1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ny hobby, starter derfor med ølbrygging :)

En tråd i 'Mjøsregionen Bryggerlaug' startet av Lars-Einar Høisveen, 6 Feb 2015.

  1. Lars-Einar Høisveen

    Lars-Einar Høisveen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei alle sammen, nettopp meldt meg inn i Norbrygg, holder for tiden på å sette opp et bryggeri. Vi er en gjeng på 5 stykker som deler på kostnadene av anlegget.

    Anlegget består av 3 stk kjeler på 155-166 liter, 3 stk propanbrennere på 50Kw hver, pumpe, røropplegg med tri-clover koblinger. Anlegget settes opp med en siemens PLS med 4" touch skjerm med muligheter for å lagre oppskrifter. PLS'en skal i hovedsak benyttes til å kjøre 2-3 PID controllere, samt timer og alarmfunksjon.

    Er snart ferdig med å lage "bordet" alt sammen skal stå på og har i dag testet litt for å se hvordan plasserin av brenner ble i forhold til kjele, her trengs det litt testing fant jeg ut. Bordet ble varmt selv med bare 5-10% effekt på brenneren.

    Lagt med noen bilder på hvordan jeg ser for meg anlegget når det er ferdig bygget. Fikk nettopp ledig et næringsmiddellokale jeg har leid ut også, perfekt for brygging. 280M2 med tre fryse/kjølerom :)
    Starter stort fra bunnen av :p

    Ironien er jo at dette er helt nytt for oss og ingen av oss har egentlig noe særlig peiling på øl annet enn å drikke det :p Lurer derfor på om det er noen her inne som kunne tenke seg å vise oss litt rundt dette på anlegget vårt når vi er ferdig bygget.

    Lars-Einar
     

    Vedlagte filer:

  2. bobkaare

    bobkaare
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ironi var ganske treffende, ja... Hva med å lære seg å brygge først? Håper dere får det til selvsagt men skjønner virkelig ikke rekkefølgen ting blir gjort i.
     
    msevland og Stig Aa. liker dette.
  3. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

    Jeg elsker folk som hopper i det med begge beina, men dette er kanskje litt i meste laget.
    Jeg vil anbefale dere å stoppe all videre konstruksjon, kjøpe inn et sett med ferdige 30 liters kjeler og starte brygging i liten skala. Dere vil lære en hel masse som vil spare dere for store kostnader og bortkastet tid før konstruksjonen kan fortsette.
    30 liters oppsettet vil dere uansett få behov for når dere skal leke dere med oppskrifter i fremtiden.
    Beklager den litt tvære tilbakemeldingen, men jeg sier det fordi jeg ønsker at dere skal lykkes, og ikke gå dritt lei før dere har fått satt det første brygget.
    Velkommen skal dere være i bryggemiljøet :)
     
    Stig Aa. liker dette.
  4. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gledesdreper . Her er det folk med ambisjoner. Då må dei få støtte.

    frå min HTC "smart-tellefon "
     
  5. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Om en lærer mens en tømmer ut 150liter øl om gangen så er det forsåvidt greit. Men en skal lære på investeringssiden også, finne ut hva en bør ha, hva en egentlig ikke trenger osv. Der tror jeg at lærdom fra mindre bryggerier har verdi. Uansett tror jeg at Lars Einar og hans kumpaner kommer til å få det artig. Ikke glem å "teche" opp gjæringen også, den er viktigst for å lage godt øl. Lykke til :)
     
    msevland liker dette.
  6. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

    Det er støtte jeg gir dem... Jeg ønsker at de skal lykkes, og da gir jeg dem etter min personlige mening et godt råd.
     
