det er bra, kan det være svært bra, er det feil blir det jævlig. Og mye av det man får fra bryggerier er kjedelig eller dårlig, (for ikke å snakke om butikkvariantene).
Den «tyske» varianten jeg beskriver over er ikke ment for konkurranse, mer for min egen (og venners) «amusement». Samt for å teste de tyske humlene i en IPA. Jeg bruker de oftest i lagere, og treffer man, kan de gi en artig tvist. Men oftest går de da i en liten spitt(-off) batch, 8-9l.
Har tørrhumlet at par varianter av Italo-pils med tyske humler. Ølene ble gode, men effekten av tørrhumligen var ekstremt subtil – nesten fraværende.
 
Har tørrhumlet at par varianter av Italo-pils med tyske humler. Ølene ble gode, men effekten av tørrhumligen var ekstremt subtil – nesten fraværende.
Yup. Den første jeg forsøkte, med Hüll Melon, var knallgod, (hovedoppskrift var faktisk dim vinnerpils, men 11l av den fikk 50g tørrhumle). Subtil, men klart til stede. De to neste: (så og si) fraværende. Den siste dro jeg på skikkelig, 70g Hüll Melon på 8l (i en Oxybar) … ble som en snål IPA.
Edit: ja, disse over er ikke italiopils - i type tipo/pivo forstand - kun at de er tørrhumla, men samme fenomen. Vanskelig å få fram passe med humle, og at det fortsatt er først og fremst en pils. Har prøvd noen tipo/pivo-kloner også, uten å treffe. Selv Brooklyn Hoppy Amber Lager synes jeg er tricky å treffe på.
 
Sist redigert:
Yup. Den første jeg forsøkte, med Hüll Melon, var knallgod, (hovedoppskrift var faktisk dim vinnerpils, men 11l av den fikk 50g tørrhumle). Subtil, men klart til stede. De to neste: (så og si) fraværende. Den siste dro jeg på skikkelig, 70g Hüll Melon på 8l (i en Oxybar) … ble som en snål IPA.
Edit: ja, disse over er ikke italiopils - i type tipo/pivo forstand - kun at de er tørrhumla, men samme fenomen. Vanskelig å få fram passe med humle, og at det fortsatt er først og fremst en pils. Har prøvd noen tipo/pivo-kloner også, uten å treffe. Selv Brooklyn Hoppy Amber Lager synes jeg er tricky å treffe på.
Helt enig. Sistnevnte er et øl jeg veldig gjerne skulle truffet godt på. Tap-versjonen av dette ølet er virkelig god.
 
Vi valgte IPA som tema for årets konkurranse da det har vist seg ikke å være like lett å lykkes med som man tidligere gjerne har sagt. Det ar vist seg at det ikke er lett å få fram kraftig humlearoma og samtidig unngå oksidering eller andre usmaker.

Det var 18 bidrag til konkurransen, med øl fra alle fem underkategorier. Innleveringsfristen var mandag, innledende dømming tirsdag og finaledømmingen onsdag, så denne uken har det gått unna.

De tre beste bidragene blir premiert med gavekort fra vår samarbeidspartner Strømmen Hjemmebrygg på henholdsvis 1500 kr, 1000 kr og 500 kr.
  1. plass: Anders Gjørwad Hagen med ølet Höibraatens Cygnus X-1 (black IPA)
  2. plass: Finn Berger med ølet Kalvsjøhumle (imperial IPA)
  3. plass: Knut Olav Øverby med ølet I heiane heller 13 (NEIPA)
Gratulerer!

Dommerskjemaer finner du i nyhetsartikkelen på norbrygg.no.

Vi takker alle deltakere og dommere for innsatsen, og minner om høstens bryggekonkurranse med belgisk øl som tema.
 
Ser at jeg har glemt grunnleggende folkeskikk her! Takk for «tilliten», og takk til dommere og arrangører! Alltid flott å få ølet sitt vurdert, og få forslag til forbedringer. Og premie av og til! :)
A
Gratulerer. Og så ser det ut til at jeg også har glemt grunnleggende folkeskikk:(. Altså: Takk til dommere og arrangører:).

Forresten: Når er premien klar? Jeg mener ikke å være grådig, men all den stund jeg har havna i den situasjonen at jeg har 1000 kroner til gode hos Strømmen, og også har behov for en tur dit snart, hadde det vært greit å vite.
 
Gratulerer. Og så ser det ut til at jeg også har glemt grunnleggende folkeskikk:(. Altså: Takk til dommere og arrangører:).

Forresten: Når er premien klar? Jeg mener ikke å være grådig, men all den stund jeg har havna i den situasjonen at jeg har 1000 kroner til gode hos Strømmen, og også har behov for en tur dit snart, hadde det vært greit å vite.
Dessverre kan det ta noe mer tid - jeg venter på tilbakemelding.
 
Tilbake
Topp