  7. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er min meining også. Har nokre i nærheten som starter på 100 liter direkte. Oss starta på 25 og syntes det var lurt. Men eg ville aldrig stoppe desse som starter på 100 liter og seie det var for riski.

    frå min HTC "smart-tellefon "
     
  8. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

    En beslutning om å stoppe, ligger ikke hos meg - den ligger kun hos dem selv
     
  9. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja ?

    frå min HTC "smart-tellefon "
     
  10. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok ?

    frå min HTC "smart-tellefon "
     
  11. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Ta et kurs, og hør med noen andre bryggere i nærheten om dere kan henge dere på noen brygg med dem
     
  12. biri

    biri
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Biri
    virker noe ambisiøst, men kult da.
    kanskje ok å lære å sykle før man melder seg på tour de france, men go for it.
    misunner næringsmiddel lokalet deres da, siden jeg kunne tenkt meg å hatt et slikt sted.
    kunne utnyttet utdanningen å lagd pølser og diverse mat, og produsert øl.
     
    Lars-Einar Høisveen liker dette.
  13. Lars-Einar Høisveen

    Lars-Einar Høisveen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei folkens, takker for tilbakemeldingene.
    Ser det er en del som henger seg opp i at anlegget er forholdsvis stort, og den ser jeg. Grunnen til at vi bygger såpass stort er at vi benytter gamle varmtvannsberedere i rustrfritt, det er ingen som sier at det ikke er mulig å brygge små batcher på dette anlegget, det er jo selvfølgelig det som er tanken, starte med små batcher og heller øke når vi treffer et øl vi liker, for med dette anlegget så har vi muligheten til nettop det. Anlegget bygges slik at vi kan kjøre både små og store batcher.

    Her er planen å konvertere noen gamle vvs beredere til conical gjæringstanker, har drevet mye med sveising i rustfritt innen næringsmiddel så regner med at det ikke skal være det største problemet, så får vi se om det også blir montert kjøling direkte på dem, eller om vi benytter oss av temperaturregulerte rom til dem :)

    Biri, dette lokalet er ledig og til utleie, ligger 3 km sør for rudshøgda ;)

    Lars-Einar
     
  14. trondn

    trondn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Meget bra! Skjønner jeg deg riktig er det ikke en "størrelse", men en kapasitet noe utover 30 liter. Så lenge man kan brygge små batcher ser jeg ingen grunn til å starte med 30 liter. Kjør på!
     
  15. biri

    biri
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Biri
    kunne prøve å konkurere med gilde da, der jeg jobbet i 13 år.
    men det var den kapitalen da.
    hva var det som ble gjordt der før?
     
  16. Lars-Einar Høisveen

    Lars-Einar Høisveen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Lokalene er satt opp med tanke på kebabproduksjon, det er satt opp 3 ganske store kjøe-/fryserom, to produksjonsrom, krydderrom og blande/diverse rom. Dette er i ren sone, i uren sone er det garderobe, wc, kjøkken/pauserom, lager, og kontor. Kontoret er på ca 25-30 m2 og er i annen etasje. De som drev der fikk lokalene godkjent av mattilsynet.
     
    biri liker dette.
  17. Spirograf

    Spirograf
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fåvang
    Hvis dere vil sjekke om de har ledig plass, så kjører Laagen Bryggeri kurs lørdag førskommende. Det er jo ikke lenger unna enn at det går å komme seg dit :) www.laagenbryggeri.no
     
  18. Lars-Einar Høisveen

    Lars-Einar Høisveen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takker for tipset :) men er dessverre opptatt i 40 årslag den dagen :(o_O
     
  19. ponsen

    ponsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Av ren nysgjerrighet.. Har dere kommet noe lenger med prosjektet? Spennende lesing, og jeg synes ikke det er for vågalt å gå for denne størrelsen når dere er fem stk..
     
  20. Storstad

    Storstad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg er også interessert i hvordan det går og kan sikkert bidra med den lille erfaringen jeg har om det er noe, bor på Bekkelaget. Temp kontroll på gjæringen bør dere absolutt få orden på først som sist! Lykke til, no guts no glory!
     

Del denne siden